Színes Ötletek

a kézügyes blog

Scrapbook kisokos kezdőknek

scrapbook_blogcover.jpg

Május 11-én, szombaton lesz a Magyar Scrapbook nap, amire a szervezők - Scrapbook Webáruház, a Rayher Hobby, a Scrapbook.hu, a Pink and Paper és a ScrapUp - rengeteg izgalmas programmal, workshopokkal és kedvezményekkel várják a technika iránt érdeklődőket. Ha most hallottad először a scrapbook kifejezést, vagy nézegettél már inspiráló alkotásokat, de sosem fogtál bele, akkor sem kell távol maradnod az eseménytől, hiszen a teljesen kezdők számára is izgalmasnak ígérkezik az esemény. Hamarosan jövünk még néhány részlettel, de addig is összeállítottunk nektek egy „scrapbook kisokost” a legalapvetőbb tudnivalókkal és néhány praktikus tanáccsal. Ezzel arra biztatunk titeket, ha eddig még nem tettétek, ismerkedjetek meg a kreatív albumkészítéssel, ezzel a kikapcsoló és tartalmas hobbitevékenységgel!

Mi az a scrapbook?

A scrapbook kreatív és személyes módja az emlékek megőrzésének, ami bőven túlmutat azon, hogy szívünknek kedves fotóinkat egy „később átnézem" mappa rejtse valamely eszközünk merevlemezén. A technika gyakorlása közben nemcsak fényképekkel dolgozunk, hanem kombináljuk őket jegyzetekkel, rajzokkal, mindenféle emléktárggyal, készen kapható és saját kezűleg készített dekoratív kiegészítőkkel, matricákkal, tulajdonképpen bármivel, ami számunkra jelentőséggel bír, kapcsolódik a felidézett emlékhez, és amivel hozzáteszünk a vizuálisan vonzó végeredményhez, egy igazán egyedi albumhoz, ami a hagyományos emlékkönyv és a modern bullet journal elemeit egyaránt tartalmazhatja.

scrapbook_7.jpg

Első lépések

  • Téma kiválasztása: Válasszunk egy témát, ami köré felépíthetjük a scrapbookunkat! Lehet ez egy utazás, esküvő, születésnap, családi esemény vagy bármi más. A téma is meghatározhatja, hogy az album mennyire legyen terjedelmes, hiszen egy néhány órás eseményt akár egy-két lapon is összefoglalhatunk, míg gyermekünk utóbbi egy évének történései valószínűleg egy egész füzetet kívánnak.
  • Alapanyagok beszerzése: Jellemző alapanyagok közé tartoznak a kész scrapbook albumok, színes papírok, matricák, washi tape és egyéb díszítő elemek, és természetesen bármi a rajzos, festő vagy kalligráfiával kapcsolatos eszköztárból, sőt, akár szárított növényeket vagy magazinokból kivágott képeket is nyugodtan felhasználhatunk a díszítéshez. Egy jó minőségű olló, vágókés, ragasztó és vonalzó az alapvető eszköztár része, de bevethetünk mintalyukasztókat, bélyegzőket és még számos más kreatív eszközt.

scrapbook_6.jpg

Alapvető tervezési tippek

  • Elrendezés: Legyen előttünk minden felhasználni kívánt elem, mert a képek, szövegek és egyéb kiegészítők esztétikus és arányos elrendezése rendkívül fontos a szép végeredmény érdekében!  Próbáljunk ki különböző verziókat a ragasztás előtt, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet!
  • Színek és stílusok: Válasszunk egy színpalettát és egy stílust, ami összhangban van a témával, mert az egységesség harmonikussá teszi az összeképet, bármennyire is különfélék maguk az emléktárgyak, amiket az adott lapra szeretnénk rendezni! Mielőtt munkához látunk, nézzük meg a gyakorlottabbak alkotásait, és merítsünk ihletet belőlük!
  • Díszítés: Használjunk bátran matricákat, szalagokat, bélyegzőket és más dekoratív kiegészítőket, hogy egyedivé tegyük az alkotásunkat!


scrapbook_3_1.jpg

Különleges történetmesélés

A scrapbook műfaj egyik sajátossága, hogy albumunk nemcsak képeket, hanem szövegeket is tartalmazhat: leírhatjuk kapcsolódó megjegyzéseinket, emlékeink hosszabb-rövidebb kivonatát, vagy akár egy, az oldalhoz passzoló kedvenc idézetünket, bármit, ami személyesebbé teszi azt, ráadásul a kalligráfia gyakorlására is nagyszerű lehetőség.

scrapbook_1.jpg

A scrapbook technika akár művészi szintre is fejleszthető, de ne felejtsük el, ebben a műfajban is gyakorlással javíthatjuk a készségeinket, ne aggódjunk hát, ha az első oldalak nem tökéletesek! Úgy gondoljuk, a scrapbook is azon tevékenységek egyike a kreatív hobbik palettáján, ahol nem születhet rossz eredmény, hiszen az emlékek újrapörgetésével, a képek és hozzávalók - akár családi időtöltésként is felfogható - válogatásával, a kikapcsoló időtöltéssel máris nyertünk, ezen felül pedig ott az élmény, amikor az albumot lapozva egy-egy szívmelengető pillanatot újraélhetünk. Az sem mellékes, hogy emlékeinket izgalmas és letisztult módon oszthatjuk meg másokkal, ahelyett, hogy több száz, szelektálás nélkül felhalmozott képet mutatnánk meg nekik egy monitor előtt.

Bármikor is fognátok bele, legyetek kreatívak és bátran kísérletezzetek, ha pedig inspirációt kerestek vagy kezdő lökésre vártok, csatlakozzatok a Magyar Scrapbook nap ingyenes eseményéhez!

magyar_scrapbook_nap_cover_2024_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr118399299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása