Színes Ötletek

a kézügyes blog

Az Örökkévalóság megörökítése: a jeruzsálemi örmény fotográfia a 19. és 20. században

toumayan_haig_8-91_blogcover.jpg

A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszéke és a lipcsei Leibniz Intézet (GWZO) közös kiállítást rendez a jeruzsálemi örmények gazdag fotográfiai örökségéből szeptember 20. és október 8. között az MKE Aulájában. Az Örökkévalóság megörökítése: a jeruzsálemi örmény fotográfia a 19. és 20. században tárlat bemutatja a jeruzsálemi örmény diaszpóra fotóművészetét, az örmény fotósok lencséin keresztül egy vizuális zarándoklatra hívja a látogatókat.

chekejian_hratch_2-99aor.jpg

Az Örökkévalóság megörökítése: a jeruzsálemi örmény fotográfia a 19. és 20. században kiállítás archív fotóin láthatjuk, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt, hogyan éltek Jeruzsálemben a szentéletű emberek, hogyan kötődtek spirituálisan az örmény diaszpóra közösségeihez. A jeruzsálemi örmény fotográfia a szakrális és a világi élet szimbiózisa, a kiállítás fotóin nyomon követhetjük a városi és a természeti környezetet, az embereket, a viseletüket, a szokásaikat, a vallási rituálékat és a világi tevékenységeket is. Az Örökkévalóság megörökítése: a jeruzsálemi örmény fotográfia a 19. és 20. században kiállítás amellett, hogy bemutatja a jeruzsálemi örmény diaszpóra fotóművészetét, egy fontos kulturális közösségi esemény is Budapesten az örmény-magyar kapcsolatok tekintetében. 

A régióban az örmények története a Kr. u. IV. században kezdődött, amikor az örmények elkezdték zarándoklataikat a jeruzsálemi keresztény szent helyekhez. A VII. századra az örmény keresztényeknek már püspökük is volt Jeruzsálemben. Az óvárosban, a patriarchátus mellett, a mai napig megtalálható a híres örmény negyed, a világi hívők közössége, akik az egyházzal közösen, de saját kulturális és politikai szervezetekkel, egy igen sokszínű örmény diaszpórát alkotnak a szent városban. A Szentföld megörökítését a nyugati világ fényképészei kezdték el, nem sokkal a fényképezés 1839-es feltalálását követően. Jeruzsálemben az első helyi fotográfus Yessayi Garabedian örmény pátriáka volt, aki az 1860-as években fiatalokat is tanított a fotózás művészetére. Az ő tanítványa volt Garabed Krikorian, az első jeruzsálemi fotóstúdió tulajdonosa. Krikorian tanítványa pedig a libanoni gyökerekkel rendelkező Khalil Raadot, akit az első arab fotográfusnak tekintenek Palesztinában.

10_krikorian-backstamp.jpg

Az Örökkévalóság megörökítése: a jeruzsálemi örmény fotográfia a 19. és 20. században kiállítás anyagát a jereváni Örmény Népirtás Intézet Múzeum, a washingtoni Congress Library, a párizsi Nubar Könyvtár, a bostoni Project Save Photograph Archive és a lisszaboni Gulbenkian Archívum bocsátotta rendelkezésre.

A kiállítás szeptember 20., pénteki megnyitóját követően, szeptember 21-én, szombaton, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen egy angol nyelvű nemzetközi szimpoziumra is sor kerül. A szimpozium a jeruzsálemi örmény fotográfiai örökségre összpontosítva elkalauzol Jeruzsálem kora újkori oszmán és modern közel-keleti történeti és társadalmi kontextusába. A szimpóziumon többek között magyar, örmény, amerikai, görög és katari tudósok tartanak eladást.

chekejian_hratch_1-99aor.jpg

A kiállítás kurátora és a szimpózium szervezője Diana Ghazaryan, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének doktorandusza. A kiállítást a Calouste Gulbenkian Alapítvány (Lisszabon) és a Leibniz Intézet (Lipcse) támogatja.

További információk a Magyar Képzőművészeti Egyetem weboldalán.

Képek forrása: MKE

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5518476571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktuális

4382696751604520683.jpeg

Programajánló

bannarek-24-300x250.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása