Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Mindössze néhány fényképre van szükség, amelyek automatikusan összeállnak a tér interaktív másolatává”

Otthontervezés mesterséges intelligenciával – Bemutatkozik az IKEA Kreativ!

ikea_kreativ_01.jpg

Semmi sem hervasztóbb, mint augusztus végén azzal kezdeni egy cikket, hogy hamarosan vége a nyárnak, hiszen sokunk szívfájdalma az évnek ebben az időszakában, hogy minden nap egyre hamarabb van sötét, és hamarosan érkezik a hűvösebb szelek évszaka, az egyre több ruhával, az egyre rövidülő nappalokkal. Szerencsére ennek az érmének is van másik oldala, hiszen az ősz beálltával ismét eljön az alkotás, az otthonunkban végezhető kisebb-nagyobb felújítások, csinosítások időszaka, aminek szintén megvan a maga szépsége, sőt.

A most következő interjúhoz ez a felvezetés annyiban kapcsolódik, hogy néhány hete kaptunk hírt az IKEA Kreativ platformjáról, ami a mesterséges intelligenciát hívja segítségül ahhoz, hogy mostantól bárki berendezhesse vele otthonát a kiterjesztett valóságban; egyszerűbben megfogalmazva valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben. Mivel egy-egy ilyen fejlesztésnek sokszor a háttere is legalább annyira érdekes, mint maga az eredmény, úgy gondoltuk, érdemes többet megtudnunk róla, ezért a lehető leghitelesebb forráshoz, az IKEA nemzetközi sajtóosztályához fordultunk kérdéseinkkel. Ha szeretnétek megismerni az eszközt, hogy hogyan és mire használhatjátok, illetve hogy milyen gyakorlati kihívásokra kellett választ találnia az azt megalkotó csapatnak, olvassatok tovább!  

Mi indokolta az IKEA Kreativ létrehozását?

Az IKEA többek között azért hozta létre a Kreativ platformot, hogy a fejlett technológia felhasználásával zökkenőmentes és inspiráló tervezési élményt biztosítson a vásárlóknak. Az IKEA célja a fejlesztéssel, hogy az áruházain kívül, online is hozzáadott értéket nyújtson vásárlóinak, és segítse őket a jobb otthoni élet megteremtésében.

Ennyire megnövekedett az igény erre a vásárlók körében, vagy valamilyen, kifejezetten gyakorlati megfontolás játszott benne szerepet?

Az IKEA mindig is élen járt az otthoni élet megértésében és jobbá tételében. Az évtizedes szakértelmet a legújabb technológiával ötvözi, így tud folyamatosan megfelelni a vásárlók változó igényeinek.

Az elmúlt években egyértelmű elmozdulás figyelhető meg a digitális vásárlási élmény felé, mivel a vásárlók egyre inkább keresik a módját, hogy az egyedi áruházi élményt online is elérhessék. Ezt a trendet felismerve vezette be az IKEA a Kreativ fejlesztést.

A fejlesztés pedig nemcsak a vásárlói élményt gazdagítja, hanem a lakberendezési tervek megvalósításában is komoly támogatást nyújthat, ami különösen hasznos lehet a hazai vásárlók számára. Az IKEA legutóbbi Élet otthon felmérése szerint, amely a magyarok otthonukhoz való viszonyát vizsgálta, ugyanis a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy a következő két évben otthona megváltoztatását tervezi. Pontosabban, a magyarok 31 százaléka tervez költözést, további egyharmaduk (34%) pedig jelenlegi otthonuk felújításába kíván belevágni. Az IKEA Kreativ komoly segítséget nyújthat nekik ebben.

Nagyjából mennyi időn át tartott a fejlesztés, milyen technológia és egyéb kihívásokkal kellett szembenéznie a fejlesztői csapatnak az alkalmazás megtervezésekor?

Az IKEA Kreativ fejlesztése több mint nyolc évvel ezelőtt kezdődött. A platform alaptechnológiáját a szilícium-völgyi AI-specialista Geomagical Labs hozta létre, amelyet 2020 áprilisában felvásárolt az IKEA Retail (Ingka Group). Az Egyesült Államokban 2022-ben történt hivatalos bevezetése óta a termék folyamatos fejlesztéseken és funkcióbővítéseken ment keresztül, és ma már több mint 28 piacon elérhető.

Hozzávetőlegesen milyen létszámú csapat dolgozott az IKEA Kreativ alkalmazáson, és például a hozzá kapcsolódó interaktív bemutatótereken?

Az IKEA Kreativon és a hozzá kapcsolódó interaktív bemutatótermek kialakításán jelentős létszámú csoport dolgozott, különböző szakemberek bevonásával. A projektben többek között AI-specialisták, szoftverfejlesztők, tervezők és termékmenedzserek is részt vettek biztosítva az innovatív app sikeres fejlesztését és megvalósítását.

Mennyi idő alatt jutott el Magyarországra az alkalmazás, mennyi idő alatt készült el a magyar változat, illetve milyen feladatokkal jár egy alkalmazás magyarítása, honosítása?

Az alkalmazás 2024 májusában, az amerikai megjelenés után körülbelül két évvel jelent meg Magyarországon. Ezalatt az idő alatt a csapat folyamatosan dolgozott a fejlesztéseken és változtatásokon, amelyek most már Magyarországon és más piacokon is elérhetőek.

Mi az, amit a mesterséges intelligencia hozzátehet az otthonunk megtervezéséhez?

A mesterséges intelligencia számos téren segítheti az otthontervezést. A Kreativ platformot használók például elkészíthetik otthonuk pontos digitális hasonmását, ami elengedhetetlen lépés a belső terek tervezése során.

Lehetőség nyílik továbbá a tér digitális hasonmásának módosítására, aminek részeként eltávolíthatóvá válnak a meglévő bútorok, helyükre pedig újat helyezhet a felhasználó. Ez a funkció segíthet eldönteni, hogy a különböző megoldások közül melyik elégíti ki a felhasználó igényeit a legjobban, illetve lehetőséget nyújt a különböző, kreatív megközelítések felfedezésére.

Ezzel együtt az IKEA elkötelezett az etikus AI-fejlesztés mellett, emberközpontú megközelítést biztosítva a folyamat során. További részletek a következő linken érhetők el: https://www.ingka.com/newsroom/how-ikea-is-approaching-ai-for-the-benefit-of-all/

ikea_kreativ_02.jpg

Mivel tud többet vagy mást a számítógépes látás az emberi szemnél - leegyszerűsítve, mik azok a gyakorlati funkciói az alkalmazásnak, amik megkönnyítik az életünket, amikor egy adott helyiség, ház vagy lakás berendezését tervezzük vele?

Az emberi vizuális képesség ugyan figyelemre méltó, az új, még kialakítandó terek megtervezése kihívást jelenthet. Míg a belsőépítészek és a térinformatikusok fejlett képességgel rendelkeznek a meg nem valósult dolgok elképzelésére, a legtöbb ember számára ez a folyamat nehézséget jelent. A számítógépes látást, a mesterséges intelligenciát és a 3D technológiát kihasználó innovatív megoldások nagymértékben leegyszerűsíthetik az otthontervezés ezen szakaszát, lehetővé téve a jobb életterek létrehozását.

Mennyire örülnek a belsőépítészek, hogy most egy olyan alkalmazáshoz juthat a közönség, ami bizonyos szempontból az ő feladatukat végzi el? Vagy ugyanúgy megfér a piacon a két dolog egymás mellett, mint az IKEA által kínált megoldások és az egyedi bútorokat készítő szakemberek?

A fejlesztés elsődlegesen azért készült, hogy az IKEA lépést tarthasson az új trendekkel és technológiákkal, a lakberendezőknek pedig egy értékes eszközként, segítségként szolgálhat, mintsem helyettesítésként.

Ahogyan az IKEA megfizethető és sokoldalú megoldásai megférnek az egyedi igényekre gyártott bútorok mellett, úgy a lakberendezési alkalmazásoknak is van létjogosultsága a professzionális szolgáltatásokkal párhuzamosan. Ezek a kiegészítő lehetőségek segíthetnek a vásárlóknak abban, hogy jobban megértsék preferenciáikat, így a tervezőknek is könnyebbé válhat a velük való együttműködésük.

Emellett az alkalmazások egyszerűbb tervezési feladatokat is el tudnak látni, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy projektjeik összetettebb és személyre szabottabb részleteire koncentrálhassanak.

Végső soron a kulcs abban rejlik, hogy a szakemberek képesek-e alkalmazkodni és kihasználni ezeket az eszközöket szolgáltatásaik minőségének növelésére, a technológia és a szakértelem olyan ötvözetét kínálva, amelyet egy alkalmazás önmagában nem tud nyújtani.

Hogyan kell „jól” használni az IKEA Kreativot?

A platform segítségével kipróbálhatók az IKEA termékei digitális, azonban valósághű elrendezésű helyiségekben, ahol a felhasználók cserélgethetik, mozgathatják, forgathatják azokat.  Az IKEA applikációba épített IKEA Kreativ Scene Scanner™ segítségével a vásárlók könnyedén létrehozhatják saját terük személyre szabható, valósághű 3D-s másolatait, amelyeket az IKEA termékeivel tetszés szerint kialakíthatnak és berendezhetnek. Az adott helyiségről mindössze néhány fényképre van szükség, amelyek aztán automatikusan összeállnak a tér interaktív másolatává. Emellett az adott helyszínről „kitörölhetők” a meglévő bútorok, és helyettesíthetők újjakkal, amit az appban böngészve választhatók ki.

Ha netán valaki ódzkodna az alkalmazás letöltésétől, használatától, azon az alapon, hogy „ezeket én úgysem értem”, mivel győznétek meg?

A tervezőszolgáltatás egy élethű, teljesen integrált lehetőséget kínál a vásárlóknak, amellyel számítógépről és okostelefonról tervezhetik meg saját életterüket. A fejlesztés alapvetően a térhatású számítógép technológia, a mesterséges intelligencia és a 3D-s vegyes valóság legújabb fejlesztéseit használja, a felület azonban könnyen kezelhető és felhasználóbarát. Ennek köszönhetően leegyszerűsíti a lakberendezési folyamatokat és teret enged a vásárlók kreativitásának.

Milyen egyéb újdonságokra számíthat a közönség a közeljövőben, akár virtuális térben, akár az áruházakban?

A jövőre nézve számos újítás várható, többek között az IKEA Kreativ bővítése termékajánlóval és mesterséges intelligenciára épülő tervezési segédeszközzel, de a tervek között szerepel a vásárlók és az IKEA munkatársai közötti kapcsolat mélyítése is, ami azt szolgálná, hogy nagyobb mértékben támaszkodhassanak a vásárlók a IKEA munkatársainak átfogó szakértelmére.

További információk az IKEA weboldalán és közösségi felületein

Click here for the English version! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6718472181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása