Színes Ötletek

a kézügyes blog

Arrrr... Kreppvirágok kalóznyelven
Avagy korábban megjelent cikkünk alternatív változata egy mókás világnap alkalmából

krepp_kalozok_cover.jpg

Mindenki a fedélzetre, kutyák! Barnaszakáll kapitány nem tűri a henyélést! Aki ma nem kézügyeskedik, azt menten áthúzatom a káplárral a hajófenék alatt, hogy megtanulja, hol lakik az úristen! Rendeződjetek sorokba, férgek, amíg elmondom, amit hallanotok kell! Már hetek óra itt veszteglünk a Sargasso-tengeren a szélcsendben, kirabolható hajót egyet sem láttunk, csak ezek a fránya sirályok piszkítanak az árbócra folyton, hogy a hét tenger ördöge sütögesse meg őket kondérban mind egy szálig az ítélet napján! Figyeljetek rám, és hallgassátok a napiparancsot!! A kapitány úgy döntött, hogy elég a tétlenségből: a felesége, Horgony Ludovika bárónő kreppvirágokra áhítozik, hogy kidíszítse velük a kabinját őszre. A ti dolgotok lesz, hogy elkészítésetek ezeket, de olyan szépek legyenek ám, hogy a méhek eltévedjenek, ha rájuk néznek. Megértettétek? Vitorlákat fel, a folytatásban elmondom, hogyan csináljátok!

A kreppvirágok készítése kizárólag óriási türelemmel és kiemelkedő kézügyességgel rendelkezőknek való, akárcsak a gyöngyhalászás, ezért ezidáig távol maradtunk ettől az elfoglaltságtól. De amit a kapitány felesége mond, az meg van mondva. Igen, mi is tudjuk, hogy a kalóznépnek az ilyesmihez nem fűlik a foga, ezért egy olyan változatot kerestünk a Kézművesek Kódexében, amit még a ti flintához meg hajókötélhez szokott mocskos mancsotokkal is könnyen és gyorsan elkészíthető. Van kérdés eddig? Nincs, és nem is lehet!

Nem, nem muszáj létező virágokat készíteni. A kapitánynak mindegy, az amúgy sem látja őket a rumosüveg mögül, a feleségének meg elég, ha őszi hangulat lesz a kabinjában. Azt mondta, a lehulló levelek rozsdabarnáit, meg a kedvenc türkizeit akarja látni, akármit is jelentsenek ezek. Na dologra! Ott vannak a papírok, amiből dolgozhattok. Azt mondta a kufár, akitől a rotterdami kikötőben vettük ezeket két balkezes kozákpisztolyért, hogy van köztük egy seregnyi változat, intenzív színektől a pasztellekig. Az égkék, a világos türkizkék, a sárga föld – tudom, azt ismeritek, részeges csavargók! - meg a sötétbarna pont jó lesz! Na munkára!

Mondom, mire lesz még szükség!

  • egy hurkapálca
  • virágkötöző drót
  • 2 darab 30 x 8 centiméteres és 1 darab 30 x 3 centiméteres krepp-papír.
  • olló
  • ragasztópisztoly

Hogy micsoda, azt még nem találták fel? Beletöltöd az enyvet a mordályba, és megpróbálsz pontosabban célozni! A rumoshordó most nem kell, majd a végén csapra verjük!

A szárak bevonásához vágjatok körömnyi vastag csíkokat a maradékokból, de ezt nem szükséges pontosan mérni, ahogy a hosszát sem, mivel a toldások amúgy sem látszanak. Úgy szabjátok a papírt, hogy a hosszú oldala irányában legyen nyújtható! Hogy mivel szabjátok kutyák, hát a szablyátokkal!

A kódex azt írja, hogy módfelett könnyű dolgozni ezzel az anyaggal még az olyan nyomorultaknak is, akik mit sem tudnak a kreppvirágok készítése terén. De még az Antwerpeni Kreppragasztó Céh asszonyai is megsüvegelik, azt mondják.

A tüskés szirmokhoz cikk-cakk mintában vágjátok a papírt, olyan alakra, mint amikor a fogdmegek elől futva menekültök! Ha ívesre szabjátok, ahogyan a kocsmából szoktatok hazatántorogni, egészen más küllemű lesz a virág, de a kapitánynénak az is jó lesz. A cikkcakkosoknál egyesével sodorjátok meg a végeket, az ívesnél óvatosan húzzátok szét a szirmokat! Aki jól végzi a dolgát, és hajlandó vegyes színű, különböző méretű dudvákat készíteni, az dupla fejadagot kap este. Mit akarsz, hajóács?! Ááá, jó, hogy mondod! A szárakat érdemes különböző hosszúra vágni, akkor teltebb lesz a kész csokor, mint a lisszaboni várbörtön kantinosnéjának a fara. Minden világos? Akkor mindenki menjen a dolgára, és vissza ne merjetek jönni egy-egy csokor szép kreppvirág nélkül. Lóduljatok!

Nemzetközi „Beszélj úgy, mint egy kalóz!” nap

itlapd_cover.jpg

A Nemzetközi „Beszélj úgy, mint egy kalóz!” nap egy parodisztikus ünnep, amit az oregoni John Baur és Mark Summers hirdetett meg 1995-ben. A két ötletgazda szeptember 19-ét nyilvánította annak a napnak, amikor a világon mindenkinek úgy kell(ene) beszélnie, mint egy kalóznak. A pasztafariánus mozgalom - más néven A Repülő Spagettiszörny Egyháza, egy másik paródiavallás, amit Bobby Henderson, az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója alapított 2005-ben a Kansas állam iskolaszéke akkor folyó ügyével kapcsolatos tiltakozásul, amelyben az intézmény az intelligens tervezés, mint az evolúció melletti alternatív elmélet oktatásának bevezetése mellett döntött, de ezt a történetszálat most elengedjük – hivatalos ünnepei között ismeri el a világnapot.

touched_by_his_noodly_appendage_hd.jpg

A Nemzetközi „Beszélj úgy, mint egy kalóz!” nap meglehetősen spontán eredetű ünnep. Summers és Baur 1995. június 6-án épp fallabdáztak, amikor egyikük lesérült, és fájdalmában azt mondta: "Aaarrr!" A többi már, ahogy mondani szokás, történelem. Jellemző, hogy az emléknap ötlete a normandiai partraszállás évfordulóján fogant meg, de a két büszke atya inkább Summers volt feleségének születésnapját választotta a jeles dátumnak, mert arra könnyebben vissza tudtak emlékezni.

A „világnap” tehát két barát belterjes vicceként indult, ismertebbé akkor vált, amikor 2002-ben levelet küldtek a kitalált ünnepükről Dave Barry amerikai humoristának, akinek megtetszett az ötlet, és elkezdte népszerűsíteni azt. A lavina, vagy stílszerűbben a hullám elindult: egy michigani folkzenész, bizonyos Tom Smith 2003-ban megírta az eredeti "Talk Like a Pirate Day" dalt, számos weboldalon és számítógépes játékban lettek elérhetők témába vágó rejtett funkciók - szaknyelven „easter egg”-ek -, sőt, idén a The Yorkshire Party, egy regionális politikai szervezet az Egyesült Királyságból szintén elismerte a napot, részben azért, hogy egyúttal felhívják a figyelmet a tengerparti közösségek problémáira, többek között az erózióra és a szennyezésre.

Mindenesetre ez a vicces világnap jó illusztrációja annak, amit a káoszelmélet pillangóhatásnak nevez: ahogy egy lepke szárnycsapásából akár hurrikán lehet, úgy egy sportsérülés is eredményezhet nemzetközileg elismert világnapot. Meg azt is, hogy egy magyar kreatív hobby blog szerkesztője kalóznyelven írjon kreppvirágok készítéséről. 

A cikk eredeti változatát itt olvashatjátok, abban egy lépésről lépésre videót is találtok. A világnapról további információk a hivatalos honlapon!

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket  PinterestenFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8318217537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása