Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Balzsam?! Minek hoztatok neki balzsamot? Megharaphatja...”
8 érdekesség vízkereszt napjára

epiphany.jpg

Ugyan vízkeresztről manapság leginkább annyi él a köztudatban, hogy ilyenkor szokás leszedni a karácsonyfát - persze csak akkor, ha valaki nem februárban lát neki, mint mi sokszor, mert még nem is pereg, és sajnálom kidobni - számos más érdekesség is kapcsolódik a mai jeles naphoz. A legősibb keresztény ünnep kialakulásához Jézus életének három fontos momentuma is kapcsolódik, a napkeleti bölcsek látogatása, Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban, illetve hogy a Biblia szerint Jézus ezen a napon tett először csodát a Kánai menyegzőn, borrá változtatva a vizet. Mai bejegyzésünkben a teljesség igénye nélkül erről a jeles napról gyűjtöttünk össze nektek néhány tudnivalót. (Illusztráció: pexels.com)

1. A napkeleti bölcseket három királyokként is emlegeti a köznyelv, akiket a hagyomány szerint Gáspárnak, Menyhértnek és Boldizsárnak neveztek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a különböző keresztény felekezetek messze nem egységesek ebben a tekintetben, hogy valóban királyokról van szó, és hogy egyáltalán hárman voltak-e: Máté evangéliuma nem említ pontos számot, a szír–arám egyház és az örmények szerint pedig tizenketten voltak. A hármas szám bizonyos értelmezések szerint az akkor ismert földrészeket - Európa, Ázsia, Afrika - , és azt jelképezi, hogy az egész világ hódol Jézus előtt.

2. Magyarországon január 6-án nemcsak Boldizsár, de Gáspár - amit leginkább augusztus 27-én tartanak a hagyomány szerint - és Menyhért - augusztus 22 - nevűek is ünnepelhetik nevük napját.

pexels-jonathan-meyer-1597584.jpg(Illusztráció: pexels.com)

3. Jézus megkeresztelkedésének tiszteletére a katolikus templomokban ezen a napon szentelik a vizet, amiből a hívek is hazavihetnek. A magyar vízkereszt elnevezés erre a hagyományra utal.

4. Írországban, a Skót-felföldön, Kanada Új-Fundland és Labrador tartományában, illetve amish közösségekben többek között Little Christmas, azaz „kis karácsony” néven ünneplik vízkereszt napját. Vízkereszt - pontosabban az azt követő vasárnap - sok helyen jelzi a karácsonyi ünnepkör végét. Így már nem nehéz kitalálni azt sem, mire utal a „Kiskarácsony, nagykarácsony című dal első sora.

5. Írországban Women's Christmas, azaz „A nők karácsonya”-ként is ismert az ünnep. Nollaig na mBan napján a főzéssel és házimunkával töltött karácsonyi ünnepek után a nők külön ünnepet kaptak, a nap végén egy, a kánai menyegző tiszteletére borral kísért vacsorán gyűltek össze. A hagyomány bizonyos helyeken ma is él, sok hölgy tölti ezt az estét étteremben, vagy épp kocsmában, illetve ajándékot kapnak gyermekeiktől, unokáiktól, vagy más családtagoktól. Írországban a fenyőfák helyett magyal fák és cserjék ágait díszítik fel, amiket a karácsonyi szezon végén a kandallóban elégetnek.

6. Shakespeare „Vízkereszt, vagy amit akartok” című komédiájának eredeti címe „Twelfth Night, or What You Will”, szó szerinti fordításban „A tizenkettedik éjszaka, vagy amit akartok”. A cím arra utal, hány nap telt már el a karácsonyi ünnepek óta.

befana.jpgIllusztráció: nonnabox.com

7. Olaszországban ilyenkor érkezik a Mikulás helyi megfelelője, egy Befana nevű boszorkány, aki ajándékot ad a jó gyerekeknek, és szenet azoknak, akik rosszul viselkedtek.

8. A Monty Python-csoport „Brian élete” című filmjének első jelenete vízkereszt napján játszódik.SPOILER! (Bár szinte kizárt, hogy bárkinek új információt árulunk el ezzel.) A három napkeleti bölcs természetesen először rossz házba megy be, és az újszülött Briant imádja megváltóként, de aztán hamar kiderül a tévedés, Mandy - Brian anyja - legnagyobb bánatára.

Reméljük, tetszett ez a kis összeállítás! A lista természetesen nem teljes - ha van olyan érdekesség a mai nap kapcsán, amit szívesen megosztanátok velünk, vagy a Színes Ötletek olvasóival, kommenteljetek bátran a cikk alatt, vagy közösségi felületeinken! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8516805592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Hirdetés

szines-otletek-rajzshop-banner-300-250-px.jpg

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása