Színes Ötletek

a kézügyes blog

Farsang a Baráthegyi Majorságban - Élménybeszámoló Miskolcról

szo_keret_01_blog_cimlapkep_23.jpg

Hogyan lehet egy farsangi rendezvény egyszerre rendhagyó, mégis hagyományőrző? Ebből kaphattunk egy kis ízelítőt szombaton Miskolcon, a Baráthegyi Majorságban, ahonnan nemcsak nagyszerű élményekkel, de mindenféle helyben készült kézműves finomsággal, szívmelengető gondolatokkal együtt térhettük haza. (Illusztráció: Baráthegyi Majorság Facebook)

20220129_120521.jpg

A Bükk-hegység lábánál, Miskolc északnyugati szélén található a Baráthegyi Majorság, ami most újra kinyitotta kapuit kicsik és nagyok előtt, hogy egy különleges farsangi rendezvény során fedezhessék fel a szélkeréktől kezdve a faerődig számtalan érdekességet rejtő öt hektáros területet. Az időjárás is kegyes volt a szabadtéri időtöltéshez, a kellemes hőmérséklet és a napsütés a január végi időpont ellenére is igazán élvezhetővé tette az egész napos programot. Bebarangolhattuk a teljes területet, megnézhettük, hol és hogyan élnek a háziállatok a tyúkoktól a szamarakig, simogathattunk nagyon kedves alpakákat, de megismerhettünk azt is közülük, aki amolyan makrancos hölgyként viselkedik társaival és gondozóival.

20220129_120340.jpg

Akinek kedve volt, akár lóhátra is pattanhatott, persze csak a kisebbek közül, mert egy póni biztosította ezt a lehetőséget. A játszótér változatos fa eszközei csak úgy vonzották a gyerekeket, így ezen a központi helyen minden attrakció mellett megállhattunk néhány percre. A szomszédságában egy igazán impozáns építménybe nyerhettünk bebocsátást, ami bőven túlmutat azon, amit elképzeltünk az interaktív játszóvár kifejezést olvasva a programleírásban. Ugyanis a Diósgyőri Vár lemodellezett, 400 négyzetméteres, korhű faerődje foglal helyet az egyik dombon. Itt akár az egész család azonnal harcállásba vághatja magát fakardokkal és -pajzsokkal, de a régi vidéki élet használati tárgyai is kipróbálhatók. Ezek restaurált eredetijét is láthatjuk a külső vár kerengőjében, ugyanis az erőd népi kézműves tárházként is működik. 

20220129_125046.jpg

Ismeritek a kecskealakoskodást? A farsangi népi játék során régen a legények a kecskéket utánozva, pokróccal vagy kifordított bundával letakarva, kezükben fából készült kecskefejet tartva járták a fonóházakat, így ijesztgették és mulattatták a lányokat! Még tart a farsangi szezon, sosem késő kipróbálni! 

272766730_3092117521060926_240866492563425213_n.jpg

Aki a jó idő ellenére kicsit átfázott, azt meleg tea és házi lekváros farsangi fánk várta a belső helyiségekben, ahová nemcsak a meleg miatt volt érdemes betérni! A gyerekek körében nagy sikert arató kézműves foglalkozásokon farsangi maszkot és madáreleséget is készíthettek a résztvevők.

272627889_3089975997941745_743573127361425415_n.jpg

A helyben készült lekvárok, szörpök, sült teák és sajtok között válogatva megtudtuk, hogy a Baráthegyi Kincsestár termékei a majorság kertjében termő zöldségekből és gyümölcsökből, a saját konyhájukban készülnek akár tartósítószer- vagy cukormentesen, vásárlásukkal pedig nemcsak magunknak teszünk jót. A majorságot működtető alapítvány egyik fő célkitűzése ugyanis a fogyatékkal élők integrációja, akik számára a termékek elkészítése olyan elfoglaltság, amelynek köszönhetően - a munkán, illetve a megélhetésen túl - értékesnek és boldognak érezhetik magukat. Mindenkinek találnak olyan feladatot, ami megfelel a képességeinek, amivel részt vehet a rendezvények és táborok lebonyolításában, vagy az általános működéssel kapcsolatos teendők ellátásában. Ezt már egy spontán beszélgetés során tudtuk meg a majorság vezetőjétől, és úgy gondoljuk, erre a témára érdemes lesz hamarosan visszatérnünk egy nagyobb interjú keretében is. 

20220129_123217.jpg

Érdemes tehát figyelemmel kísérnetek a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorság weboldalát és Facebookját, mert a gyermekek és felnőttek számára is nagyszerű kikapcsolódást kínáló kézműves programok, workshopok, és táborozási lehetőségek egész évben elérhetőek. A magunk részéről kitűnően éreztük magunkat, és biztosak vagyunk abban, hogy minden jelenlévő gyerek és felnőtt számára minőségi kikapcsolódást jelentett ez a szerethető, sokszínű családi nap. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6816999220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása