Színes Ötletek

a kézügyes blog

A művészet iránt érdeklődő nagyközönséget várják a Képző szabadegyetemi előadásaira

blog_cover_kosa_janos_hackerek_ii_2000.jpg

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) a tavaszi félévre is meghirdeti népszerű szabadegyetemi kurzusait. Februárban két előadás-sorozat is indul, egy szakrális művészettel foglalkozó, valamint egy kortárs művészeti szabadegyetem.  (Illusztráció: Kósa János Hackerek II., 2000.)

mke_szabadegyetem_muveszet_es_szakralitas.png

Művészet és szakralitás…ismeretterjesztő előadások a középkortól a 21. századig szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben címmel a szakrális művészet, liturgia, restaurálás témakörökben a korábbi években tartott közkedvelt előadás-sorozat folytatásaként indítja február 22-én az MKE új kurzusát, mely a szakrális művészet európai hagyományaira koncentrál művészettörténeti, képzőművészeti megközelítésben. 

A kora középkortól a jelen korig az egyházi művészettel kapcsolatos műfajok, műtárgytípusok és jellemző témák lesznek bemutatva az előadások során műtárgycentrikusan, sok példával és analógiák segítségével. A kurzuson hangsúly kerül a keresztény ikonográfiára: az európai művészetben – templomdekorációkon, középkori freskóciklusokon, oltárképeken, ikonosztázokon, fában vagy márványban faragva – leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik ábrázolási hagyományaira. Az előadások nemcsak a múlt képzőművészeti emlékeit vizsgálják majd, de a 20. századi és a kortárs szakrális művészet néhány kiemelkedő képviselőjét és munkáit is bemutatják, mivel a jelen korban, a hétköznapokban legtöbbször ezekkel találkozhatunk.

Az előadás-sorozat ajánlható mindenkinek, aki az európai művészettörténetet szeretné jobban megismerni. Az előadók úgy építik fel a képzést, hogy a téma iránti kezdő érdeklődők éppúgy tudást meríthessenek, mint egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai; hitoktatók és lelkipásztori munkatársak.

mke_szabadegyetem_a_posztmoderntol_a_poszthumanig_1.png

Már egy évtizede tart a Magyar Képzőművészeti Egyetem olyan szabadegyetemi kurzusokat, amelyek a kortárs művészet aktuális jelenségeit, legfontosabb alkotóit, tendenciáit és irányzatait mutatják be. Ebbe a sorba illeszkedik A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben című, február 28-án kezdődő tanfolyamuk. 

Az előadók – Albert Ádám, Fülöp Tímea, Györffy László, Huth Júliusz, Klima Gábor, Lázár Eszter, Mélyi József, Sturcz János, Szabó Attila, Tayler Patrick – ezúttal a hazai és a nemzetközi képzőművészetben lezajlott jelentősebb fordulatokra, paradigmaváltásokra, valamint a kortárs művészetet ért legújabb kori kihívások értelmezésére helyezik a hangsúlyt, egyúttal választ keresve a következő kérdésekre: Melyek az alapvető hasonlóságok és különbségek a modern, a posztmodern és a kortárs művészet között? Melyek voltak az elmúlt évtizedek legfontosabb képzőművészeti tendenciái és művészeti fordulatai Európában és Európán kívül? Hogyan alakította át a neoliberális és a digitális fordulat a képzőművészet termelési és elosztási rendszerét? Milyen kapcsolat fűzi össze az 1980‑as évek posztmodern és a 2010-es évek poszthumán művészetét? Miért tűnt el az 1990-es évek intermediális és internet-alapú művészetét uraló techno-optimizmus a 2010‑es évek posztinternet művészetéből? Milyen lehetőségei vannak a hagyományos festészetnek és szobrászatnak a totális internet korszakában? Milyen új kihívásokkal találja szembe magát a kritika és a művészetpedagógia a huszonegyedik század digitális társadalmában?

kosa_janos_hackerek_ii_2000.jpg

A Művészet és szakralitás … ismeretterjesztő előadások a középkortól a 21. századig szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben kurzusra 2024. február 19-ig várják a jelentkezőket, A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben című képzésre február 26-áig lehet jelentkezni. 

Az MKE tíz-tíz előadásból álló művészeti szabadegyetemi kurzusai térítés ellenében vehetők igénybe kedvező áron, sorozatonként 75 000 Forintért. A szemeszter végén az egyetem oklevelet és kreditigazolást ad az elvégzett képzésekről, mivel a tanfolyam pedagógusoknak 2 kredites továbbképzésnek minősül.

A jelentkezés részletei az MKE weboldalán találhatók meg.

Képek forrása: MKE

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9818319039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása