Színes Ötletek

a kézügyes blog

„Köszönjük a zenekart!” - Ciróka Babakoncerten jártunk

ciroka_edit_01.jpg

Általános iskolás koromban nem hittem volna, hogy egyszer még élvezni fogom a szolmizálást. Pedig olyan sok minden nem is kellett hozzá. Egy szimfonikus zenekar próbaterme, néhány zenész - ezúttal rézfúvósok és fuvolisták - akik egy borús októberi vasárnapon sem fáradtak vagy kedvetlenek ahhoz, hogy a legkisebbeket szórakoztassák, két műsorvezető hölgy, akik az énektudás mellett ahhoz is értenek, hogyan tartsák ébren a gyerekek figyelmét, meg persze sok-sok zene.

A magam részéről a zenét olyan szavak nélkül beszélhető, univerzális nyelvnek tartom, amin keresztül a világ bármely részéről bármilyen kulturális háttérrel származó emberek is megértethetik magukat egymással. Ezt a véleményt személyes tapasztalatokkal is igazolhatom. Persze fiatalon az ember ilyesmit nem fogalmaz meg magának. Az viszont biztos, hogy bár a sulidiszkó sokak számára vonzóbbnak tűnt, és tűnik ma is, mint hallgatni azt, ahogy estélyibe és frakkba öltözött zenészek végeláthatatlan darabokat játszanak, a magam részéről mindig jobban éreztem magam a középiskolás "hangversenybérlet" előadásain, pedig ott összehasonlíthatatlanul kevesebb ismerkedési lehetőség adódott. Néhány éve életem párjával - már bőven felnőtt fejjel - úgy döntöttünk, ideje lenne felújítani ezt a régi szokást. Azóta ha tehetjük, megyünk, egy ideje már hármasban.

Kislányunk először három hónapos korában járt szimfonikus zenekar koncertjén - Nem lehet elég korán kezdeni! - kiáltott fel az egyik ruhatáros hölgy, a büszke apuka pedig elégedetten mosolygott, mert valahol számított erre a mondatra - de eddig csak az előtérben tologatta az abban a félidőben soros szülő. Sok minden elnézhető egy-egy előadáson, kellő gyakorlattal a köhögést meg a cukorkák kicsomagolását is el lehet engedni a fülünk mellett, de nem szerettünk volna olyan helyzetbe kerülni, hogy épp a szünetjelnél sírjon fel legkisebbik sarjunk. Viszont alig vártuk, hogy végre eljussunk vele együtt egy kifejezetten gyerekeknek szóló koncertre.

Múlt vasárnap nem csak mi döntöttünk így, szépen megtelt a Malom kicsikkel és nagyokkal. A felnőttek persze maszkban ülték végig az előadást - nem nagyon lehet ezt megszokni, egy pillanatra olyan érzés fogott el a teremben szétnézve, mintha a Mortal Kombat szereplői kaptak volna kimenőt egy családi matiné erejéig. A gyerekek persze nem zavartatták magukat. Bár néhány helyről a rézfúvósok nyitánya közben még hallatszott sírás és vigasztalás, legtöbbjük azonnal elkezdte belakni a helyet, kortól függően kúszva-mászva, tipegve. Hamarosan megkezdődött az utazás Zeneországba, természetesen a szülők aktív közreműködésével, hiszen a legkisebbeket apa vagy anya vitte a képzeletbeli hegyen-völgyön át. Voltunk manók, óriások, a vállalkozó kedvűek átbújhattak a mesealagúton, aztán amikor elaludt az öreg csősz, szolmizálva is liptük-loptuk a szőlőt - akinek eszébe jutott Bödőcs Tibor témába vágó poénja, akár az áfát is csili-csalhatta, persze csak halkan, a maszk mögött. Szóltak a fuvolák, a trombiták és a harsonák, szállt a szappanbuborék, tíz hónapos utódom pedig úgy döntött, megeszi az egyik kék műanyagszéket.

Persze ez csak a felszín, hiszen egy-egy ilyen alkalom az előadás minden játékosságával együtt interaktív zenei nevelést is jelent. Ha meséket olvasunk a gyerekeknek, azzal az ő szókincsük is fejlődik, a zene pedig ugyanígy fejleszti többek között az érzelmi szókincset és intelligenciát, vagy a szociális készségeket. A Miskolci Szimfonikus Zenekar már 2014 óta szervez ilyen koncerteket, és szerencsére az országban máshol is van példa hasonló kezdeményezésekre. Köszönet és hála ezért nekik. Ugyan a hangszersimogató a járványhelyzet okán ezúttal elmaradt, láthatóan mindenki jól érezte magát, hiszen felnőttek és gyerekek egyaránt nagy tapssal jutalmazták a produkció szereplőit. A címben olvasható idézetet egyenesen egy kétévesforma kisfiútól kölcsönöztük, aki ezekkel a szavakkal köszönte meg az élményt az előadás végén nagy vidáman. Jó néha megint gyereknek lenni, akár egy órára is. Minden olvasónknak csak ajánlani tudjuk ezt, és a hasonló rendezvényeket - mi legközelebb is ott leszünk. (A szerző fotói.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr316239430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása