Színes Ötletek

a kézügyes blog

Az amerikai álom – Világhírű magyar fotográfusok alkotásai a Múzeum+ esten

dienes_andor_marilyn_monroe.jpg

A Szépművészeti Múzeum május 22-én szerdán hosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket a nagysikerű Múzeum+ sorozat következő eseményére, mely során a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a fotóművészet műfajával, valamint a jazz, a blues, a divat, és a filmipar fellegvárával, a XX. századi Amerika világával. Az esemény munka után, hétköznap délután is kitűnő kikapcsolódási lehetőséget kínál a múzeum elragadó tereiben, ahol izgalmas tárlatvezetések, blues-koncert, a fotóművészetről szóló kerekasztalbeszélgetés kreatív workshop, jazz szalon, valamint ízletes falatok várják a látogatókat!

A Múzeum+ Fotó fókuszában a Szépművészeti Múzeum két új időszaki kiállítása áll. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) című tárlat alkotásai magyar fényképészek nézőpontjából nyújtanak látképet a XX. századi Amerika mindennapjairól. A múzeum másik időszaki kiállítása, a Folyt. köv. című grafikai tárlat pedig a filmiparhoz kapcsolódóan, a különböző streaming csatornák sorozataiból kiindulva a sorozatot, mint alkotói módszert, s annak képzőművészeti vonatkozásait vizsgálja.

A Múzeum+ Fotó résztvevői meghallgathatják Baki Péter, a fotókiállítás kurátora által moderált kerekasztalbeszélgetést a Román Csarnokban. A meghívott előadók egyike Kondor László, a vietnámi háború alatt tudósító fényképész, aki alkotó éveinek nagy részét Amerikában töltötte. A kurátor másik beszélgetőpartnereként pedig a Londonban élő Martin Wanda osztja meg élményeit, melyeket Kondor Lászlóhoz hasonlóan, külföldön alkotó magyar fotográfusként élt át.

A Folyt. köv. kiállítás iránt érdeklődők egy másik kerekasztalbeszélgetésen is részt vehetnek, ahol a tárlat kurátora, Bódi Kinga beszélget Kumin Mónika művészettörténésszel és Koós Gábor képzőművésszel a grafikai sorozatok kérdéseiről az első emeleti Schickedanz-teremben.

kepes_gyorgy_target_cone.jpg

Kepes György - Target Cone

A Múzeum kiállításaiban tematikus tárlatvezetések várják a látogatókat. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa kiállításban a résztvevők Mertus Ágnes, Goda Zsófia, Záray Szilvia előadásaiban ismerhetik meg a tárlat kiemelt alkotóit és kérdésköreit. A párhuzamosan zajló Folyt. köv. grafikai kiállításban, Motívumok ritmusa címmel tart interaktív tárlatvezetést Marina Eszter, aki bemutatja a kompozíciók eredetét, a technikai bravúrókat és a különböző alkotói megközelítéseket. Mindezek mellett a résztvevők a múzeum állandó kiállításában is izgalmas tárlatvezetéseket hallgathatnak meg. Az individuum szerepe a reneszánsz művészetben címmel Cser Judit tart előadást, Lovass Dóra pedig a dísz- és gyógynövények izgalmas világában kalauzolja el az érdeklődőket a Régi Képtárban, illetve múzeum saját, középkori kertjében. Az alkotni vágyók kreatív workshopon készíthetnek fotókollázs technikával mini sorozatokat a múzeum Reneszánsz Csarnokában, Kun Fruzsina képzőművész segítségével.

enterior_kmc_szm.jpg

Az múzeumi este során a zene szerelmeseire is különleges élmények várnak. A Román Csarnokban ad blues koncertet a nemzetközileg elismert Little G Weevil (Szűcs Gábor) énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró és producer, kinek lemezeit számos alkalommal a világ legjobb blues albumai közé sorolták. A Jazz Szalon varázslatos dallamairól idén is a Fine Arts Jazz Group gondoskodik, akik már sokadszorra színesítik a Szépművészeti Múzeum programjait. Produkciójuknak a Márvány Csarnok ad otthont, ahol az este során a Fine Arts Bistro konyhájából ízletes tapas- és borvariációk közül válogathatnak kedvükre a látogatók.

A múzeum a speciális igényű érdeklődőket is szeretettel várja programjaira. A látássérült résztvevők meghallgathatják a Na de mit adtak nekünk a rómaiak? – Hétköznapok az ókori Rómában című előadást, Szűcs Bernadett vezetésével, a siket és nagyothalló látogatók számára pedig Záray Szilvia tart tárlatvezetést a fény és árnyék izgalmas viszonyáról a 17. században.

További információk a Szépművészeti Múzeum weboldalán és közösségi felületein

Borítókép: Diénes Andor - Marilyn Monroe

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718406893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása