Színes Ötletek

a kézügyes blog

5+1 tipp a környezetbarát iskolakezdéshez

element5-digital-oycl7y4y0bk-unsplash.jpg

Még a rutinosnak számító szülők körében is minden évben okoz némi fejfájást az iskolakezdéshez szükséges eszközök beszerzése. Nemcsak azért, mert költséges és sok utánajárást igényel, de nem kis feladat az sem, hogy egyensúlyba hozzuk a gyerekek kéréseit a lehetőségekkel. Ebben az időszakban nehéz megúszni, hogy néhány feleslegesen megvásárolt holmi is kerüljön a kosárba, és számos termékeknek nincs, vagy csak nehezen elérhető a fenntartható módon gyártott alternatívája. A következőkben összegyűjtöttünk nektek néhány tippet, amikkel egy kicsit környezetbarátabbá tehető az iskolakezdés.

1. Sokszor használható kiegészítők

Az egyik legegyszerűbb lépés, amit megtehetünk, hogy az eldobható eszközök helyett tartós, sokszor használható darabokat szerzünk be. Egy uzsidoboz, újraszalvéta vagy egy kulacs vásárlása nem terheli meg nagyon a pénztárcánkat, mégis megspórolhatjuk azt a napi szinten termelődő hulladékot, amit a szendvicsek csomagolása, az ásványvizes palack, vagy a gyümölcsök zacskózása jelent. Mellesleg menő mintákkal kaphatók, a gyerekek imádni fogják, és már idejekorán testközelbe hozhatjuk velük a környezettudatos eszközök használatát.

pexels-yan-krukov-8617556.jpg

2. Ceruza, mappa, és a többi tengernyi eszköz

Nemcsak rengeteget spórolhatunk, ha átnézzük az íróasztal fiókjait, mi maradt meg tavalyról, de ezzel sokat tehetünk a környezetünkért is. Semmi nem történik, ha másodikban is ugyanazt a vízfestéket használja a gyermekünk, ha szeptember előtt már kétszer is meg lett faragva egy ceruza, vagy picit megnyomódott a gumis mappa sarka. Ha mégis újakat kell beszereznünk, még mindig rengeteg lehetőségünk maradt, ha fenntarthatóbb megoldást választanánk. Keressük azokat a termékeket, amik ha műanyagok is, de újrahasznosított alapanyagból készültek, vagy elhasználódásuk után újrahasznosíthatók! Az eldobható tollak helyett választhatunk jobb minőségű, újratölthető darabokat, illetve hagyományos, fából készült ceruzát a műanyag helyett. Vonalzóból, ecsetekből, faragóból és sok minden más apróságból szintén kapható fa vagy fém alapanyagú változat. A mappák és füzetboxok sokat segítenek abban, hogy a füzetek és könyvek szép állapotban maradjanak az év végéig, de többnyire műanyagfóliázott, kevert anyagokból gyártják őket. Megtalálhatók mellettük a kartonpapírból készültek is, nézzünk körül bátran a polcokon! Ha egy termék rendelkezik FSC tanúsítvánnyal, az azt jelenti, hogy a gyártásához felhasznált faanyag a helyes társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szabványok alapján megvizsgált és tanúsított erdőből származik - keressük a jelölést a kiválasztott darabokon!
 pexels-markus-spiske-2280913.jpg

3. Füzet - Vásároljunk újat, vagy ne? 

A legtöbb esetben nem hangzik el az intézmény részéről, hogy mindenből újat szeretnének látni szeptembertől a gyerekeknél, tehát leginkább rajtunk múlik, hogy lemondunk-e a vonzó, színes, gyárilag műanyagfóliával borított füzetekről, és helyette a tavalyit válogatjuk a kezdőcsapatba. Ez sok tantárgynál megoldható, ahol eleve kevés az írott anyag, de azoknál is bevethető, ahol éppen év vége felé kellett új füzetet nyitni. Ha mégis be kell szereznetek néhányat, részesítsétek előnyben a natúr, egyszerű kivitelezésű darabokat, és keressétek ebben az esetben is az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékeket, mert egyrészt gyártásuk környezetkímélőbb, másrészt újrahasznosításra is alkalmasabbak.

pexels-pnw-production-8250901.jpg

4. Csomagolás

Előfordulhat, hogy külön kérik az iskolában, hogy átlátszó, azaz műanyag csomagolással lássuk el a könyveket. Ilyenkor sajnos nem sok választás marad, de még ebben az esetben is átnézhetjük a fiókot, hátha maradt a korábbi tanévekből néhány darab, esetleg felhasználhatjuk vagy megragaszthatjuk a tavalyit. Ha lehet, kerüljétek az öntapadós fóliákat, mert azok miatt nemcsak a borítót nem használhatjátok újra, de magát a füzetet sem lehet már papírhulladékként szelektíven gyűjteni! A natúr papír nemcsak fenntarthatóbb választás, de könnyen dekorálható: festhetünk, rajzolhatunk, nyomdázhatunk rá, amit a gyerekek is szeretni fognak!

patterned-scout-books-diy-1.jpgKép forrása: blog.cottonandflax.com

5. Használt vagy új? 

A használtan beszerezhető termékeket illetően mindenkinek máshol van a határ. Vásárlás előtt gondoljuk át, mi az, ami nekünk még belefér, és ahhoz mérten válogathatunk akár közösségi piactereken, használtruha kereskedőknél, vagy adományboltokban is. Ne gondoljátok, hogy csak teljesen agyonnyúzott holmikra tehetünk szert! Sokan adnak tovább szinte új eszközöket, ruhákat, mert mondjuk a vásárlás után kaptak egy hasonlót, kinőtték, mielőtt használták volna, esetleg elfelejtődött a szekrény mélyén, és már nincs rá szükség. Ha ragaszkodtok az új holmik vásárláshoz, választhattok ökotudatos gyártók kínálatából, és gondoskodhattok róla, hogy a jó állapotú tárgyaitokat továbbadjátok. Ez is egy módja a környezettudatosságnak.

bazaar-g058f401df_1920.jpg

5+1 Közlekedés

Utolsó tippünk csak közvetve kapcsolódik az iskolakezdéshez, és sok más helyzetben is alkalmazható. Ha a lehetőségeitek engedik, megbeszélhetitek előre, hogy szeptembertől tömegközlekedéssel juttok el a sulihoz. Főleg, ha egyébként nem esik útba, és csak kettesben utaznátok! A szülőnek akár kikapcsoló is lehet, hogy nem a reggeli dugó stresszével kell indítani a napot, ugyanakkor példát is mutathatunk, hogy buszra vagy villamosra szállni nem ciki, hanem egy a környezetéért tenni akaró ember döntése. Jó időben akár sétálhattok, rollerezhettek, vagy bringázhattok is, ha a távolság engedi és az intézményben van lehetőség az eszközök tárolására.

yiwen-42z4wvisyky-unsplash.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, érdekelhet a Vissza a suliba! című sorozatunk is, amiben saját kezűleg elkészíthető sulis kiegészítőket mutatunk! Tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy a következő fejezetről se maradjatok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5717914769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása