Színes Ötletek

a kézügyes blog

Rovarok, sárkányok, dínók, nagyvárosi mesék - Nyári könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_65.jpg

Miközben ezt a cikket írom, odakint épp úgy 40 fok körüli meleg lehet, „tombol a nyár e földtekén”, és valamiért eszembe jutott, tizenéves korom elején igazi könyvmolyként milyen helyeken olvastam ebben az időszakban, az iskolai szünet heteiben. Otthon, buszon, vonaton, autóban - olyankor mondjuk mindig megfájdult a fejem -, strandon, amikor épp szerencsém volt, tengerparton, kertben, kukoricásban, nagyszüleimnél a magtárban, padláson, tyúkólban, szalmakazalban, és néha még a bérház előtt álló fa tetején is. (Ez a felsorolás kicsit olyan lett, mint a KFT Éljen a szerelem! című kitűnő dalának szövege. - a szerk.) Fogalmam sincs, miért jött elő ez az emlék, az viszont biztos, hogy az olvasás élménye még egy ideig biztosan nem megy ki a divatból, vagy legalábbis remélem, hogy így lesz. A folytatásban a Móra Kiadó 6 és 12 év közötti korosztálynak szóló friss kiadványaiból ajánlunk egy csokorra valót, hogy bármelyik fentebb említett helyszínhez találjatok megfelelőt!  

Dr. Nick Crumpton: Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis

3_minden_amit_a_miniszornyekrol_tudtal_300.jpg

A rovarokkal kapcsolatban annyi tévhitet hallunk már gyerekkorunkban, hogy megszámolni sem lehet. Itt és most felteheti a kezét mindenki, aki agyontaposott már nem egy szerencsétlen közönséges fülbemászót, akikről generációk adják tovább azt a széles körben elterjedt hiedelmet, hogy a valójában gyümölcsökkel táplálkozó állatkák átfúrják a dobhártyánkat, és beköltöznek a hallójárainkba. Dr. Nick Crumpton, brit zoológus, számos gyerekkönyv szerzője új kötetében sok érdekességet árul el mindarról, amit tudni érdemes a rovarokról és más apró élőlényekről. A százlábúaknak száz lábuk van? A méhek valóban elpusztulnak, miután beléd döfik fullánkjukat? Igaz, hogy alvás közben a szádba mászhat egy pók? Földünkön annyiféle rovar él, hogy lehetetlen teljesen kiismerni őket, de ez a gazdagon illusztrált, tudományos igénnyel megírt könyv segít abban, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak a világ apró urairól, legyen szó a ganajtúrók tájékozódásáról, vagy arról, tényleg elpusztíthatatlanok-e csótányok? A kiadó a könyvet a 9 év feletti korosztálynak ajánlja, de ha figyelembe vesszük, milyen érdeklődést vált ki már az bölcsődés / óvodás korosztályból egy-egy bodobács vagy fehérpettyes álcsüngőlepke, valószínűleg ugyanilyen izgalmas lehet a kisebbek számára is. 

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék

5_nagyvarosi_nepmesek_300.jpg

Zalka Csenge Virág májusban megjelent új gyűjteménye olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek számára felismerhető, mindennapi dolgokhoz kötődnek: a játszóterekhez, a parkok fáihoz, vagy épp a szobrok fején gubbasztó madarakhoz. Virág, aki 2006 óta főállású mesemondóként és íróként járja a világot, ezúttal több kontinens mesekincséből válogatta ezeket a történeteket, amelynek olvasói friss szemmel csodálkozhatnak rá megszokott környezetükre. Számukra a gingkófa már nemcsak dísznövény, hanem tündér is, és ha egymást szimatoló kutyákat vesznek észre, bizonyára eszükbe jut, hogy mint mindenről, erről is van egy mese. A könyv 6 év feletti olvasóknak ajánlott, de esti meseolvasáshoz bármilyen korosztály számára jó szórakozást jelent.

Federica Magrin: Nagy sárkánykönyv

4_nagy_sarkanykonyv_300.jpg

Ha egy átlagos enciklopédiát keresel, akkor ez a könyv nem neked való. Federica Magrin Nagy sárkánykönyv című kötete ugyanis amellett, hogy bemutatja az összes sárkánytípust, gyakorlatias és részletes tanácsokat is ad a jövőbeli sárkánygazdáknak. A Láng Anna szemet gyönyörködtető, színpompás illusztrációival díszített oldalakon az olvasók rengeteg hasznos információt találhatnak, melyek segítségével megismerhetik e félelmetes, de varázslatos lények búvóhelyeit, szokásait, kedvenc ételeit, sőt még azt is megtudhatják, miként kell gondoskodni egy-egy sárkányról. Aki készen áll arra, hogy belépjen a titokzatos teremtmények káprázatos világába, annak kitűnő választás ez a kiadvány. 

Holden Rose: Tükörvándor - Lapozz és parázz!

7_tukorvandor_lapozz_es_parazz_3_300.jpg

„Azért kezdek bele ebbe a naplóba, mert nem tudom, milyen őrült világba kerülök legközelebb. Szeretném, ha később visszakereshetném az eseményeket és azok sorrendjét, mert bevallom, kissé összezavarodtam. Ami biztos: én Frida Gabriella Hammond vagyok, tizenkét éves, és Farango szigetén születtem. Ennyi. A többi teljes homály. A tükör miatt az. Most pedig leírom, mi az a tükör, és hogyan tette tönkre az életem.”

Holden Rose, azaz Kovács Attila tizenéveseknek szánt paráztatós fantasy regényeinek legújabb darabja ezúttal párhuzamos világokba kalauzolja a fiatal olvasókat. A Tükörvándor már a harmadik kötete a Lapozz és parázz! sorozatnak, mellyel az író nem titkolt célja, hogy olvasásra és tanulásra buzdítsa a 9 és 18 év közötti korosztályt, egyben izgalmas kikapcsolódást is nyújtson számukra. Ezúttal is egy pörgős, kalandos regényt hozott, ami garantált élmény lesz minden olvasónak. 

Pálfy Julianna: Egy kölyökkutya naplója

1_egy_kolyokkutya_naploja_300.jpg

Az Egy kölyökkutya naplója kedves, kalandokkal és érzelmekkel teli felnövéstörténet, egy magára maradt kiskutya szemszögéből elmesélve. Pálfy Julianna érzékletesen írja meg, ahogy a kutyus előtt kinyílik a világ: először találkozik viharral, veszéllyel, barátsággal, születéssel és halállal. Végül pedig teljesül a kölyökkutya vágya, otthonra és új gazdákra lel. A kölyökkutya felnő újabb izgalmakat tartogat, ezúttal olyan témákat állítva a középpontba, mint például a szerelem, a bosszú, vagy a féltékenység. Fontos szerep jut az erdő vadállatainak is, és Kópé újra szemtől-szemben találja magát legnagyobb ellenségével: a rókával. A képzőművészként is alkotó Pálfy Julianna két népszerű, eredetileg 2000-ben és 2004-ben megjelent meseregénye először jelenik meg egy kötetben, Horváth Ildi rajzaival.

Alastair Criholm: Sárkány Akadémia - Tomas és Vasbőrű


6_sarkany_akademia_1_tomas_es_vasboru_300.jpg

A skóciai Edinburghben élő Alastair Chisholm gyermekkönyv író és rejtvénykészítő, aki utóbbi szerepében meglehetősen sok Sudokuval és más fejtörőkkel teli könyvet írt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Történetei gyerekeknek és kiskamaszoknak szólnak, a Sárkány Akadémia - Tomas és Vasbőrű című regénye egy izgalmas, varázslatos és akciódús új fantasy-sorozat első kötete. Mint Rivven minden lakója, a könyv címszereplője, Tomas is úgy tudta, hogy a sárkányok évszázadokkal ezelőtt kihaltak. Egy nap azonban felbukkan előtte egy izzó szempár a kovácsműhely tüzében… Kiderül, hogy a fiú azon kevesek egyike, akik képesek sárkányt megidézni, így meghívást kap a titkos Sárkány Akadémiára. Tomnak nemcsak új képességével kell megküzdenie, hanem egy rejtélyes erővel is, ami veszélybe sodorja családját. Mit választ végül? A szüleit vagy fenséges sárkányát, Vasbőrűt? Mindezt megtudhatják az olvasók az izgalmas, 6 év feletti korosztály számára ajánlott könyvből! 

Bolygónk urai, a dinoszauruszok

2_bolygonk_urai_a_dinoszauruszok_300.jpg

A dinoszauruszok megunhatatlan témát jelentenek a gyerekeknek, hiszen önmagában már az is kitűnő időtöltés, ha csak megpróbáljuk hozzápárosítani a több száz elnevezést a megfelelő fajhoz. (Haladók kipróbálhatják a T-Rex, Tarbosaurus, Gorgosaurus hármassal, garantáltan lesz fejvakargatás!) A Pacskovszky Zsolt fordításában megjelent Bolygónk urai, a dinoszauruszok című ismeretterjesztő kötet segítségével a gyerekek rengeteg érdekességet megtudhatnak a bolygónkat évmilliókon át uraló, lenyűgöző teremtményekről. Vajon hogyan néztek ki, mivel táplálkoztak, miként éltek? Milyen állatok éltek a környezetükben, és miként oldották meg a tudósok a velük kapcsolatos rejtélyeket? A könyvben az ismert fajok jellemzői idővonallal segítségével is tanulmányozhatók, hogy jobban megérthessük e különös lények történetét és fejlődését. Aki pedig úgy gondolja, igazi szakértője lett a témának, próbálja meg fejébe vésni a dinoszauruszok nevét, majd megtalálni őket a kihajtható posztereken!

Korábbi könyvajánlóinkat itt találjátok! További információk, és persze rengeteg más érdekes kiadvány a Móra Kiadó weboldalán és közösségi felületein!

Ahogy már megszokhattátok, a könyvajánlóhoz játékot is hoztunk! Ha szeretnétek megnyerni az ajánlóból kiválasztott kedvenc könyveteket, nem kell mást tennetek, mint hogy július 26-án éjfélig felkeresitek Instagram profilunk kapcsolódó posztját, és megírjátok nekünk, melyik az, valamint meghívjátok legalább egy ismerősötöket játszani!

A "Nyári könyvajánló" nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

- A jelentkezés beküldési határideje: 2023. július 26. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

- Az eredményhirdetés időpontja: 2023. július 27. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

- A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.

- A játékban nem vehetnek részt a Móra Kiadó és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

- A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

- A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz.

- A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5518173290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása