Színes Ötletek

a kézügyes blog

"Ő a Tavasztündér, paripája szél, koronája fűzből s jókedvet ígér"
Márciusban a tündérek világába kalauzolunk titeket

szo_keret_01_blog_cimlapkep_0_9.jpg

„Ő a Tavasztündér, paripája szél, koronája fűzből s jókedvet ígér” - így szól Schodeinde Dorka gyermekdala, melyben az alvó természetet varázspálcájával és énekével ébresztgető, az erdőket, mezőket fáradhatatlanul járó csodás lényt idézi meg. A téma épp aktuális március első napjaiban, így mi is ezt tesszük mai könyvajánlónkban, melyben a tündérek kapják a főszerepet. Ezekben a varázslatos kiadványokban nemcsak a telet búcsúztató, nárciszszirom-szoknyás, kedves lánykával találkozhattok, hanem a legkülönfélébb képességekkel bíró, színes mesevilágból származó rokonaival is. Olvassatok tovább, és válasszátok ki a kedvenceiteket!

Varázslatos utazás - Esti mesék a világ minden tájáról

A tündérmesék jellegzetes, egymástól elütő néphagyományokat elevenítenek meg, és származhatnak a világ bármely szegletéből, egytől-egyig lebilincselőek. A Varázslatos utazás című kötetben szereplő történetek rövidek, élvezetesek és kalandosak, tele feledhetetlen szereplőkkel. Nincs bennük semmi félelmetes, ami nyugtalanítaná vagy megijesztené a gyerekeket elalvás előtt, segítenek álomba ringatni a kicsiket, hogy éjszakánként zavartalanul pihenhessenek Álomországban. (Ilyesmibe elég könnyen belefuthatunk, én gyerekkoromban éveken át féltem egy dél-amerikai meséket tartalmazó könyvben látható illusztrációtól, melyen egy emberszerű jaguárszellem volt látható - a szerk.) 

A könyv szerzője és illusztrátora Láng Anna, aki jelenleg Szardínián él és dolgozik. 2011-ben tervezőgrafikusként végzett a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Három évig egy reklámügynökségnél dolgozott, és közben a budapesti Nemzeti Színházzal is együttműködött. 2013-ban Shakespeare sorozatával megnyerte a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennálét. Jelenlegi szenvedélye a gyermekkönyvek illusztrálása. Az elmúlt évek során a White Star Kids több kötete számára is lenyűgöző illusztrációkat készített.

Ha szívesen belekukkantanátok a könyvbe, kattintsatok ide! 

1_160.jpg


Tündér Lala

Szabó Magda legismertebb meseregénye a mai napig ajánlott iskolai olvasmány. Fantasztikus ötletei, mint az igazlátó szemüveg, a felejtést előidéző kapszula, vagy az űrbéli tájat megidéző helyszín falanszterszerű tündérvilágot varázsolnak az olvasó elé. Ugyanakkor a megfélemlíthető, zsarolható vezető rossz példájától, a csonka családban nevelkedő gyerek problémáin át a nő és férfiszerepek kérdését is érinti ez a minden korosztályt megszólítani képes, érzelmes, lírai mese. 

Az örök boldogságban élő, halhatatlan tündérek világában szokatlan dolog, ha valaki folyton elkóborol, elcseni édesanyja tündérjogarát, és unalmában emberekkel barátkozik. Tündér Lala különös viselkedése miatt sokat bánkódik édesanyja, Írisz királynő. Egy nap Gigi, a kis unikornis bejelenti, hogy Írisz frigyre lép a hűséges Amalfi kapitánnyal, ami az egész birodalmat örömmel tölti el. A hatalomra éhes Áterpáter varázsló cselszövése azonban mindent meghiúsít: Írisz megmagyarázhatatlan módon kikosarazza Amalfit, és a varázslónak nyújtja a kezét. Különböznek-e a tündérek az emberektől? Ha már nem jók és boldogok, ha őket is megrontja a félelem és a hazugság? Tündér Lala, az emberszívvel született tündérfi inkább a halandók sorsát választja, csakhogy megmentse édesanyját a boldogtalan házasságtól és népét egy zsarnoktól. Szerencsére akad, akinek Áterpáter fölött is van hatalma.

Szabó Magda (Debrecen, 1917. október 5. – Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Első versesköteteit az 1940-es évek közepén írta, több mint hat évtizedet felölelő irodalmi pályafutását során olyan közismert, népszerű művek fémjelzik, mint az Abigél, A szemlélők, Az ajtó, vagy a 2002-ben megjelent, hatalmas sikert arató Für Elise. Az egyik legtöbbet fordított szerző a magyar irodalom történetében, több könyvéből készült játékfilm, tévésorozat. 

2_158.jpg


Tündérek titkos világa

Gondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan lesz a csúnya hernyóból szépséges pillangó? Hogy mitől olyan édes a méz? Vagy hogy miért olyan színes a szivárvány? A Federica Magrin által írt, Claudia Bordin gyönyörű illusztrációival díszített Tündérek titkos világa című könyvből megtudhatod, hogy a látható világ mögött milyen szorgos és fontos munkát végeznek a tündérek. Ők azok, akik óvják és széppé varázsolják a növények és az állatok világát. Ráadásul nemcsak új ismereteket szerezhetsz a természetről, hanem a játékos feladatoknak köszönhetően te magad is belekóstolhatsz a tündérlét izgalmaiba. Ismerd meg ezen aprócska lények különleges mindennapjaikat, tanulj tőlük arról, hogy miként lehet még szebbé, színesebbé tenni a földet!

3_152.jpg


Esti tündérmesék

Mesét olvasni és hallgatni mindig jó, de elalvás előtt a legjobb. A gyerekek ilyenkor izgalmas és érdekes, mégsem túl rémisztő vagy erőszakos történetre vágynak. Ebben a gyűjteményben éppen ilyen mesék találhatók. A történeteket Boldizsár Ildikó író-mesekutató válogatta össze javarészt magyar népmesékből, de található a gyűjteményben erdélyi szász, valamint skót népmese is

A szereplők hol párt keresnek, hol a szerencséjüket üldözik, de leggyakrabban mégis segíteni próbálnak: visszavinni az égboltra a Napot és a Holdat, megmenteni egy száműzött királynőt, vagy éppen megszabadítani az átoktól a madárrá vált, cserfes nővéreket. A Kőszeghy Csilla illusztrációival díszített kötet egyaránt szól fiúknak és lányoknak, kicsiknek és nagyoknak - mindenkinek, aki szeretne egy szép esti mese után békés álomba merülni.

4_138.jpg


A hétfejű tündér

 A Hétfejű Tündér, Lázár Ervin mesegyűjteménye, egyben legnépszerűbb kötete a hazai meseirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, olyan, bármely korosztály számára szórakoztató, humoros, néha kifejezetten abszurd, de mindig tanulságos történetekkel, mint Az igazságtevő Nyúl, A fába szorult hernyó, a Szökevény szeplők, vagy a mostanság sajnos elég szomorú asszociációkra lehetőséget adó, A Kék meg a Sárga, a papírlapra pottyant, nem létező szájukkal egymást becsmérlő, saját szépségüket magasztaló festékpöttyökről. A Hétfejű tündérhez hasonló állócsillagok sosem véletlenül válnak több generáció kedvenceivé: bármikor, bármilyen helyzetben találhatunk alkalmat arra, hogy felidézzük őket, vagy ha netán elmulasztottuk volna korábban, megismerkedjünk velük. A kötetben látható, szemet gyönyörködtető képek Molnár Jacqueline munkái, aki többet között ezzel a kiadvánnyal nyerte el Az Év Illusztrátora díját.

Lázár Ervin (Budapest, 1936. május 5. – Budapest, 2006. december 22.) Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Leginkább meséiről ismert, első novellája 1958-ban jelent meg, pályája során több tucat olyan művet írt, melynek szereplőinek nevei - Mikkamakka, Dömdödöm, Bruckner Szigfrid, Szörnyeteg Lajos és a többiek - ma már a magyar köznyelvben önálló életet élnek. Számos művéből készült játékfilm. 

Olvass bele ITT!

5_135.jpg

Természetesen mai összeállításunkban csak egy kis szeletét mutattuk be a Móra Kiadó aktuális kínálatának. Ha valaki szívesen böngészne tovább, keresse fel a kiadó honlapját és közösségi oldalát! 

1000_200_tavaszi.png

A "Tündérvilág" nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

  • A jelentkezés beküldési határideje: 2022. március 21. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

  • Az eredményhirdetés időpontja: 2022. március 22. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

  • A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.

  • A játékban nem vehetnek részt a Móra Kiadó és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

  • A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

  • A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz.

  • A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3717776302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása