Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hasznos tevékenységek a Madarak és fák napjára - Gyakorlati ötletek és letölthető színezők

blogcover_3.jpg
Ma, azaz május 10-én tartjuk a Föld napjának testvérünnepét, a Madarak és fák napját, aminek szintén az a célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és az élővilág védelmének fontosságára. A kezdeményezés Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, aki, miután 1902. május 19-én az európai államok Párizsban egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében, már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon. Az esemény Herman Ottó közreműködésével került iskolai keretek közé, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napja „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben való megszervezését minden elemi népiskolában. Az ünnep azóta is kiemelt szerepet kap az intézmények elméleti és gyakorlati foglalkozásain, lelkesen készülnek ilyenkor kicsik és nagyok természetvédelemmel kapcsolatos alkotásokkal az óvodákban, iskolákban éppúgy, mint családi környezetben. A mai bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány tippet, melyeket felhasználva ti is tehettek a madarak és élőhelyük védelme érdekében, és amiken keresztül az egész család kapcsolódhat a természethez a Madarak és fák napján, meg persze bármikor máskor.

Madárodúk készítése, telepítése

Akár saját készítésű odúkat is kihelyezhettek az odúköltő madarak segítésére, ami persze arra is nagyszerű lehetőség, hogy megfigyelhessétek a beköltözők életét. Odúk kihelyezésére az őszi hónapok ideálisak, de máskor is érdemes rá időt szánni, hiszen bizonyos madarak évente akár háromszor is költhetnek. Az MME Odútípusok, odúkészítés cikkében minden fontos információt megtaláltok a mesterséges fészekodúkkal kapcsolatban a saját kezű készítésre vonatkozó hasznos tanácsokkal együtt, és az MME Természetbarátok Boltjában természetesen készen megvásárolható darabokat is találtok.

odukeszites.jpg


Madármegfigyelés

Akár a frissen kihelyezett odút is szemmel tartatjátok, de egy nagy séta a parkban vagy a közeli erdőben szintén nagyszerű alkalom arra, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését az ornitológia, az élő környezet iránt. Az egész család számára szórakoztató és tanulságos időtöltés segíthet a madárfajok - külső jellegzetességeik, életmódjuk, viselkedésük - megismerésében, ugyanakkor hangsúlyozhatjuk vele a környezetvédelem fontosságát és a madarak ökoszisztémában betöltött szerepét. Készítsetek egyszerű madármegfigyelési útmutatót képekkel, hogy könnyebben beazonosíthassák a látott madarakat, vigyetek magatokkal madárhatározót, kreatív kártyákat vagy foglalkoztatókat, és természetesen egy távcsőnek is nagy hasznát vehetitek ilyenkor! Számos hazai madárvárta nyújtotta lehetőség közül is válogathatunk, sok helyen kifejezetten gyerekeknek szóló programokkal is várják a látogatókat!

Fa- vagy növényültetés

Csatlakozzatok közösségi fatelepítéshez, tervezzetek bármilyen, a növényültetés köré szerveződő programot akár családi vagy baráti, akár nagyobb körben! Beszélgessetek a gyerekekkel arról, miért fontosak a fák és a növények a bolygó és az élőlények számára! Jelképesen természetesen egy balkonláda vagy cserép is megteszi, ne álljon az utatokba a gondolat, hogy ezt csak a kerttel rendelkezők tehetik meg!

faultetes.jpg

Kézműves foglalkozások

Megvalósíthattok számtalan kézügyes ötletet, melynek a madarak és a fák a főszereplői. Bár közvetlen környezeti hatásuk nincs, a kreatív tevékenységek remek eszközei a szemléletformálásnak, ösztönözhetjük velük a gyerekek környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Számos kedves ötletet találtok korábbi cikkünkben, amiknek a megvalósításához többnyire csak színes papírra, ollóra, ragasztóra, kedvenc festő- és rajzeszközeitekre lesz szükségetek, ITT pedig cuki fonalmadárkákat találtok, amik sokáig a dekorációtok részei lehetnek.

20220509_125017_1.jpg

Interaktív természetismereti játékok

Készítsetek feladatsort a madarakról és fákról, szervezzetek egy kvízjátékot a gyerekek számára, így játékosan tanulhatnak a természetről. Tudjuk jól, hogy nincs mindig idő a felkészülésre, ezért hoztunk egy kis segítséget! Innen letölthetitek azt a madárhang listát, amit az MME a tavalyi Madarak és Fák Napja Országos Versenyére állított össze a jelentkezőknek. Vajon mennyit ismertek fel elsőre? Az egész családnak remek szórakozás lehet, ha először mindet végighallgatjátok, megpróbáljátok megjegyezni őket, és ezután következhet a nagy madárhang felismerő vetélkedő! Meglátjátok, a megszerzett tudás milyen örömet szerez majd, amikor élőben fedeztek fel néhány hangot kirándulásaitok során!

Játékok és feladatlapok

Megannyi madaras vagy fás témájú játékot találtok online formában vagy a papíralapú foglalkoztatók lapjain, ezekkel hosszas előkészítés nélkül vagy akár esős napokon is napirendre tűzhetitek az alkalomhoz kapcsolódó tevékenységeket. A feladatok megoldása szórakoztató kihívást jelent a gyerekek számára, ami közelebb hozza hozzájuk az ünnepet, ugyanakkor kiváló lehetőséget teremt arra, hogy közben együtt ötleteljetek arról, hogyan lehetne a saját közösségetekben is segíteni a természetet. Ehhez a tipphez letölthető színezőket hoztunk, amiket IDE és IDE kattintva találtok meg A/4-es, nyomtatható formátumban. A rajzok főszereplője nem más, mint a 2024-es év madara címet viselő kerecsensólyom. 

A kerecsensólyom az eurázsiai erdős sztyepp zóna jellegzetes, nagy termetű, széles szárnyfesztávolságú sólyomfaja. Életmódja a nyílt, síkvidéki területekhez kötődik, mivel elsődleges táplálékai a mezőkön és réteken fellelhető, közepes termetű rágcsálófajok, de a seregély- és galambméretű madarakat sem veti meg. Sajnos a populációját a természetes élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat is fenyegeti, de a hazai - egyben az Európai Unión belül a legnagyobb - állomány a fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően növekszik. 

kerecsensolyom.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr818397789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása