Színes Ötletek

a kézügyes blog

Nálunk kinyitott az állatkert! - Mókás foltfestés akvarellel

allatok_0.jpg

Hétvégére kirándulást terveztünk, de az időjárás keresztülhúzta a számításainkat. Hó ugyan most nem esett, de az április anélkül is hozta a formáját, ezért inkább a négy fal közé száműztük magunkat. És hogy egy percig se bánkódjunk, festegetéssel ütöttük el a fennmaradt időt. Az akvarellfestés sajátosságait kihasználva levegős és vizes színfoltokból hoztunk létre formákat, azokba pedig mindenféle mókás figurát képzeltünk - némelyikük aranyosra, míg mások viccesre sikerültek, de akadt köztük pár egészen szürreális fajta is. A folytatásban megmutatjuk egészen az elejétől, hogyan is történt mindez - olvassatok tovább! 

Nemrég készítettünk a Facebook oldalunkra egy ideiglenes borítóképet, hogy a friss Instagram profilunkra hívjuk fel a figyelmeteket. De hogy jön ez ide? Úgy, hogy ehhez elővettük a fiókban várakozó akvarellkészletet, és pár perc múlva már le is cseréltük az aktuális képet. Aztán annyira elvarázsoltak üde és vibráló színei, hogy muszáj volt más tevékenységekhez is bevetni.

00_anyagok.JPG

A készlet, amit használtunk egy elsősorban kezdőknek fejlesztett, de stúdió minőségű akvarellfesték, ami kifejezetten ajánlott azoknak, akik most ismerkednek a technikával: könnyen kezelhető, szépen és egyenletesen terül, ideális a száradási ideje, élénk színei egymással jól keverhetők, ezeket a tulajdonságokat mi is jól ki tudtuk használni. Kíváncsiságból - és hogy nektek is megmutathassuk -  készítettünk egy teljes színpalettát, amit végül mindenféle geometrikus alakzattal egészítettünk ki, így képként is megállja a helyét.

0_szinepaletta_1.JPG

Ha tiszta színeket szeretnénk, mindig alaposan mossuk ki az ecsetet, másképp a nem kívánt keverék visszafordíthatatlan nyomot hagy a papíron. A festést mindig a legvilágosabb színekkel kezdjük és egymást követő rétegekben hordjuk fel a sötétebbeket, ha szükséges, köztük megfelelő száradási időt tartva. Az akvarellnek nagyon jól állnak az üresen hagyott felületek is.

turner-croquis-bellesdemeures_1.jpg

Az akvarellről egy percben

Az akvarellfestés több ezer éves múltra tekint vissza, különféle variációit évezredek óta használják. Az első ismert példák a barlangfestmények, melyekhez sűrű, átlátszatlan, víz alapú festéket használtak. A korai kínai művészek ezzel szemben puha szőrű ecsettel selyemre és rizspapírra festettek, melyek vízelnyelő tulajdonsága megkívánta a halvány, átlátszó festéket.

Egy fajtáját már az ókori egyiptomiak is alkalmazták a vakolatra felhordva, sírkamrák díszítésére. Albrecht Dürer is gyakran fordult ehhez a technikához munkássága során, a 18. századi Angliában pedig nemzeti művészet szintjére emelték a vízfestést. Ebben a korszakban olyan jelentős művészek alkalmazták ezt a technikát előszeretettel, mint Paul Sandby, Thomas Girtin és Peter de Wint, de az elsősorban olajfestményeiről ismert William Turnernek is sok vízfestménye maradt ránk. 

A technika egyik nagy előnye, hogy csak kevés és könnyen tárolható felszerelésre van szükség, a festékek és az ecsetek sokáig használhatók. Az akvarell szépségét az adja, hogy a papír szövete és tónusa elegyedik a festék színeivel, avatott kezekben a fény és a mélység lélegzetelállító illúzióját kelti - akár percek alatt is! 

Illusztráció: William Turner - A Colosseum és a Constantinus-bazilika (1819.), ceruza és akvarell papíron, 22.6 x 36.5 cm

Forrás: Wikipedia

Most már itt az ideje, hogy eláruljuk, a bevezetőben említett állatos bolondozás kiindulópontja is a minél kevesebb hulladék elve volt. A baglyos kép alapvetően négyzet alakú lapra lett komponálva, a leeső darab a szemetesben kötött volna ki, ezért különféle színteszteket festettünk rá.

bagoly_8_atvezetes.JPG

A foltokból alakok lettek, azokat pedig már kicsit tudatosabban szerkesztett újabbak követték, végül fekete filccel rajzoltuk meg a körvonalakat, a testrészeket, a mimikát. A hagyományos akvarellfestés technikáját gyakorolva kerüljük a kontúrozást, de ezt most zárójelbe tettük, tekintve, hogy egész más volt a cél. Ha igazán jó mókát akartok, ne a sajátotokat fejezzétek be, hanem a festést követően cseréljetek, és a másik által létrehozott pacába álmodjatok bele valamilyen figurát. Családi Rorschach-teszt vízfestékkel! 

allatok_7.jpg

Ha van kedvetek, hurkapálcákra ragasztva akár bábozhattok is velük, a legkisebb családtagok legnagyobb örömére! Akár csak ismerkedtek a technikával, akár profik vagytok, érdemes kipróbálni, mert hasznos gyakorlat a kéznek és nagyszerű edzés a fantáziának!

Ha szeretnétek megnyerni egy kiváló ár-érték arányú kezdőszettet akvarellfestéshez, figyeljétek Facebook oldalunkat, mert hamarosan játékot indítunk! A nyereménycsomag tartalma egy 24 darabból álló Sonnet akvarellfesték szett, két csomag akvarellpapír és néhány Munkácsy mókusszőr ecset lesz, érdemes játszani!  

A festékkészletet, az akvarellpapírt és az ecseteket a Hobbyművész - Magyar Művészellátó Bolt biztosította. 

A  Sonnet nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

- A jelentkezés beküldési határideje: 2021. május 9. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 

- Az eredményhirdetés időpontja: 2021. május 10. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

- A játékban nem vehetnek részt a Art-Export 2020 Kft. és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

- A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

- A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik a Facebookhoz.

- A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8216512950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása