Színes Ötletek

a kézügyes blog

Életmesék gyűjteménye – Interjú Budaházi Brigittával

1000x522_blog_cover_20240510_130221_0000.png

Ahogy néhány napja hírt adtunk róla, május 11-én, szombaton kerül sor a Magyar Scrapbook Napra. Az egésznapos online rendezvényen reggel 9-től az esti órákig folyamatosan izgalmas programok, workshopok, kihívások, inspiráló beszélgetések várják majd a résztvevőket. A nemrég közzétett Scrapbook kisokos kezdőknek című cikkünkkel mi is igyekeztünk meghozni a kedveteket a remélhetőleg hagyományteremtő eseményhez, viszont úgy gondoltuk, veletek együtt mi is csak tanulhatunk abból, ha a témával kapcsolatban megszólaltatunk valakit, aki már évtizedek óta foglalkozik az albumkészítés kreatív technikáival. A most következő interjúban a Magyar Scrapbook Nap egyik ötletgazdájával, a Scrapbook.hu és az immár a Rayher Hobby által üzemeltetett scrapbookwebaruhaz.hu alapítójával, Budaházi Brigittával beszélgettünk alkotásról, sikerélményekről, és arról, hogyan javítja életminőségünket, ha időt és energiát szánunk arra, hogy kézzelfoghatóvá tegyük az arra érdemes emlékeket. Hasznos linkgyűjteménnyel kiegészített interjúnkat a folytatásban olvashatjátok!  

Hogyan fedezted fel a scrapbookingot kreatív tevékenységként?

Az első találkozás 2005-ben volt, egy kreatív hétvégén vettem részt, ahová az egyik résztvevő hozott magával egy amerikai bélyegzőkatalógust, és abban ezekkel a stemplikkel együtt voltak példák, hogyan lehet ezeket felhasználni. Voltak benne képeslapok, zászlófüzérek, meg ilyen nagyon furcsa lapok, amikről ma már tudom, hogy 30x30 centiméteres scrapbook-oldalak voltak. Nem tudtam mik ezek, arra gondoltam, hogy valamiféle tablók, vagy faliújság, korábbi kisdobosként ez jutott eszembe. Miért van ott a címe valaminek, vajon mik ezek a képek és szövegek? Aztán végül ki tudtam betűzni, és teljesen ismeretlen családok megható történetei elevenedtek meg előttem. Akkoriban még nem is tudtam, hogy ezt scrapbooknak hívják, de aztán elkezdtem információkat keresni, és rájöttem, hogy ez egy csodavilág.

20240111_180656.jpg

Kerestem kapcsolódási pontokat itthon, és ráleltem egy internetes fórumra – akkoriban még voltak ilyenek. Konkrétan heten voltunk benne, elkezdtük ezt művelni Magyarországon egy online közösség formájában, és azóta meghatározza az életemet. Korábban is kipróbáltam nagyon sok kreatív tevékenységet, de ez volt az, ami igazán elvarázsolt. Először lelkes művelőjévé váltam a scrapbookingnak, igyekeztem magamba szívni minden ezzel kapcsolatos tudást, minden nap csináltam valamit ezzel kapcsolatban. Akkoriban kisgyermekes anyukaként az élethelyzet is ideális volt mindehhez, rengeteg cikket olvastam, oktatóvideókat néztem, és kis idő után már születésnapra, meg más alkalmakra is ilyen eszközöket, könyveket, magazinokat kaptam a családtól.

Rájöttem, hogy nagyon szeretek benne lenni ebben, nemcsak alkotóként, hanem egyfajta indukálóként is. Elkezdtem blogolni erről, csináltunk egy ingyenes e-magazint, ami 17 számot élt meg, ez volt az egyetlen ezzel kapcsolatos magyar nyelvű online szaklap, aztán létrehoztam a Scrapbook.hu közösséget, ami a legnagyobb hazai adatbázisa és fóruma volt ennek a tevékenységnek akkortájt, majd elkezdtem tanfolyamokat tartani, létrehoztam videós oktatóanyagokat, és ez azóta is tart. Évekig gondoztam a scrapbookwebaruhaz.hu-t is, amelyet immár a Rayher Hobby üzemeltet. Évek óta aktívan foglalkozom a scrapbookinggal, és úgy érzem, nekem az a küldetésem, hogy megosszam mindezt az emberekkel.

Mi kell ahhoz, hogy valami szenvedéllyé váljon? Mit ad neked az albumkészítés, hogyan tudsz benne kiteljesedni? Aktív meditáció, kikapcsolódás a hétköznapokból, önkifejezés, vagy mindezek összessége? 

Amiket most felsoroltál, azok mind értelmezhetők erre a tevékenységre. Maga a kreatív alkotás egyfajta teremtői folyamatnak tekinthető, ami által épül a lélek. És ez nagyon jó, mert annyira el vagyunk idegenedve egymástól és saját magunktól is sokszor, hogy a napi rutin teljesen kikapcsolja a magunk felé fordulást. A scrapbooking viszont mindezt megadja. Egyrészt kikapcsolódást, énidőt, örömöt ad, elégedettséggel tölti el az embert, amikor létrehoz valamit. Tudni, hogy ezt én csináltam, és büszke vagyok rá, ez egy nagyon fontos hozadéka az alkotásnak.

Amit személy szerint fontosnak tartok, hogy mindez pozitívan megváltoztathatja a szemléletünket, azt, ahogy viszonyulunk a saját életünkhöz. Hiszen csak olyan dolgokat foglalunk oldalba, csak olyasmikre szánunk időt és energiát, ami valami miatt fontos számunkra. Egy érzés, egy pillanat, egy közös utazás, vagy akár csak az, hogy jó nagypapának tartottam az apukámat. Így a hangsúlyok megváltoznak. Egyszerűen az ember ráeszmél a saját életére, feltűnik az, ami szép, amivel érdemes foglalkoznom a saját szabadidőmben. A személyes blogomnak az volt a mottója, hogy „Az életünk gyorsan lefut, és ha nem állunk meg néha körülnézni, könnyen lemaradhatunk az egészről.” Nekem ez a körülnézés a scrapbook, hogy kicsit visszatekintek, és az megmarad egy album formájában.

20231016_191821.jpg

Mert rengeteg fényképet készítünk, ezeket általában elmentjük valahová, viszont az általában olyan irdatlan mennyiség, amit soha senki nem fog megnézni. Szóval szinte csak gyártjuk ezeket, de nem is gondolunk bele, hogy minek. Az előbbiek eredője pedig az, hogy ha rendszeresen alkotunk, lesz egy olyan hobbink, ami jótékonyan hat ránk, és mi magunk is többek leszünk tőle. Kapcsolódhatunk olyanokhoz, akik ugyanezt művelik, új barátságok jöhetnek létre, akikkel adott esetben már évtizedek óta összeköt a közös érdeklődés, a hasonló értékrend. Ez több szinten is sikerélményt ad, ráadásul fejlődnek a képességeink is, mert a gyakorlás által egy csomó dolgot megtanulunk, ami az albumkészítéshez köthető, mint kreatív készségek, fotózás, kompozíciós ismeretek, íráskészség és így tovább. Rengeteg olyasmi, amivel másképp nem biztos, hogy találkoznánk. Én például teljesen más ember lennék, ha annak idején nem találok rá a scrapbookingra.

Végül, de nem utolsósorban a családon belüli kapcsolatokat is megerősíti, ugyanis egy scrapbooknál kevés jobb eszköz létezik ajándékozásra és a szeretet kifejezésre. Hiszen minden album teljesen egyedi, sehol sem lehet megvenni, senki más nem tudja elkészíteni ugyanazt, annyira nyíltan bele lehet tenni a saját személyiségünket és gondolatainkat. Hímezhetek egy szép terítőt, kifesthetek egy szép vázát, de az „csak” egy tárgy lesz, itt viszont a saját emlékeiddel, élményeiddel dolgozol. Életmesék gyűjteménye minden album, ha úgy tetszik.

Mi az, ami a leggyakrabban visszaveti a lelkesedését azoknak, akik már hallottak erről a technikáról és szívesen ki is próbálnák, de aztán mégsem mernek belevágni?

Nagyon sokszor az az egyik legfontosabb gát, hogy valakiben gyerekkorában elültették - vagy elültette magában - az érzést, hogy ő nem ügyes, nem tud magától kitalálni dolgokat. Alapvetően felnőtteknek tartok foglalkozásokat, azért, mert ők már felismerték mindannak a jelentőségét, amiről eddig beszélgettünk. Mégis nagyon sokan vannak úgy, hogy egyszerűen bátortalanok, ezért nem fognak hozzá, mert azt hiszik, nem sikerül majd, és egyébként is annyira szépek ezek a papírok, hogy kár lenne azt az ő munkájukkal „elrontani”. De erre is van megoldás.

Érdemes valami egyszerű dologgal kezdeni, másolni, hiszen ha követjük azt, ami le van írva, vagy be van mutatva az oktatóanyagban, akkor a miénk is jó lesz. Másrészt fontos emlékezni arra, hogy ez a saját életedről szól. Nem azért csinálod, hogy bármilyen művészeti díjat nyerj vele: a saját családodnak csinálsz egyfajta krónikát, tehát azok fogják látni, akik szeretnek téged. És ha látják, hogy lelkesen nekifogtál, időt és energiát szántál rá, biztosan tudom, hogy senki nem fogja kritizálni a kész művet.

Fontos az is, hogy elsőre ne akarjunk túl nagyot ugrani. Mindenki volt kezdő, az is, aki húsz éve alkot. Nekem is volt olyan, hogy háromszor megcsináltam ugyanazt, rengeteg időt elszórakoztam vele, és nem tetszett, mert persze másokhoz hasonlítottam magam. Pedig elsősorban magunkhoz kell. Kezdetben nem érdemes egyből tökéletesre vagy nagyon látványosra törekedni. Ne akarjunk túl sokat, inkább fogadjuk el, hogy még kezdők vagyunk, van, ami nem jön még zsigerből, és lépésről lépésre fogunk elsajátítani nagyon sok mindent. Amikor vezetni tanulunk, akkor is a rutinpályán kezdünk, nem az autópálya belső sávjában 130-as tempóval. A gyakorlat az, ami előrevisz, hogy foglalkozunk az adott dologgal, megtanulunk sok mindent készség szintjén, és később már olyan, magasabb szinteken is fejlődünk, mint a vizuális kultúra vagy a dizájn, hiszen megismerjük és felfedezzük a saját ízlésünket is.

20240501_183731.jpg

Szóval aki először scrapbookozik, kezdjen olyan egyszerűbb dolgokkal, mint egy képtartó vagy egy pár képből álló minialbum. Ezekhez elég egy-két színes karton vagy scrapbookpapír, de vannak kész minialbum alapok is, nem kell egyből nekiugrani egy saját készítésű könyvnek. Fontos, hogy az elején legyen sikerélményünk, hiszen így szerzünk bátorságot, így lesz kedvünk folytatni. Az például mindig beválik, ha először közvetlen családtagnak, szüleinknek, gyerekeinknek készítünk valamit, hiszen az ilyesmiket mindig nagy szeretettel fogadják. 

Milyen alap eszközkészlet kell ahhoz, hogy teljesen kezdőként megtegyük az első lépéseket?

Ha a legegyszerűbbet mondom, akkor olló és ragasztó, hiszen az alapanyag a papír. Előbbiből nem árt, ha mindjárt kettő is ott van a kezünk ügyében: egy nagyobb papírvágóra, meg egy kisebb, hegyes, egyenes élű, apró elemek kivágására is használható ollóra is szükségünk lesz. De vannak persze eszközök, amik nagyban megkönnyítik a munkát. Mivel sok papírt kell felvágnunk, érdemes beszereznünk egy vágóalátétet és egy művészkést, ami kicsit olyan, mint a tapétavágó, de annál jóval kifinomultabb, nőiesebb, olyan, mint egy toll, csak penge van benne. Ezzel fémvonalzó mellett nagyon könnyen megoldhatjuk az egyenes vágásokat. Illetve ma már kifejezetten elérhető áron kaphatók mindenféle vágógépek, vágóasztalok, amikkel egyszerűen és pontosan méretezhetjük a papírokat, a fotókat.

A ragasztáshoz használhatunk kétoldalú ragasztószalagot és folyékonyat is, utóbbinál érdemes körültekintően választanunk, és csak olyat használnunk, amit kifejezetten ilyen tevékenységhez ajánlanak, mert az oldószerek tönkretehetik a fényképeket. Vannak speciális ragasztók is, például az úgynevezett 3D ragasztópárna, ezek kicsi, mindkét oldalán ragadó szivacspárnák, amikkel kiemelhetjük, látványosabbá tehetjük az adott papír- vagy fotóréteget.

Érdemes még megemlítenünk a hajtogatólapot, amit szaknyelven bordázólapnak vagy bígelőtáblának hívnak. Ha már ott tartunk, hogy mi magunk készítünk albumot, akkor a hajtásokat nagyon szépen kivitelezhetjük ezekkel, szép éleket hozhatunk létre, amik jól jönnek akkor, ha interaktív elemet hozunk létre az albumban, mondjuk egy kihajtható részt, ami alatt egy elrejtett fotó bújik meg, de nagy hasznát vehetjük harmonikaalbum, robbanó- vagy pop-up doboz készítésénél is.

MI KELLHET MÉG?

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az alapfelszereltség mellett mik azok az anyagok és eszközök, amiket mostanában a leginkább keresnek a scrapbooking művelői, vagy amik adott esetben új távlatokat nyithatnak az albumkészítés során. Ezzel kapcsolatban Varga Editet, a Rayher Hobby magyarországi képviseletének vezetőjét és egyben a scrapbookwebaruhaz.hu üzemeltetőjét kérdeztük:

Papírok és alapkartonok

„A legalapvetőbb dolog a papír, ami persze elsősorban ízlés kérdése, és sok mindent befolyásol az is, milyen témához keresünk anyagot, hiszen egy album ugyanúgy lehet romantikusabb, vagy épp modernebb hangulatú. Amire viszont mindenkinek szüksége van, azok az egyszínű alapkartonok. Az utóbbi időben sajnos több gyártó is kivonult a piacról, de nemrég szerencsére találtunk kitűnő ár/érték arányú papírokat, ezek közül már most kapható 44 színvariáció az üzletünkben és webáruházunkban. Ezek úgynevezett strukturált alapkartonok, tehát az egyik oldaluk nem teljesen sima, hanem strukturált felületű. Bárkinek jó szívvel ajánlom a kipróbálásukat, már csak azért is, mert a Magyar Scapbook Nap ideje alatt akciósan lesznek megvásárolhatók.”

20240510_163135.jpg

Kalauz- és kekszlyukasztók, bélyegzők és sablonok minden mennyiségben

„Kifejezetten kedvelt eszközök az úgynevezett kalauzlyukasztók, amelyek egy darab lyukat ütnek a papírba. Több méretben kaphatók, scrapbookinghoz jellemzően többet is vásárolnak belőle. Itt érdemes megemlíteni a mintalyukasztókat, amik szintén több formátumban léteznek. Nálunk egyedülállóan olyan alapformák is kaphatók, mint a kör-, ellipszis-, vagy úgynevezett kekszlyukasztók, amelyet hullámos szélű kör vagy ellipszis létrehozására használhatunk.

explosionsbox_diy_gallery.jpg

Szintén nagyon népszerűek a szilikonbélyegzők és a hozzájuk vásárolható tintapárnák, amelyekkel színesíthetjük és személyre szabhatjuk a készülő albumot. Ugyanez elmondható a stencil- vagy festősablonokról is, ezek is számtalan változatban és mintában kaphatók a különféle figurákról a mandalasablonokig.”

msbn2024-program-facebook.jpg

Kinek érdemes részt vennie a szombaton megrendezett Magyar Scrapbook Nap online kurzusain?

A részvételt ajánljuk egyrészt azoknak, akik hallották már a scrapbook szót, de saját maguk még nem készítettek még ilyesmit. A közvetített workshopok abban segítenek majd, hogy a technikával ismerkedők is könnyen megértsék és végigkísérjék az alkotási folyamatot. Mindenki láthatja majd, hogy mennyire nem ördöngösség egy ilyen szép családi emlék létrehozása. Ajánljuk azoknak, akik már maguk is alkotnak, de szeretnének begyűjteni újabb ötleteket és trükköket arra, hogy magukat és a saját eszköztárukat gazdagítsák. És persze szeretettel várjuk azokat is, akik akár napi szinten scrapbookoznak, és aktív résztvevői a különféle kapcsolódó hazai online közösségeknek, hiszen az esemény kitűnő alkalmat jelent a virtuális találkozásra más alkotókkal. Ráadásul lesznek különféle kihívásaink, melyek során az lesz a feladat, hogy a rákövetkező órákban, napokban készítsék el a workshopok során bemutatott darabokból a saját változatukat, a jelentkezőkre pedig különféle nyeremények várnak. Egy szó, mint száz, érdemes velünk tartania kezdőknek és haladóknak egyaránt!

További információk a kapcsolódó Facebook-esemény oldalán

ITT A RAYHER HOBBY KLUB!

A Színes Ötletek olvasóinak járó 10% kedvezményt természetesen a technika gyakorlásához szükséges eszközök és alapanyagok, valamint mindenféle klassz kiegészítő beszerzésére is felhasználhatjátok, hiszen a „Színes Tízes" akció minden termékre érvényes, amit a Rayher Hobby webáruházának virtuális polcain megtaláltok! Éljetek a kedvezménnyel és használjátok a RAYHERSZ10 kuponkódot!

Bár a kód csak webáruházas rendelés esetén érvényesíthető, választhatjátok a személyes átvételt, amennyiben Budapesten, a József körút 36. szám alatt található üzletben szeretnétek megvásárolni kedvenc eszközeiteket, hobbi-és dekorációs alapanyagaitokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6918400873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása