Színes Ötletek

a kézügyes blog

Meg tudod varrni! - Mosható arctisztító párnák maradék anyagokból

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_3.jpg

A környezettudatos fürdőszoba fontos elemei a mosható arctisztító párnák, hiszen függetlenül attól, hogy sminkelünk-e vagy sem, sokunk számára az arcápolás elengedhetetlen kellékeit jelentik. Napi több darab, feleslegesen a kukában landoló vattakorongot spórolhattok meg, ha a tartós változatot választjátok. Ezeket számos helyen beszerezhetitek, vásárlásotokkal akár hazai készítőket támogatva, de a saját kezű elkészítésükhöz sem kell képzett varrónőnek lennetek. Sőt, akár a varrással csak éppen ismerkedő kezdők, gyerekek és kiskamaszok is bátran nekivághatnak, a végeremény pedig nem csak saját használatra, de ajándék gyanánt is nagyszerű! Cikkünkben Páli Szilvia, a Budai Alkotóműhely vezetője lesz a segítségünkre, akivel lépésről lépésre végigvesszünk minden munkafázist! Gyertek, és varrjatok velünk!

banner_bent.jpg

A Budai Alkotóműhely két fő képzési területe a varrás- és rajzoktatás úgy gyerekek, mint felnőttek számára. Ezekhez kacsolódóan személyes és online varró- és rajztanfolyamokat, felvételi előkészítőket, szünidei táborokat, és szülinapi zsúrokat is találtok a rendelkezésre álló lehetőségek között, de ha egy kreatív ajándékot kerestek, a varrós csomagok között is érdemes körülnéznetek! Szilvia, az alkotóműhely megálmodója gyermekkora óta rajzol és varr, ez az együttállás pedig végig jelen volt életében, legyen szó művészeti és ruhaipari mérnöki képzésekről, a varrodákban, szabászatokban, jelmezkészítő műhelyben eltöltött évekről, és persze a mostani, oktatásra fókuszáló időszakról. A varrást érintő hasznos szakmai tanácsait köszönettel vettük, és úgy gondoltuk, nektek is sok örömötök lesz bennük, ha továbbadjuk őket.

Motiváció

A vatta eredetileg csak pamutszálakból készült, de néhány kivételével a ma kapható egyszer használatos arctisztító korongok többsége már nem tisztán természetes anyag. Ezek helyett használjatok inkább sokszor újrahasználható, mosható változatot! Ha 100%-os pamut textilekből varrjátok, életútjuk végén még komposztálhatók is, de azzal is sokat tesztek a környezetért, ha maradék anyagokat, vágáskor leeső hulladékokat használtok fel. Nemcsak környezetbarát alternatívát, de egyben szuper bőrradírt is nyertek vele - az elkészítés öröméről nem is beszélve!

20220130_144626.jpg

Anyagválasztás

Mi egy, az egyik sarkán foltos, de egyébként hibátlan törölközőnket, és korábbi szabásokból megmaradt kisebb pamutvászon anyagdarabjainkat használtuk fel. A színben összepasszoló, de különböző mintájú párnák is remekül mutatnak - alakítsátok bátran a kollekciót a lehetőségeitek szerint! Sminklemosásra, szemkörnyék ápolásra a frottír, vagy a pamutvászon helyett használjatok puha flanelt vagy pamut jersey-t, különösen, ha nagyon érzékeny a bőrötök! A gyűrődésre hajlamos anyagokat - például a pamutvásznat - vasaljátok ki szabás előtt! 

img_1279.JPG

Szabás

Rajzoljatok körbe egy megfelelő méretű dobozkát, vagy mérjétek ki a 9 x 9 centiméteres négyzeteket! A készen kapható párnák általában kisebbek, de tapasztalatunk szerint ez egy jobban használható méret, egész egyszerűen jobban kézre áll, ráadásul elsőre a varrás is könnyebb így!  

img_1282.JPG

Előkészítés

Fordítsátok össze az anyagokat, színt a színre, és tűzzétek össze csipesszel vagy gombostűvel! Ha szükségesnek érzitek, jelöljétek végig a varrás nagyjából fél centiméteres szélességét jelölőfilccel.

img_1283.JPG

Varrás - kifordítás - varrás

Varrjátok körbe úgy, hogy hagytok egy körülbelül három centiméteres nyílást! A kezdő és záró öltéseket oda-vissza varrással erősítsétek meg! Vágjátok le a sarkokat, majd fordítsátok ki a párnát a lyukon keresztül, aztán egyengessétek el a széleket kézzel, vagy egy tompa olló segítségével. A sarkokban, és nyílásnál különösen figyeljetek oda! Varrjátok teljesen körbe most már a színéről, a szélétől 3-4 mm távolságra, ezáltal lezárva a lyukat is. Kész! 

Ugyanezzel a technikával varrhattok kör alakú korongokat is, ha az jobban tetszik, vagy ilyen alakú a tároló, amibe szánjátok. A lyukak bevarrása ebben az esetben egy picit több figyelmet kíván, de biztosan sikerülni fog! Mi egy régi farmer felhasználásával mosható és kifordítható tartót is készítettünk hozzájuk. Ha tetszik az ötlet, később annak az útmutatóját is megosztjuk veletek!

20220130_144646.jpg

Tipp!

A textilkorongok tisztítását a legegyszerűbben úgy oldhatjátok meg, hogy használat után rögtön elöblítitek kis mennyiségű, esetleg szappanos vízzel. A továbbiakban gyűjthetitek a többi ruhával együtt, és ha már van néhány, amire ráférne egy mosás, dobjátok őket nyugodtan közéjük. Legközelebb varrjunk hozzájuk mosózsákot? 

Ha szeretnétek jobban megismerkedni a varrással, mert épp most fedeztétek fel anya vagy nagyi varrógépét a padláson, de még nem igazán tudtok vele mit kezdeni, vagy már készítettetek néhány apróságot, de szívesen tanulnátok új trükköket - amivel nemcsak szebbek, de szakszerűbbek is lehetnek a munkáitok - engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljuk az Első varrós könyvem című kiadványt!

Ha követitek Szilvia tanácsait, és a pontos, jól illusztrált útmutatókat, egy-kettőre megtanulhattok belőle kézzel és géppel varrni, szabásmintákkal bánni, és szert tehettek némi anyagismeretre is. Az alkotás önmagában is hatalmas öröm, ezeket a menő holmikat pedig nem a fióknak gyárthatjátok, hiszen minden használható, sőt hordható! 

kepek.jpg

Ha már rendelkeztek alap varrótudással, elmélyíthetitek azt a Magam varrom a ruháim könyv segítségével, ami olyan útmutatókat és kivehető szabásmintákat tartalmaz, amiket követve akár már felső tagozatos kortól is teljesen egyedül megalkothatjátok ruhatáratok egy részét a hozzájuk tartozó kiegészítőkkel - például övtáskával - együtt. Az alapötletek mellett számos további tippet is kaptok, melyeket felhasználva egészen egyedi darabokat készíthettek! A könyv azoknak a varrni tudó felnőtteknek is hasznos lehet, akiknek nem megy minden fejből, és adott esetben jól jön egy kis segítség az egyes munkafázisokhoz.

Ehhez a könyvhöz készült a legújabb, Fürdőszoba varrós csomag is, amiből fürdőkesztyűt, kozmetikai fejpántot, és arclemosó párnákat készíthettek tárolóval együtt. Ez a készlet kiváló ajándék lehet, ha valami olyat keresel, ami aktív, hasznos időtöltést, és garantált sikerélményt kínál a varrás iránt érdeklődőknek.

1_6.jpg

A Budai Alkotóműhely 2022. április 17-ig tartó tavaszi kampányában a könyveket és a varrós csomagokat együtt szerezhetitek be kedvezményes áron, az összeállítás tartalmát pedig ti határozhatjátok meg! Ha a gyerekek már kinőttek a tojáskeresésből, de szívesen meglepnétek őket egy kreatív és hasznos ajándékkal, nézzetek körül a húsvéti ajánlatok között a képre kattintva!

husveti_3_akcio_1200_628.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6417754334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása