Színes Ötletek

a kézügyes blog

Linómetszés és nyomatkészítés könnyen, gyorsan, kreatívan
Kipróbáltuk az Essdee Mastercut Stamp Carving Kit készletét

0_blogcover_1.jpg

Na igen. Bár tudjuk, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi, a magam részéről nem bánom, hogy az elmúlt évtizedekben nem csak a mesterséges intelligencia terén érhető tetten a fejlődés. Ez most annak kapcsán jutott eszembe, mert az Essdee MasterCut nyomdakészítő készlet kipróbálásakor óhatatlanul is feltolult bennem egy emlék, milyen volt az, amikor úgy huszonöt éve először próbálkoztam magam is a linómetszés technikájával. Eleve már az alapanyagot is valami konyhai vagy előszobai maradékból sikerült megmentenem, másrészt az akkoriban, pláne a magyar vidéken kapható eszközök, mondjuk úgy, hagytak némi kívánnivalót maguk után. Hozzá kell tenni, hogy talán valahol még ma is megvan az a dúc, amit akkor, több este ráfordításával, fáradtságos munkával sikerült kifaragnom, és valahol létezik abból a képből egyetlen nyomat, amivel utólag belegondolva létrehoztam egy szürreális képzőművészeti paradoxont, az egy példányban (tehát nem) sokszorosított grafikai eljárást. 

A lényeg, hogy amikor kipróbáltuk ezt a készletet, bizony eszembe jutottak fiatalkori kacérkodásaim a műfajjal, meg az, hogy ha valami hasonló eszköz hozzáférhető lett volna számomra, valószínűleg több sikerélményt szerzek ezen a téren. A Essdee Mastercut Stamp Carving Kit ugyanis a linómetszés technikáját ötvözi a nyomatkészítéssel egy nagyon könnyen kezelhető, ötletes, ultrakompakt készletben, melynek segítségével bárki könnyen érhet el látványos eredményeket, ráadásul a grafikai szakkör tulajdonát képező présre sincs szükség hozzá. Egyetlen relatív hiányosságként a nyomatok behatárolt mérete említhető meg, ezt viszont bőven ellensúlyozza könnyű kezelhetősége, az elkészített ábrák és képek kombinálhatósága, ami egy kis kreativitásért cserébe szinte végtelen lehetőségeket ad a kezünkbe. Olvassatok tovább a részletekért!

1_292.jpg

Az Essdee MasterCut készlete minden szükséges eszközt és alapanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egyedi linómetszeteket és nyomdákat készíthessünk akár mindenféle előzetes tapasztalat nélkül is. A szettben találtok egy 10 x 7,5 centiméteres MasterCut lemezt nagyobb nyomatokhoz, valamint öt kisebb, öntapadós korongot az apróbb minták készítéséhez. A lemezek nagyszerű alternatívái a linóleumnak, tartósak, rugalmasak, mégis puhák és rendkívül könnyen metszhetők. Ha volt már dolgotok hagyományos, kemény linóleummal, akkor azt is tudjátok, hogy abban könnyen megakadhat a kés, nagyobb erőt kifejtve pedig megszaladhat, így előfordulhat, hogy sérülést okozunk magunknak, nem is beszélve arról, hogy mennyivel nehezebb a megálmodott minta körvonalait követnünk. A SoftCut lemezeken ellenben az apró részletek kidolgozása, vékony vonalak metszése is könnyedén megy, így ideálisak kezdőknek  számára is. Az is fontos szempont, hogy jól használhatók festékkel és nyomdapárnával egyaránt.

2_278.jpg

A készlet része két darab kés is: egy univerzális, nagyobb méretű, és egy kisebb a vékony vonalakhoz és a keresztezések létrehozásához. Az ultrakompakt készlet nagy előnye, hogy kis helyet foglal, bárhová magunkkal vihetjük, mindig rendezetten tárolhatjuk, hiszen a nyomda és a kések egyazon nyélhez kapcsolódnak, amikor pedig utóbbiakra nincs szükségünk, egyszerűen elpakolhatjuk őket a kupak belsejében. Bár a dobozban található használati utasítás alapján igazán nem nehéz követni a kapcsolódó munkafázisokat, azért mi is ejtünk néhány szót róluk. 

3_267.jpg

A puha, radírszerű korongokra akár közvetlenül felrajzolhatjuk a metszeni kívánt mintát. Ha teljesen kezdőként elsőre nem lenne ötletünk, akkor sincs gond, a füzetben jópofa sablonokat is találunk első metszeteink elkészítéséhez. 

4_252.jpg

Szintén a készlet eleme egy, a korongok méretében kivágott lemeztartó karton is, ami segít, hogy biztonságosan dolgozhassunk az apró részleteken. Ezzel együtt is figyeljetek, hogy mindig a kezetekkel ellentétes irányban, kifelé vágjatok!

5_243.jpg

A minták kimetszése után öntapadós felületükkel a nyomdára ragaszthatjuk a korongokat és a nyomdapárna segítségével ki is próbálhatjuk, sikerült-e minden részletet kidolgoznunk. Ha szükséges, még ezután is javíthatunk a metszeteken, vagy alkothatunk velük kedvünkre különféle kártyákon, dekorációkon, csomagoláson vagy akár bullet journalunk lapjain!

7_173.jpg

8_153.jpg

A nyomdákhoz alkalmas korongok a méreteket illetően kissé talán megkötik a kezünket az alkotás terén, de szerencsére a SoftCut lemezek többféle, nagyobb változatban is elérhetők, így ha belejöttetek, nem kell korlátok közé szorítanotok az elképzeléseiteket! Ebben az esetben a nyomdázó fej „présként" használható a nyomatkészítéshez. Ha pedig a készlet többi elemét szeretnétek bővíteni, nézzetek körül a Rajzshop termékpalettáján a linómetszés eszközei között!

Tartsatok velünk PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, mert folyamatosan sok-sok kreatív ötlettel, szakmai tudnivalókkal, és játékokkal várunk titeket. 

banner-1000x200_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2318422873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása