Színes Ötletek

a kézügyes blog

Ma van a rejtvényfejtők napja! - Nyomtatható fejtörők gyerekeknek

pexels-moldyvintage-photo-10733735.jpg

1957-ben ezen a napon jelent meg a Füles magazin, ami a keresztrejtvények mellett fejtörőket, képregényeket, vicceket, mókás karikatúrákat is tartalmazott - és többször megújult formájában a mai napig  létezik. Ötvenedik születésnapjának alkalmából február 3-át a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították. 2007 óta tehát ezen a napon minden évben nagyszabású fejtörő versenyeken mérhetik össze tudásukat az érdeklődők. Mi a rejtvényfejtés történetéhez kapcsolható érdekes információkkal, és néhány gyerekeknek szóló, letölthető rejtvénnyel, színezővel emlékezünk meg az évfordulóról.

16552334.jpg(Illusztráció forrása: antikvarium.hu)

A Füles számos területen úttörőnek számított. Számos rejtvény- és rovattípust honosított meg Magyarországon: a Fülesben jelent meg először szudoku feladvány, és kvízjátékkal is csak a Füles hasábjain lehetett találkozni az ötvenes–hatvanas években. A mindenkori stáb nemcsak a különleges pályázatok meghirdetésében jeleskedett, de a kisorsolt nyeremények között is egészen szokatlan díjakkal találkozhattak a fejtörők kedvelői, például - nem vicc! - toronyóra aranylánccal, lyukas garas, vagy épp 366 szál kolbász. (Utóbbi esetben a szerencsés nyertes számára biztosan nem volt igaz a régi közmondás, hiszen több kolbászt kapott, mint ahány nap van az évben.) És valószínűleg azt sem mondhatja el túl sok szerkesztőség magáról, hogy 46. - vagy bármelyik - születésnapjára egy élő szamarat kapott volna.

Érdekességképpen megemlítjük, hogy az első magyar keresztrejtvény sokkal régebben, 1925. január 22-én jelent meg Magyarországon "keresztszórejtvény" címmel, a Ma Este című hetilap hasábjain. A szókeresztezős játékok akkor még csak tizenkét éves múltra tekintettek vissza, így Kristóf Károly újságíró kezdeményezése igencsak újszerűnek számított, ahogy a nyeremény is, ami egy akkor divatos madzsong játék volt. 

elso_keresztrejtveny.jpgAz első magyar keresztszórejtvény, forrás: urbanlegends.hu

Az új játék elérte és meghódította Európát, bár nem mindenki fogadta örömmel. Ezt tükrözte többek között a Londoni Állatkert bejelentése, miszerint nem áll módjában a gnúkkal, emukkal, és más hárombetűs állatokkal kapcsolatos tárgykörben információt adni. (Forrás: semmelweis.hu)

A jó rejtvények nemcsak szórakoztatnak, de ismereteket is közölnek, fejleszthető általuk a szókincs, az általános tudásszint. Még az egészségi állapotunkra is jó hatással lehetnek, mivel javítják a kedélyállapotot és segítenek a stressz levezetésében. Bizonyos elméletek szerint még a demencia, és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is csökkenthető a rendszeres rejtvényfejtés által.

Mára a rejvények és fejtörők világa elképesztően sokszínű, papíralapú és internetes feladványok véget nem érő sorából válogathat minden korosztály. Ezek közül most a kisebbeknek kedvezünk néhány kedves feladvánnyal, melyek között találtok pontösszekötő színezőt, képkeresőt, és klasszikus rejtvényt is. A letöltéshez kattintsatok a képekre!

3_147.jpgForrás: fejlesztelek.hu

vectorstock-com.jpgForrás: vectorstock.com

2_154.jpgForrás: fejlesztelek.hu

4_135.jpgForrás: vidamkifestok.hu

7_97.jpgForrás: vidamkifestok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr316823636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása