Színes Ötletek

a kézügyes blog

Mézédes, házi pitypangszörp

0_37.jpg

Minden évben szívesen készítünk szörpöket, általában a jól bevált hozzávalókból, mint a ribizli, a meggy vagy a bodza, de kíváncsian próbáljuk ki a számunkra ismeretlen recepteket is. Tavaly a citromfű került újdonságként az üvegekbe - és bizton állíthatom, állandó helyet foglalt magának, idén pedig a pitypang tör hasonló babérokra. Ez a népi gyógyászatban igen elterjedt, rendkívül sokoldalú növény számos néven ismeretes, mint kákics, békavirág, gyermekláncfű, cserbóka, kácsavirág, barátfű, kutyatej, buborékfű. Virágja lecitintartalmának köszönhetően a memóriára van serkentő hatással, alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére is. Az ödémát okozó felesleges víz eltávolítása vagy a hólyagfertőzések gyógyulása érdekében is segítségül hívhatjuk, azontúl a méregtelenítésben is számíthatunk a támogatására. Fonhatunk belőle koszorút, virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátaként el is fogyaszthatjuk, gyökerét pörkölve pedig kávépótlóként alkalmazhatjuk. Ez utóbbira különösen kíváncsiak vagyunk, ha kísérleteztetek már vele, osszátok meg velünk a tapasztalatokat! Mi pedig a folytatásban a szörpkészítésről számolunk be.

Úgy gondoltam, nem készítek nagy adagot elsőre, hátha nem lesz sikere a családban, de már amikor eldöntöttem is sejtettem, hogy felesleges tesztköröket futni, hiszen nagy háziszörp rajongók vagyunk. Vitathatatlan, hogy a tiszta vízzel nem veheti fel a versenyt magas cukortartalma miatt, de én mindig igyekszem kevéssé édes változatokat készíteni, ugyanakkor nálunk a cukros üdítő gyűjtőnéven futó késztermékekből mind a csomagolása, mind a beltartalma miatt csak szökőévente kerül az asztalra, leginkább ha hoz valaki a vendégeink közül.

1_108.jpg

Az elkészítés első lépése a legjobb! Használjuk ki a csodás tavaszi időt és szedjünk virágokat - fontos, hogy csak forgalmas úttól távol lévő és nem permetezett területről! Érdemes napos délelőttöt választani a gyűjtésre, mert ilyenkor a legnagyobb a virágportartalmuk, így ízletesebb lesz a szörpünk. A pitypangnál ugyanis ne számítsunk olyan intenzív aromára, mint a bodzánál vagy az akácnál, de azért mégis különleges ízt ad a szörpünknek. Sokféle receptet találhatunk a több órán át főzőstől a télre eltehetőig, én többféléből kombináltam össze igényeink szerint azt, amit kipróbáltam. 

Hozzávalók:

  • 2 marék pitypang
  • 1,5 liter víz
  • 150 g méz
  • 150 g cukor
  • 1 citrom leve

3_99.jpg

A leszedett virágokat hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a bogarak kimászhassanak belőle. Szedjük le a szirmokat  szárról, majd mosás nélkül engedjünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és letakarva hagyjuk egy éjszakán át állni. Másnap öntsük fel a vízzel, tegyük bele a cukrot, citromot és melegítsük, de ne forraljuk, hogy ne illanjanak el a jótékony hatóanyagok. 20 perc lassú főzés után adjuk hozzá a mézet, kavarjuk el jól és töltsük üvegekbe. Ezután a száraz dunsztban lenne a helyük, de mivel mi ezt most frissen fogjuk elfogyasztani, ezt a lépést kihagytam. 

2_107.jpg

Mi először friss citromlével ízesítve, félig-meddig limonádéként kóstoltuk, szívesen ajánlom mindenkinek! Én biztosan kimegyek még egy virággyűjtő körre, főleg, hogy a pitypang méz is felkeltette az érdeklődésem, ami fogyasztható vajas kenyérre kenve, teában és kávéban is. Nektek van vele tapasztalatotok?

4_91.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916508388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása