Színes Ötletek

a kézügyes blog

Adventi visszaszámláló, egyben mécsestartó gyurmából
Kipróbáltuk a megújult Fimo levegőn száradó wood effect gyurmáját

0_105.jpg

A szebbnél szebb adventi gyertyatartókon, koszorúkon túl egy ideje nagyon kedveltek a különféle stílusokban és kiegészítőkkel kapható cikk-cakkos vagy spirál alakú lépegetők, számlálók, melyeknek célja ugyanaz, mint hagyományos társaiké, segítik a lelki felkészülést az ünnepre. Kisgyermekes családokban biztos sikerre számíthatunk olyan változatokkal, amiknél napról napra valamilyen kedves, karácsonyi figurával lépkedhetünk, de önmagában a mindennapos gyertyagyújtás is olyan közös élmény, ami meghitt hangulatot kölcsönöz a várakozás napjainak. Pláne, ha legalább addig összeül a család egy jó beszélgetésre vagy közös játékra, amíg a gyertya leég. Mivel nálunk a Mikulás érkezésén és a karácsonyon túl még egy születésnap is esik az advent időszakára, úgy gondoltuk, összevonunk pár ötletet, és készítünk egy saját verziót, ezúttal gyurmából.

Talán kicsit nehezebb a dolgunk, ha saját magunk szeretnénk cikk-cakkos adventi lépegetőt készíteni, de a spirál forma viszonylag könnyen létrehozható bármilyen alapanyagból. Festhetünk vagy rajzolhatunk, ilyenkor a papír kézenfekvő választás, de használhatunk textil-, filc- vagy nemezlapot, esetleg egy nagyobb farönk szeletét is. 

A spirál az optimizmus és a dinamizmus ősi szimbóluma, ami éppúgy jelen van az élővilágban, mint a fizikai jelenségek szintjén - gondoljatok csak a csigaházra, kúszónövények indáira, vagy a lefolyó víz által létrehozott örvényre! Az adventtel összefüggésben a spirálforma a Waldorf-intézmények egy szívmelengető eseményének főszereplője. A spráljárás során a gyerekek az óra járásával megegyező irányban mennek be az általában fenyőágakból készített spirálba, majd ellenkező irányban jönnek ki. A középen égő gyertyáról meggyújtják az almába szúrt sajátjukat, amit kifelé egy-egy csillagon helyeznek el. Ha részletesebben érdekel titeket a spráljárás hagyománya, olvassátok el ezt a cikket!

Az alapötletet ezúttal egy sógyurmából készült változat adta, de tervünk része volt az is, hogy az adventi készülődés mentén kipróbálhassuk egyet a megújult FIMO levegőn száradó gyurmái közül. 

adventispiral_1.jpgForrás: chelseywrites.com

A FIMO Air család tagjai mind vizes alapú, 95%-ban természetes alapanyagokat tartalmazó modellező gyurmák. A létrehozott formák sütés nélkül, levegőn száradnak, ezután pedig fúrhatók, faraghatók, ragaszthatók és festhetők. Korábban már dolgoztunk a FIMO bőrhatású gyurmájával, ami ugyan az égetés során keményedő változatok egyike. Mivel akkor is nagyon izgalmas, sokoldalúan felhasználható volt a végeredmény, úgy gondoltuk, a Wood Effecttel sem érhet minket csalódás.

1_210.jpg

1. lépés

A spirálunkhoz két csomag gyurmát használtunk fel. A tömböket alaposan összegyúrtuk, négy nagyjából egyenlő részre osztottuk, és hurkákat gyúrtunk belőlük. A művelet végén egyetlen darab, nagyon hosszú hengerre lesz szükségünk, de úgy gondoltuk, ekkorát lehetetlen egyszerre addig görgetni, hogy mindenhol azonos átmérőjű legyen. A méretüket néhány centivel hosszabbra vettük, mint ami a hat mécses elhelyezéséhez szükséges. Ha hagyományos gyertyákkal vagy színes fagolyókkal szeretnétek számlálni, értelemszerűen azok átmérőjével kalkuláljatok.

2_199.jpg

2. lépés

A négy hurkát egymáshoz illesztettük. Ha elemekből állítjuk össze a modellünket, akkor az illesztéseknél egy picit felkarcoljuk mindkét érintkező felületet, és egy csepp vízzel erősen összenyomjuk. A spirál esetében pár centi átfedéssel helyeztük őket egymásra, majd simára egyengettük a kapcsolódási pontot.

3_193.jpg

3. lépés

A mécsesek helyét nem egy klasszikus modellező eszközzel jelöltük ki, hanem egy megfelelő átmérőjű, gyógynövényeket rejtő kis üveggel. Ebből is látszik, mennyi mindent bevethetünk a formázáshoz!

4_180.jpg

4. lépés

Ahogy haladtunk a mécseshelyekkel, úgy igazgattuk folyamatosan az anyagot, hogy a távolságok nagyjából egyformák legyenek, és a gyurma is egyenletesen vegye körül őket.

5_175.jpg

5. lépés

Pár csepp vízzel eldolgoztuk az egyenetlenségeket, az üveg aljával bélyegzett feliratokat, majd a maradék anyagból készítettünk néhány formát, amiket az ünnepek napjának jelölésére használhatunk.

6_146.jpg

6. lépés 

Ha csak mécsestartóként használjuk majd a spirált, erre nem lesz szükség, de nekünk az is cél volt, hogy a család apraja számára is érthető módon jelöljük a jeles napokat. Karácsony, Mikulás, születésnap jelölő, és egy lépegető is készült - utóbbi csak azért, mert maradt alapanyag, így aztán kedvünkre alakíthatjuk majd használat közben a számlálás és a gyertyagyújtás lehetőségeit. 

7_126.jpg

TIPP! Ha ilyen nagy formával dolgoztok, hosszabb - akár napokig tartó - száradási idővel kell kalkulálni. Száraz, meleg helyen, vízszintes felületen hagytuk pihenni, de spirálunk még pár nap múlva is képlékeny volt itt-ott, úgyhogy bánjunk vele óvatosan. Mikor már úgy érezzük, egészen száraz, érdemes még egy napra lesúlyozni, például egy tálcával vagy vágódeszkával. Ez a felületén már nem tud sérülést okozni, viszont megakadályozhatja a még nem egészen száraz anyag felkunkorodását. 

Az a tapasztalatunk, hogy a FIMO Air megújult változata ugyanolyan könnyen feldolgozható, mint amit korábban megszoktunk, összetevői viszont korszerűbbek és környezetbarátabbak. A végeredményt illetően a Wood Effect esetében ne számítsunk teljesen realisztikus, fa jellegű megjelenésre, hiszen mégiscsak egy gyurmáról van szó. Talán az agyagszerű a legmegfelelőbb kifejezés, amivel jellemezni tudjuk, de mindenképp rusztikusabb és természetesebb hatású felületet eredményez, mint a Air széria többi gyurmája. Érdemes kipróbálni! 

8_116.jpg

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le, mert hamarosan további karácsonyváró ötletekkel jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1517973198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása