Színes Ötletek

a kézügyes blog

Színes Inktober 2022 - Összefoglaló az első hétről
Valamint néhány tipp és tudnivaló

inktober_1000x522_2.jpg

Gyorsan repül az idő, ha jól telik. Kis túlzással egy szempillantás alatt elröppent az az egy hét, amióta elindult az idei Inktober kihívás. Az elmúlt hét nap során útnak indult a képek főszereplője, mi pedig ezzel párhuzamosan minden héten jelentkezünk majd egy kis összefoglalóval, amiben adunk néhány tippet az egyes eszközökről, a rajzolás fázisairól - hiszen a napi illusztráció elkészítése adott esetben nem csak egy-egy laza skiccet takar -, valamint arról, hogyan érdemes magunkat lélekben is frissen tartani ahhoz, hogy egy effajta kihívást teljesíteni tudjunk, pláne, hogy elsősorban magunk miatt csináljuk.

Ugyanis aki próbált már 31 napon át folyamatosan időt szánni valamire a hétköznapi teendők mellett, legyen az tanulás, munka, gyereknevelés, meg minden olyan feladat, amit egy átlagos héten vagy hónapban el kell végeznünk, azt tudhatja, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat. Egy ilyen intenzív vállalás, még akkor is, ha alapvetően szabadidős tevékenységről van szó, kicsit olyan, mint egy hosszú edzőtábor a sportolók számára: néha bizony nekik sincs kedvük hajnalban beleugrani a medencébe, bewaxolni a kezüket, vagy épp elkezdeni a bemelegítést a tatamin. Viszont hatalmas élmény, amikor ennek ellenére rá tudjuk venni magunkat arra, amivel éppen kell, és a végén az erőfeszítéseink mindig meghálálják magukat, akár jobb részidők, akár szebb, magabiztosabb vonalvezetésű rajzok formájában. Az intenzív gyakorlás ugyanis legalább olyan fontos, sőt, sokak szerint fontosabb, mint a szó szoros értelmében vett tehetség és az adottságok.

A következőkben összegezzük, hogy a Színes Ötletek csapatának tapasztalatait azt illetően, hogyan érdemes fenntartanunk az alkotás iránti lelkesedést akkor is, ha kifogy a kezdeti lendület. A királyi többes persze ebben az esetben leginkább Petrát jelenti, aki a kihívás során készülő napi képeket rajzolja. A legfontosabb észrevétel talán az, hogy átvitt értelemben foglaljuk keretek közé az alkotást időben, illetve eszközök és témák terén is!

A rajzolás, mint napi rutin  

Ha belevágunk egy effajta, rendszeres elfoglaltságot jelentő kihívásba, érdemes kijelölnünk egy állandó időpontot és időtartamot, amit erre szánunk. Így elkerülhetjük a napi feladat halogatását, vagy azt, hogy más teendőink miatt a könnyebb utat válasszuk, és lemondjunk a rajz elkészítéséről. Demotiváló lehet, ha úgy érezzük, lemaradtunk másokhoz, vagy saját elvárásainkhoz képest. Mindig sokkal könnyebb feladni, ha hátrányban vagyunk, és azt látjuk, hogy mondjuk hét rajzból még csak kettőt sikerült elkészítenünk.

Célirányos, karcsúsított eszközkészlet

inktober_6_6.jpgIllusztráció: Hahn Petra

Sokat segíthet a fókuszálásban, ha előre kijelölünk egy szándékosan limitált az eszközkészletet és palettát. Így elkerülhető a bőség zavara, az, hogy minden nap valami új eszközt, vagy gyökeresen új technikát akarjunk kipróbálni, és sokkal inkább koncentrálhatunk magukra a képekre, illetve felfedezhetjük az adott eszközök által kínált lehetőségeket. Persze nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ez elsősorban szórakozás, feltöltődés: ha az inspirál minket igazán, hogy minden nap kipróbáljunk valami újat, akkor ne fogjuk vissza magunkat! Egy ilyen intenzív kreatív edzés arra is jó, hogy felfedezzük személyes motivációinkat, azt, hogy mi az, amitől a leginkább kedvet érzünk az alkotásra!

Témaválasztás

Bár az Inktober során minden nap más kulcsszót adnak meg a szervezők kiindulópontként, egyszerűsítheti a dolgot, ha választunk egy jól körülhatárolható témát, amihez kapcsolódnak a napi képek. Ha például úgy döntünk, hogy csak figurákat rajzolunk majd, szándékosan lemondunk ugyan más lehetőségekről, ugyanakkor a kevesebb eszközhöz hasonlóan megkönnyíti a választást.  

Tudtad?

pexels-pixabay-268362.jpg

A ceruza őse az ólomvessző volt, melynek latin neve cerussa, jelentése: ólomfehér. Az ólomvesszőt ritkábban, de manapság is használják, főleg építészeti rajzok készítéséhez. A napjainkban ismert modern ceruza gyártási folyamatát 1790 körül fejlesztette ki egymástól függetlenül Joseph Hardtmuth osztrák építőmester, a későbbi Koh-I-Noor ceruzagyár alapítója, valamint a francia Nicolas-Jacques Conté, korának egyik polihisztora, aki amellett, hogy festőként alkotott, léghajós és katonatiszt is volt. A módszer lényege nagyon leegyszerűsítve, hogy a grafitot agyaggal különböző keménységűre keverik, majd kiégetik és faburkolattal látják el.

Ha kíváncsiak vagytok ennél részletesebb tudnivalókra a ceruzákról, illetve a kihívás során szóba kerülő egyéb rajzeszközökről, olvassatok bele a témába vágó cikkekbe a Rajzshop.hu blogján!   

Vázlatozás - ezúttal - szénceruzával

A napi rajzok során a vázlatokat Petra ezúttal egy Derwent 6 darabos szénceruza készlettel készítette, de természetesen nyugodtan bárki használhatja a hagyományos ceruzát, vagy a klasszikus rajzszenet is. A szénceruza kicsit leegyszerűsített megfogalmazással egyesíti a két hagyományos eszköz legjobb tulajdonságait, ezért ideális választás azoknak, akik könnyen és gyorsan szeretnének haladni ebben a szakaszban.  

„Ez egy kompakt készlet, hat szénceruzával, vannak köztük kicsit keményebb, kicsit puhább változatok, de itt nem a szokásos KOH-I-NOOR skálával jelölik az árnyalatokat, hanem egyszerű angol feliratokkal, mint Light, Medium és Dark. Nagyon jól használhatók vázlatozáshoz, dolgozhatunk velük grafikusabb megközelítéssel, ugyanakkor ha azt szeretnénk, könnyű egybemosni a tónusokat, akár kézzel, akár papírceruzával. Nagyon szép felületek hozhatók létre velük.”

rajz001.jpg

Technikai szempontjából a szénceruza sokban nem különbözik a hagyományos ceruzáktól, viszont az ezzel felvitt tónusok könnyebb összemoshatósága miatt gyorsabban kialakíthatunk vele nagyobb felületeket, és ez főleg akkor nem mellékes szempont, ha nem végtelen a rajz elkészítésére szánt időnk. Van viszont egy dolog, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Ez sokatok számára bizonyára magától értetődő, de ne feledjük, mindenki volt kezdő valamikor!   

„Fontos, hogy a ceruzától eltérően ezeket a rajzokat érdemes fixálni, akár a külön erre a célra használatos lakkal, fixatívval, de ha nincs művészellátó elérhető közelségben, akkor a szimpla hajlakk is megteszi. Viszont ha egyszer fixáltuk a képet, onnantól már nem tudunk belejavítani, radírozni, legfeljebb rárajzolhatunk újabb rétegben, ezt mindig tartsuk szem előtt az egyes munkafázisoknál. Ha vázlatfüzettel dolgozunk, jelentősen nem befolyásolja a munkát, ha a lefixálatlan képnél zárjuk össze a tömböt. Viszont ha valaki nem szereti azt, ha maszatos lesz a szemben lévő oldal, az jobban jár, ha véglegesíti a rajzot.”

sketch.jpg

Tudtad?

img_8348.jpg

A meghatározó amerikai képregénykiadók gondozásában megjelent füzetek és könyvek jellemző módon már évtizedek óta több fő munkafázisra bontva készülnek el, részben azért, hogy az alkotók lépést tudjanak tartani a határidőkkel. A magyar „képregényrajzoló” szó alatt általában azokat a művészeket értjük, akik ceruzarajzokért felelnek, megkomponálják az oldalpárok alapvető elrendezését - bár van, amikor ezért szintén külön ember felel -, elkészítik az illusztrációk alapjait, vázlatosabban, vagy teljesen részletesen kidolgozva. A tuskihúzás, a színezés és a szövegbeírás szintén külön munkafázis, külön erre specializálódott művésszel. Az európai képregénykultúrában jellemzőbbek a szerzői alkotások, ahol az alkotó akár az elejétől a végéig kidolgozza az összes munkafázist.

Az első hét napon készült rajzainkat nézzétek meg a galériában!

Legnagyobb örömünkre már most, az első napokban is voltak néhányan, akik minden nap velünk tartottak, és tollat, ceruzát, filcet ragadtak, hogy megmutassák, számukra mit jelent az adott kulcsszó. Az ő alkotásaikból is válogattunk egy galériára valót.

Még nem késő belevágni, csatlakozzatok ti is! Azok között, akik a 31-ből legalább 11 napot teljesítenek, egy értékes, professzionális rajzeszközökből összeállított ajándékcsomagot sorsolunk ki a kihívás végén, amit együttműködő partnerünk, a Rajzshop.hu ajánlott fel, hogy motiváljon titeket a napi rajzolás során!

szines-otletek-nyeremenyjatek.jpg

A nyereménycsomag tartalma: Strathmore 400 markertömb 23x31 cm méretben, Tombow ABT PRO 5 darabos alkoholos ecsetfilc készet hidegszürke árnyalatokban, Tombow Fudenosuke 2 darabos ecsetfilc készlet, Tombow Mono Drawing Pen 3 darabos fekete tűfilc készlet, Tombow Mono 6 db-os grafitceruza és Mono Zero radír készletTombow Mono M-es radírManuscript ergonomikus tollszárLeonardt tollszemek, fekete ls fehér Manuscript akriltinta.

Ne maradjatok le erről az izgalmas kihívásról, tartsatok velünk itt, Facebookon és Instagramon is! Ha szeretnétek megosztani velünk az általatok készített képeket, holnaptól várjuk őket a #szinesinktober posztok alatt, fényképes hozzászólás formájában! Rajzra fel, jó alkotást mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr1517947806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása