Színes Ötletek

a kézügyes blog

Saját készítésű lekvár villámgyorsan

diszes_3_borito.jpg

Az, hogy az éléskamránk polcain egészséges és dekoratív, saját készítésű befőttek és lekvárok sorakozzanak, nemcsak a nagymamák és az időmilliomosok kiváltsága. Úgy esett a minap, hogy ajándékba érkezett hozzánk némi frissen szedett szilva, így lehetőségünk nyílt kipróbálni az ultragyors változatok egyikét, hiszen a rendelkezésre álló idő igencsak rövidre volt szabva. A folytatásban veletek is megosztjuk, mi milyen módszert választottunk.

Tisztítás és magozás után töltsük színig legnagyobb lábasunkat, ez jelen esetben 5-6 kilogramm gyümölcsöt jelentett. A fennmaradó mennyiség a fagyasztóba került, télen imádni fogjuk a fahéjas szilvalevest.

1_11.jpg

Amíg ez takaréklángon rotyog, kimossuk és sterilizáljuk az üvegeinket. Ha gyorsan dolgozunk, ennyi idő elég is a főzéshez, ezt a változatot nem kell szétfőzni. Botmixerrel megdolgozzuk annyira, hogy már csak minimális darabos rész maradjon. A csomagoláson található adagolás szerinti pektint csomómentesre keverjük egy kis cukorral és szilvalével, majd belekeverjük a teljes mennyiségbe. Ezután mehet bele nagyjából két kávéskanál citromsav és a maradék cukor. Ez egy szándékosan alacsony cukortartalmú verzió összesen 1 kg cukor felhasználásával, ezt ízlés szerint növelhetjük vagy helyettesíthetjük kedvenc növényi alapú édesítőszerünkkel. Néhány perc főzés után továbbra is alacsony fokozaton tartva a lángot - hogy a készülő lekvár végig forró maradjon - üvegekbe szedjük, szorosan lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk pár percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ezzel a módszerrel nem a késsel kenhető, igazán sűrű lekvárra, inkább kanalazható dzsemre számíthatunk, ami jellegzetes kocsonyás állagát csak kihűlés után éri el, szóval azt ne is próbáljuk elérni főzés közben.

A pektin növények sejtfalából előállított anyag (poliszacharid), amely zselésítőként alkalmazható többek között a lekvárok készítése során. Nagymamáink a befőzés során a gyümölcs saját pektintartalmát használták ki, mely a hozzáadott nagy mennyiségű cukorral együtt órák alatt besűrítette azt. 

Ezután már csak annyi dolgunk maradt, hogy ízlésünknek megfelelően díszítsük az üvegeinket. Ha az újrahasznosítás jegyében korábban összegyűjtött, esetleg különféle méretű és formájú üvegeket használtunk, ezzel egységesíthetjük is polcunk küllemét. Csodaszép megoldásokat hozhatunk létre, de az igazán különlegesek elkészítése sajnos eléggé anyag-és időigényes.

diszes_1.jpg

diszes_4.jpg

diszes_2.jpg

diszes_5.jpg

Mivel most az instant verziót mutatjuk, lemondunk az extra elvárásainkról a kivitelezés terén. Egy használaton kívüli kötény éppen ilyen célokra lett korábban félretéve az aranyos mintája miatt, mérete pedig pont megfelelőnek tűnt az üvegek számához mérten. Cikk-cakk ollóval kivágjuk a kistányér sablonnal megrajzolt köröket, aztán egy-egy befőttes gumival már tehetjük őket is a tetőkre, ezzel nagyon gyorsan kicsinosítva azokat. Később akár raffia kötözővel, vagy más anyagból készült szalaggal is átköthetjük az üvegek tetejét, főleg, ha ajándékba szánjuk őket barátoknak, családtagoknak. 

Fél üvegnyi kóstoló alapján nagy esély van arra, hogy télre már nem is marad a váratlanul érkezett finomságból. 

3_10.jpg

4_7.jpg

2_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9315163472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása