Színes Ötletek

a kézügyes blog

Valahol (majdnem) mindig gyereknap van - A Móra Kiadó újdonságaiból válogattunk

ajanlo_blogcover.jpg

A gyereknap talán az egyik olyan jeles nap, amit szinte a világ összes országában más és más időpontban ünnepelnek, hiszen január első péntekétől (Bahama-szigetek) egészen december 25-ig (Csád, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kamerun) bármikor sor kerülhet rá, Magyarország az egyetlen olyan állam, ahol május utolsó vasárnapján tartják. Drága jó apámnak annak idején szavajárása volt, hogy „Vége a gyereknapnak!”, főként akkor került elő ez a szófordulat, amikor kicsit már elszabadult a játék és a jókedv a gyerekszobában. Persze ha tudtam volna, hogy igazából egy évben világszerte összesen 49 alkalommal lehet vége, biztosan mondtam volna valami szemtelenséget ilyenkor, de sajnos óvodás koromban még nem gondolkodtam ilyen nagy távlatokban. Az élelmes gyerekek ugyanakkor felhasználhatják ezt az információt arra, hogy a korábbiaknál sokkal többször kérjenek ajándékot ebből az apropóból, és mivel egy jó könyv nem csak május végén jön jól, ajánlunk most néhányat a Móra Kiadó aktuális megjelenései közül, elsősorban a kisebbek, és persze szüleik figyelmébe. 

 Babakönyvtár - Kicsi sárga méhecske

mehecske_1.jpg

A kukucskálós könyvek méltán népszerűek a legkisebbek körében, hiszen a strapabíró, vastag oldalak könnyen lapozhatók a kis kezek számára is, a kihajtható fülek mögött pedig mindig rejtőzik valami vagy valaki. A kicsi sárga méhecske röptét végigkövetve ezúttal a kertben és a ház környékén lakó állatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek - de hogy pontosan kik is ők, az derüljön ki a könyvből! A közös olvasás kitűnő alkalom arra, hogy a gyerekek új szavakat tanuljanak, fejlesszük a finommotorikus készségeiket, és persze arra is, hogy beszélgessünk a képekről, és elmeséljünk néhány érdekességet a főbb szereplőkről, aminél néha nem is kell jobb esti mese. 

Hol a kis katica?

katica.jpg

Ha repültünk egyet a kicsi sárga méhecskével, akár a gyerekek másik örök kedvence, a kis katica nyomába is eredhetünk! A kihúzható oldalakon itt is sok-sok állattal találkozhatunk útközben, csak arra kell vigyáznunk, hogy el ne tévedjünk! A 3 év feletti korosztály számára ajánlott képeskönyv azoknak a gyerekeknek is kitűnő választás, akik már igénylik, hogy önállóan fedezhessék fel az interaktív oldalakat. 

William Petty: Flóra tölgyfája

flora.jpg

William Petty Flóra tölgyfája című könyvében szintén találunk kinyitható fülekkel ellátott oldalakat, sőt, egy hatalmas meglepetésoldalt is. A szintén ovisoknak szánt kiadványból nemcsak Flóra és Nagyi fájának különleges történetét ismerhetik meg, de sokat tanulhatnak arról, mekkora csoda rejtőzik egy szem makkban, és hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egy makk tölgyfává cseperedjen. A kötetet Axel Scheffler színpompás illusztrációi díszítik, akiknek rajzait már ismerhetik az olvasók a tavaly megjelent Samu napraforgója című könyvből! 

Így készül! - Munkagépek és járművek

munkagepek.jpg

Az Így készül! sorozat foglalkoztatókönyveiben már rengeteg témával találkozhattak a gyerekek a szuper járgányoktól a karácsonyi játékokon át az édes meglepetésekig. A legújabb Munkagépek és járművek című füzetben ismét számos érdekes feladat várja a kicsiket, melyeken keresztül ismereteket szerezhetnek olyan témákról is, mint az útépítés, a mezőgazdasági munkák, a vasúti közlekedés, vagy akár a vízi sportok. Rajzolhatnak, kiegészíthetik a könyv ábráit, és segíthetnek abban is, hogy a mentőhelikopterek megtalálják a megfelelő leszállópályát. A mozgalmas foglalkoztatókönyvet ráadásul olyan matricagyűjtemény egészíti ki, ami a kicsik kezében sem szakad el. Mivel az apró tartozékokat a kisgyermekek könnyen lenyelhetik, a kiadvány a 3 év feletti korosztálynak ajánlott, akik számára viszont garantált lesz a tartalmas szórakozás és a játszva tanulás élménye.  

J. Kovács Judit: Kerekítő manó és a hullócsillagok

kerekito.jpg

Ki hinné, hogy immár 15 éves a Kerekítő mozgalom? J. Kovács Judit író és drámapedagógus, a közösség megálmodója nemrég friss kötettel jelentkezett, melyben Kerekítő manó legújabb kalandjait követhetik nyomon kicsik és nagyok. Ki ne fürkészte volna már az éjszakai égboltot, reménykedve, hogy megpillant egy hullócsillagot, és teljesül a titkos vágya? Vajon mit kíván a mondókás és mesekönyvsorozat közkedvelt főszereplője, Kerekítő manó és hű társa, Kacska macska? Egy biztos: miközben a csodára várnak, megannyi igaz barát siet a segítségükre, és kerekíti őket jókedvre.

Ideafix 4. - A rebellisek cirkuszolnak

ideafix.jpg

Asterix és Obelix minden lében kanál kutyusa, Ideafix saját sorozatának 4. kötetében ismét új kalandokba keveredik barátaival. Ezúttal megismerkednek az egyiptomi hazájába visszavágyó cirkuszi oroszlánnal, Jutiszmaradisszal, segítenek Husosnokedlix hentesnek megfőzni egy különleges lencsekrémlevest, és megakadályozzák, hogy Pauspapyrus római oszlopot faragtasson a menhirből, amely alatt megesküdtek, hogy ellenállnak a megszállóknak. A rebellisek, Ideafix, Muszklix, Turbina és Szurdina ezúttal is kitesznek magukért, bár Nocturnix barátjuk varázsfőzetei most is egészen váratlan hatással járnak. A magyar változatot a hazai képregényhonosítás egyik legrutinosabb fordítójának, Bayer Antalnak köszönhetjük, így biztosak lehetünk abban, hogy a már önállóan olvasó 6 év feletti korosztály számára legalább olyan jó szórakozást kínálnak ezek a füzetek, mint az Asterix-képregényeken felnőtt szülőknek, akik máig szélesen mosolyodnak el a görög vendéglős, Kosztasz Fenerosz nevének hallatán.  

Majoros Nóra: Kerti őrség

nagykaland.jpg

A (N)agykaland sorozat kötetei az általános iskola alsó tagozatosainak készültek. A kötetek a tantervet érintő kiemelt témákat dolgozzák fel regényesen, a kilencvenes években felnőtt olvasók számára szép emlékeket idéző kaland-játék-kockázat könyvek formátumát használva: az olvasók maguk döntik el, hogyan folytatódjon a történet. A választást a tudást elmélyítő, mégis játékos feladatok teszik izgalmassá, és miközben a gyerekek végiglapozgatják a kötetet, feldolgozzák az adott téma fő tudnivalóit.

Majoros Nóra Kerti őrség című meséjében a kiskert tulajdonosai, Frida néni és Frici bácsi elutaznak, mert dédunokájuk született. Kutyájukra, Borbolyára, és a kertjükben lakó manóra, Baltacinra hagyják a kert gondozását. Segítségükre siet Baltacin barátja, Zsezse, a cickány. A feladat óriási: életben kell tartaniuk a kertet! Locsolnak, gazolnak, hadat viselnek a kártevők ellen - a segítségeddel! Egy reggel észreveszik, hogy valaki betört a kertbe, és megdézsmálta a termést. Nyomozás közben kimerészkednek a mezőre, sőt eljutnak az erdőbe is. ahol mindenféle izgalmas kalandba keverednek, melyek alakulása az olvasók döntésein is múlik. A kiadványt Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi díszítik. 

LEGO Friends - Irány a csillagok!

lego_friends.jpg

A LEGO Friends sorozat kiadványaiban egyéni módon ötvöződnek a játékok, a képregények és a foglalkoztatófüzeteknek. A legújabb, Irány a csillagok! című kötetben a főhős, Nova - aki teleszkópjával együtt minifiguraként is megjelenik, hogy a történetet később akár el is játszhassuk a gyerekek által kitalált új kalandokkal kiegészítve - barátaival a csillagokat is eléri. Hogy hogyan is történik mindez, kiderül a hat év feletti korosztálynak ajánlott könyvből!   

René Goscinny - Jean-Jacques Sempé: Nicolas meg a haverok

nicolas.jpg

Gyereknapi ajánlónk végén egy igazi klasszikus következik, immár a kisiskolás olvasók számára. A kis Nicolas történetein generációk nőttek fel a mesehős első, 1959-es megjelenése óta, szülőatyja az a René Goscinny volt, akinek Asterix és Obelix vagy Lucky Luke figuráját is köszönhetjük. A szintén legendás illusztrátor, Jean-Jacques Sempé humoros rajzaival kiegészített könyvsorozat negyedik kötetében tizenhat újabb mulatságos történet olvasható: Nicolas és a haverok mindig megtalálják a módját, hogy élvezetes legyen minden iskolában töltött perc, hogy tanítás után se unatkozzanak, és hogy a tanító néni se zavarja meg a beszélgetést óra közben, bár csínytevéseiknek a felnőttek nem mindig örülnek. A 144 oldalas, keménytáblás kivitelben megjelent könyv ideális választás mindazoknak, akik - de jó is nekik! - épp hasonló helyzeteket élnek meg a saját mindennapjaik során. 

Ahogy megszokhattátok, a könyvajánló mellé játékot is hozunk - keressétek a Facebook-oldalunkon! Írjátok meg nekünk a poszt alatti hozzászólásban, melyik könyv a kedvencetek az ajánlóban felsoroltak közül, és ha nektek kedvez a szerencse, tiétek a választott kiadvány! Akár többet is megjelölhettek, de azt külön kommentben tegyétek, ezáltal az esélyeteket is növelitek a sorsoláson!

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket PinterestenTikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A "GYERMEKNAPI " NYEREMÉNYJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYZATA ÉS ALAPELVEI

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

  • A jelentkezés beküldési határideje: 2024. május 18. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

  • Az eredményhirdetés időpontja: 2024. május 19.  A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

  • A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.

  • A játékban nem vehetnek részt a Móra Kiadó és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

  • A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

  • A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik hozzá.

  • A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9918393691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása