Színes Ötletek

a kézügyes blog

Ágyrácsból készült homokozó
Környezettudatos kacatmentés, sokadik fejezet

0_38.jpg

Nagy örömmel számolok be nektek legújabb újrahasznosított anyagból készült projektemről, ami nem más, mint egy kidobásra ítélt ágykeret elemeiből készített homokozó. Néhány hete a környékbeli játszótereken már kiderült számunkra, hogy kislányunkat nem hagyja hidegen a vödör, a lapát, a dömper, meg a többi színes játék, ami nem azt jelenti, hogy elküldjük kőművesinasnak, egyszerűen elérte azt a kort, amikor már igényli és élvezi az efféle elfoglaltságot. Így aztán úgy gondoltuk, jó lenne itthon is biztosítani neki a helyet, ahol kedvére játszhat. Korábbi bejegyzésünkben tippeket adtunk arra, milyen kisebb-nagyobb változtatásokkal érhetjük el, hogy a kicsik folyamatosan változó érdeklődésének fenntartható módon próbáljuk megfelelni, legyen szó akár a játékról, a tanulástól vagy az öltözködésről. Az elvet magunkra nézve is követendőnek tartjuk, ezért elsőként használt termék vásárlásában gondolkodtunk, de mielőtt alkudozni kezdtünk volna a virtuális piacon, eszembe jutott ez a kiszelektált darab, ami a garázsban várt jobb sorsára. Mi más lehetne ennél jobb megfejtés? A folytatásban megmutatjuk az átalakulás minden lépését!

Az ágyrácsot egyik barátunk költöztetésekor mentettük meg a hulladékudvartól, de elsődleges funkciója szerint nem tudtuk sehová felhasználni az egyébként ép fenyőlécekből álló holmit. Első lépésként eltávolítottam a kapcsokat és a pamut pertlit. Előbbi a fémhulladék gyűjtőnkbe, utóbbi a komposztálóba került, így kommunális hulladékot nem is termeltünk a bontás után. Kiválogattam 13 sértetlen elemet és kezdődhetett a munka!

A leceket eredeti méretükben használtam fel, a rögzítéshez viszont szükségem volt négy kisebb elemre, amiket a homokozó tervezett magasságának megfelelő méretűre, azaz nagyjából 20 centiméteresre fűrészeltem. A festetlen és csiszolt alapanyag túl sok előkészítést nem igényelt, csak a vágások mentén csiszoltam meg, és rá is került az első, alapozó réteg, majd száradás után egy réteg fedőfesték is. Vizes bázisú zománcfestéket használtam, ami minden feltételemnek megfelelően oldószermentes, szagtalan és gyerekjátékokon is alkalmazható.

4_94.jpg

5_93.jpg

A rögzítés elve nagyon egyszerű, az első képen jól látható, hogy minden sarokban a rövidre vágott léchez csavaroztam a két kapcsolódó oldal elemeit. Keskeny fúrószárral előfúrtam, majd facsavarral rögzítettem őket.

A következő réteg festéket már csak az összeszerelés után vittem fel, a dekorációs festéssel együtt.

10_55.jpg

A következő lépés ötlete már munka közben érkezett, az ágyrácsokkal együtt előkerült egy speciális, fordított L alakú elem is - valószínűleg az ágykeretből - , ami annyira hasonlított egy ülőkére, hogy máris méretre vágtam és lefestettem, hogy mielőbb a helyére kerülhessen.

13_38.jpg

Az aljára először nem terveztem semmit, de később úgy gondoltam, mégis kellene egy réteg, ami megóvja a homokot a gaztól, és segít azt a keretben tartani. Erre a célra egy szintén mentett, már régen nem asztalra való állapotú viaszosvászon terítőt használtam, ami nevének némileg ellentmondva PVC-ből készül. Körülbelül 15 centiméterenként rászögeltem, levágtam a felesleget, és a helyére tettük a keretet. Ebből nekünk nincs túl sok az udvaron, ezért is volt elegendő az ágyrács adta méret. Első körben 50 kg homok ment bele, de még legalább ugyanennyit fogunk hozni hozzá a későbbi utántöltésekhez. (Valószínűleg minden gyerek kíváncsi arra, milyen ízű a homok, mi is túl vagyunk már ezen, remélhetőleg nem emiatt kell majd bizonyos időközönként elmennünk a helyi tüzépre.) A homokozó játékokra nincs könnyen elérhető, mégis természetes anyagból készült alternatíva, ezért azokat használtan vásároltuk meg - nem mellesleg a bolti ár töredékéért.

Új tulajdonosa a legnagyobb lelkesedéssel és kíváncsisággal vette birtokba, nekünk pedig több okból is nagy öröm, hogy ebben láthatjuk játszani. Nyilván nem akad mindenkinél feleslegessé vált ágyrács a padláson, sokaknak homokozóra sincs helyük vagy szükségük, de ahogy máskor, most is arra biztatunk titeket, hogy járjatok nyitott szemmel, és lássátok meg a lehetőségeket a tárgyakban, mielőtt kidobnátok őket. Ezzel gyermekeinknek is példát mutathatunk környezettudatosságból.

15_31.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek minket  Facebookon és Instagramon is, hogy a következő hasznos ötletről se maradjatok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3916530136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása