Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hétvégére új fürdőszoba? Simán!

0_83.jpg

A csempefestés igazán vonzó megoldás lehet mindazok számára, akik könnyen és gyorsan szeretnék felújítani fürdőszobájukat, vagy konyhájuk csempézett felületeit. Számos oka lehet annak, hogy nem a burkolást választjuk, kezdve az anyagiaktól az időhiányon át a környezetvédelmi szempontokig. Van úgy, hogy a nagyobb munkálatokat évekkel későbbre tervezzük, amikor egy vezeték- vagy csőcsere egyébként is indokolja a falazatot érintő változtatásokat, de addig sem szeretnénk nézni divatjamúlt burkolatunkat, esetleg ugyanúgy egy kis megújulásra vágyunk bizonyos időközönként, mint más helyiségeket, vagy akár a ruhatárunkat illetően, de nem szeretnénk egy konténernyi szemetet termelni hóbortunkkal. Ránk ezek mindegyike hatott, erről is mesélünk a folytatásban.

12_61.jpg

13_53.jpg

A tavalyi csempefestéssel kapcsolatban szerzett tapasztalatok alapján most nem gondolkodtunk sokat az anyagválasztáson. A klasszikus módszer szerint két réteg alapozófesték, és további két réteg zománcfesték kombinációja éppúgy alkalmas a csempézett felületetek átfestésére, de a Dulux Simply Refresh Csempefesték ennél egyszerűbb megoldást kínál. Ez a vizes bázisú, szagtalan, karcálló, kétkomponensű anyag ugyanis közvetlenül felvihető mindenféle mázas vagy mázatlan felületre, kerámiára, márványra vagy akár  porcelánra. Gyakorlati szempontból tehát mindössze annyi dolgunk volt, hogy kijavítsunk néhány apró hibát, lemossuk mosogatószeres vízzel a teljes felületet, majd leöblítés és száradás után már neki is láthattunk a festésnek.

2_175.jpg

Előkészítés

A javítást illetően sem volt túl nehéz dolgunk. Néhány helyen a fugahiányt rugalmas tömítővel pótoltuk. A ház mozgásának köszönhetően az évek során keletkezett néhány repedés a csempéken, a falon maradt pár csavarhely a korábbi vécétartály búcsúüzeneteként, azokat fal- és fajavító tapasszal tüntettük el. Ez a tömítő keményre szárad, utána csiszolható és festhető, így teljesen sima csempefelületet varázsolhattunk a javított részeken is. A tisztítást követően maszkolószalaggal takartuk ki a kád és a csempe találkozásának vonalát, ezzel le is tudtuk az előkészületeket!

3_167.jpg

Hengerre fel! 

A korábbi munkálatok során azt tapasztaltuk, hogy flockhengerrel olyan tökéletes felületet képezhetünk, hogy most nem is kísérleteztünk az ecsettel. Inkább beszereztünk egy kisebb méretű hengert is, amivel a sarkokban és a nehezen hozzáférhető helyeken is ugyanolyan szép eredményt érhettünk el, mint a nagy felületeken. Mivel ez a felújítások instant változata, a szakember bevonását igénylő feladatokat kihagytuk, így a vízmelegítőt és a radiátort nem szereltük le, inkább óvatosan begurítottuk mögé a hengert. Mindent összevetve különösebb fáradtság nélkül, könnyen és gyorsan dolgozhatunk ezzel az anyaggal. 

14_44.jpg

15_41.jpg

Nemcsak időt spórolhatunk azzal, hogy alapozás nélkül láthatunk munkához, de esztétikai szempontból is egészen más eredményre számíthatunk a Dulux Simply Refresh Csempefestékkel, mint egy sima zománcfesték esetében. Ez a különlegesen szép, selyemfényű felület ugyanis egészen csempeszerű, bőven túlmutat a megszokott, utólag festett felületekről alkotott képen. Úgy gondoljuk, a kiadósságra sem lehet panaszunk, ehhez a nagyjából 25 négyzetméter falfelülettel rendelkező helyiséghez kevesebb, mint három doboz festéket használtunk el úgy, hogy két teljes réteget vittünk fel. Néhol még javítani is visszatértünk, például mert sikerült lehúznunk egy darabot a maszkolószalag eltávolításakor. Bár javítható a probléma, jár némi bosszúsággal, amikor a munka végeztével már inkább a csodás végeredményben gyönyörködnétek - az ilyen hibákat inkább ne kövessétek el!

11_67.jpg

Száradás alatt

A festék gyorsan szárad, ezt követően ellenáll az enyhe tisztítószereknek, de csak 10 nap elteltével vehető igénybe teljesen. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy több mint egy hétig nélkülöznie kell a családnak a fürdőszobát, hiszen az nem lenne reális elvárás. Mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy ez idő alatt különösen óvjuk a karcolódástól, sérülésektől. 

Mennyi hulladékot termeltünk? 

Számunkra nagyon fontos, hogy a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartsuk választásaink során, akár a mindennapi teendők, akár alkotómunka vagy felújítások során. Ezért nem elhanyagolható adat, hogy egy konténernyi építési hulladék, oldószeres anyagok tégelyei és tubusai, vagy vegyszeres flakonok tömkelege helyett a képen látható gyűjteménnyel zártuk a teljes fürdőszobafelújítást hulladéktermelés tekintetében. Az egyenleg úgy teljes, ha hozzávesszük a kétféle tömítő műanyag kartusait, amik még nem fogytak ki. Takarófólia helyett régi lepedőt használtunk, ami már jó pár festés alatt kiszolgált, a takarítást pedig saját készítésű környezetbarát tisztítószerrel és mosható pamuttörlőkkel végeztük.

1_182.jpg

A képeken felbukkanó fiókos szekrényke megújulásának történetét ITT, saját kezűleg végzett kisebb-nagyobb felújítások eredményeiről beszámoló legfrissebb bejegyzéseinket ITT találjátok. 

Ha tetszett a cikk, követhettek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817880335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása