Színes Ötletek

a kézügyes blog

A Képző az Art Marketen - Nemzetközi hallgatói alkotások a kortárs képzőművészeti vásáron

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_39.jpg

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kiemelten kezeli a friss, inspiráló művészeti tartalmakat és a jövő tehetségeit. Egy különleges platform, ami friss impulzusokkal szolgál mind az európai, mind a globális művészeti színtér számára. Rendhagyó módon a Magyar Képzőművészeti Egyetem idén egy különleges nemzetközi válogatással jelentkezik az Art Marketen. A Képző Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi szakmai vásárán négy képzőművészeti egyetem – a római, a drezdai, a rigai és a budapesti - hallgatóinak munkáit mutatja be, melyek az EU4Art projekt keretében készültek. A rendezvény 2022. október 6-9 között látogatható Budapesten, a Bálna kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központban. (Illusztráció: Farkas Panna, forrás: MKE)


A képzőművészeti hallgatók számára az Art Market nemcsak a művészi bemutatkozás kiváló platformja, hanem hatalmas lehetőség az alkotások értékesítésére is, hiszen a vásáron a kiállított művek megvásárolhatóak. Az Art Marketen a gyűjtők és a művészet iránt érzékeny látogatók új tehetségeket fedezhetnek fel, a festő, szobrász, grafika és intermédia szakok hallgatóinak alkotásai között válogatva egyedi művekkel gyarapíthatják kollekciójukat, gazdagíthatják környezetüket. A több ezer alkotást felvonultató Art Marketen, a Képző standján a művészetkedvelő közönség amellett, hogy megismeri a jövő ígéretes művészeinek alkotásait, képet kap az EU4Art szövetségben résztvevő négy képzőművészeti egyetem profiljáról, a művészetoktatás hazai és nemzetközi irányairól is.

Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora kiemelte:

„Ez a három év arra volt elegendő, hogy intézményi szinten megismerjük egymást, az egyetemek oktatói megosszák egymással módszereiket, de a legfontosabb, hogy a hallgatók együtt gondolkodhattak, elindult a közös munka, mely a projekt végén, 2022 májusában a drezdai egyetemen egy nagy közös kiállításban formájában öltött testet. A résztvevőknek továbbá abban is segített, hogy pozicionálni tudják magukat egy nagyobb európai egyetemi kontextusban. Ezek a szakmai ismeretségek függetlenül a projekt kimenetelétől, életre szóló kapcsolati hálózatként működhetnek.”

Az EU4Art a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiemelt projektje, amivel az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik. Az EU4Art jelenleg négy képzőművészeti egyetem - a drezdai Hochschule für Bildende Künste, a római Accademia di Belle Arti di Roma, a rigai Latvijas Mākslas Akadēmija és a Magyar Képzőművészeti Egyetem - szövetségét foglalja magába. Az EU4ART célja lehetőséget biztosítani a hallgatóknak, hogy az uniós tagállamokban folytatott tanulmányok kombinálásával gazdagítsák tudásukat, kapcsolataikat és szerezzenek diplomát. AEU4ARTkeretében az egyetem hallgatói és oktatói különböző, szerteágazó projektekben működnek együtt, többek között kiállításokat, workshopokat, előadásokat, alkotótáborokat szerveznek Budapesten, Tihanyban, Rómában, Sienában, Drezdában és Rigában.

kristaps_kramins.jpgIllusztráció: Kristaps Kramins, forrás: MKE)

Az Art Marketen megjelenő EU4Art válogatásban a tradicionális képzőművészeti műfajok mellett helyet kapnak a friss tendenciák, az új médiumok is. A kiállított alkotásokban nyomon követhetjük, hogy a hallgatók nemzetközi szinten hogyan élték meg és dolgozták fel az elmúlt időszak globális és egyéni traumáit, kríziseit. Az Art Market iránt igen jelentős a hazai és nemzetközi érdeklődés: eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkeztek a kiállítók, a látogatószám pedig évente 30.000 körül mozog.

A tavalyi Art Marketen készült videó egy kis ízelítőt nyújt az esemény hangulatából.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8417934652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása