Színes Ötletek

a kézügyes blog

Balatoni turnéra indul A szörnyek és sellők című zenés gyerekdarab

szornyek_5.jpg

Július 5 és augusztus 6 között 11 városban lesz látható az a gyermekszínházi előadás, melynek alapjául Jeney Zoltán A balatoni kacsavész című könyve szolgált. A történetben Hany Istók és barátai sietnek a gyengélkedő Balaton, Sió mama, a Balaton tündére és a kacsái megmentésére, a kalandhoz pedig olyan víziszörnyek is csatlakoznak, mint a Kráken vagy éppen Nessi. A színdarab a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány ötlete nyomán a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program támogatásával, az Art-Színtér közreműködésével valósul meg. A színdarabot Veszprémben, a Gizella Napokon a GyereKert gyerekfesztivál keretében mutatták be, nyáron pedig turnéra indul és további 10 balatoni helyszínen játsszák majd a szórakoztató zenés meseelőadást.

szornyek_1.jpg

A tavaly ősszel megjelent A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők története egy, a Balaton ökológiájával foglalkozó szórakoztató és tanító gyermekmese, amelynek központjában a Balaton megmentése áll. Jeney Zoltán könyve nemcsak mesél a Balaton megóvásáról, de egy oktatási program is társult hozzá: a Bakony-Balaton régióban összesen 1200 kisiskolás tanulhatott játékosan, drámapedagógus segítségével a Balaton természeti értékeiről és nyerte el a Balaton védelmezője vagyok kitűzőt. A sikeres drámapedagógiai program és a könyv is a Szörnyek és sellők program keretein belül valósul meg, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program egyik projektje, a megvalósító partner pedig a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány.

„Édesanyaként mindig is fontosnak tartottam az ökológiai és euróapu uniós értékek átadását gyermekemnek. Kihagyhatatlan és megismételhetetlen lehetőségként kaptam meg Can Togaytól azt a bizalmat, hogy ebben a közös ötletben részt vehessek társalkotóként. Reméljük, hogy a kézben tartott könyv, amelyet Jeney Zoltán és Baranyai (b) András álmaink alapján megvalósított, hasznos segítség lehet minden olyan szülőnek, aki ezen értékeket szeretné játékos formában átadni a következő generációnak” – mesél a projekt kapcsán Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány elnöke.

A program a Balaton törékenységére, környezeti értékei megőrzésének fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, mely a VEB2023 egyik fontos célkitűzése, hiszen Veszprém a Bakony és Balaton régióval együtt viseli 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Szörnyek és Sellők program éppen ezért illeszkedik az EKF programba, hiszen a legkisebb korosztálynak játékos, befogadható formában mutatja be a Balaton ökológiai értékeit mind a mesekönyv, mind a színdarab, mind az edukációs programsorozat által. Pont, mint a könyvből készült mesés zenedarab, amelyet a veszprémi Gizella Napok gyermekfesztiválján, a GyereKerten mutattak be, nyáron pedig útra kell, hogy még több gyerek élvezhesse a játékos színdarabot.

szornyek_es_sellok2.jpg

A zenés mesedarabot az Art-Színtér művészei viszik színpadra. A darab rendezője Ozsgyáni Mihály, a zenéket Náray Erika és Berdísz Tamás szerezte. A szerepekben olyan művészek láthatóak, mint Gábor Márkó, Tarlós Ferenc, Oláh Béla, Nagy Enikő, Pánics Lilla, Zsichla Dániel, Jerger Balázs vagy Marjai Virág. A színdarab látványáért Rákay Tamás tervező felelt. A történethez kapcsolódva a darabot kőszínházak helyett balatoni strandokon játsszák majd júliusban és augusztus elején. Az előadás egy strandbelépő megvásárlásával lesz látogatható, a hátteret a Balaton adja majd. A darab látható lesz többek között Badacsonyban, Csopakon, Fonyódon, Balatonfűzfőn, Balatonedericsen, Révfülöpön és Vonyarcvashegyen, valamint a Művészetek Völgye Fesztiválon is bemutatják.

 

Mivel az egész mese központjában a Balaton megóvása áll, a készítők szerették volna a gyerekeket élőben is megismertetni ezekkel az értékekkel, kicsalni őket a természetbe. Ezért a Digitális Vándor applikációba Szörnyek és sellők nyomában címen felkerült egy digitális tanösvény is, amelyben Sió mama, a Balaton tündérének egy napját lehet végig követni. A 8,3 km hosszú tanösvény Balatonfüreden, a Koloska-völgyből indul és elvezet egészen a Tagore sétányig, miközben a gyerekek megismerhetik a Balaton-felvidék állat-és növényvilágát, valamint kulturális örökségét.

További részletek és információk a Művészet a Vidékfejlesztésért Alapítvány weboldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618131626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása