Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kézügyeskedés a Madarak és fák napján

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_24.jpg

Az első Madarak és Fák Napja rendezvényt az 1902-ben Párizsban kötött madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon még ugyanebben az évben. Az esemény Herman Ottó közreműködésével került iskolai keretek közé, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napja „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben való megszervezését minden elemi népiskolában. Ez azóta sincs másképp, sőt szabályozás nékül is a legnagyobb lelkesedéssel készülnek ilyenkor kicsik és nagyok természetvédelemmel kapcsolatos alkotásokkal az óvodákban, iskolákban éppúgy, mint családi környezetben. Ehhez mutatunk olyan ötleteket, amiket délutáni időtöltés gyanánt, általában otthon is fellelhető alapanyagokból könnyen elkészíthetünk, a közös kézügyeskedés pedig jó alkalom arra, hogy közben beszélgethessünk gyermekeinkkel arról, miért is fontos az élővilág védelme. Madarak és fák a folytatásban!

Fonalmadárkák

Kedvenc ötleteink közé tartoznak az olyanok, amik segítenek fogyasztani óriási fonalmaradék készletünket, amihez most mindkét technika kapóra jön. Egy nagyon könnyen elkészíthető, kedves madárka elkészítési útmutatójával kezdünk. Különösen izgalmas, hogy a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében változtathatjátok meg madárkátok küllemét, különféle arányokat, színeket, kisebb-nagyobb gyöngyöket használva, de akár a létező fajok egyikének sajátosságait is lemásolhatjátok. Tudtátok, hogy az év madara a zöld küllő? Próbáljatok olyan madárkát készíteni, ami hasonlít rá!

grnsptte-ge4d2b3c3e_1920.jpgIllusztráció: pixabay.com

A galéria képeit követve egy cinegeféle méretű és formájú madarat kaptok, de térjetek el bátran az útmutatótól! A szemek, a csőr, és a madárka talphoz való rögzítését mi ragasztópisztollyal oldottuk meg, ehelyett fel is varrhatjátok, vagy ha papírból vágjátok ki a kiegészítő elemekt, használhattok papírragasztót. A kész példányokat kartonkarika helyett fára is ültethetitek, vagy akár az ablakba is függeszthetitek.

20220509_125017.jpg

20220509_113237.jpg

20220509_122319.jpgIllusztráció: Színes Ötletek

Festés fonallal

A klasszikus fonaltekerős módszerrel is "kifesthetitek" a fák törzsét és koronáját, az alaphoz pedig semmi másra nem lesz szükségetek, csak egy kiszelektált kartondobozra. A fonal végét kezdéskor és befejezéskor is rögzítsétek a karton hátoldalán, majd ragasszátok össze az elemeket, és öltöztessétek tovább kedvetek szerint! Felidézhetitek a gyümölcsfák gyönyörű virágzását, készülhettek a nyári szezonra, eljátszhatjátok a gyümölcsszüretet, esetleg a fák változását bemutatva beszélgethettek az évszakokról, vagy az idő múlásáról! 

yarn-wrapped-spring-tree.jpg

yarn-wrapped-tree-collage-3.jpg

yarn-wrapped-trees-four-seasons-collage-1.jpgIllusztráció: iheartcraftythings.com

Az év fája 2022-ben a nagylevelű hárs, aminek virágait - ahogyan a kislevelű, és a közönséges hársét is - érdemes gyűjtenünk, mert szárítás után finom, és különféle légúti panaszokat enyhítő hatású tea készítéséhez használhatjuk fel! Készítsétek el ezt a fát is az előbbi módszerrel!

bloom-ge88056236_1280.jpgIllusztráció: pixabay.com

A Föld napjára készített, szintén környezetvédelemmel kapcsolatos támájú ötleteink közül is válogathattok. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8917827877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása