Színes Ötletek

a kézügyes blog

Csipkés tál levegőn száradó gyurmából

Levegőn száradó modellezőanyagból elképesztően gyönyörű tárgyakat készíthetünk. Végeredményében kerámia hatású, tartós, sima felületű dísztárgyat kapunk, amely natúr szépségben meghagyva vagy festve lakkozva is szemet gyönyörködtet.

picmonkey_collage2.jpg

A levegőn száradó gyurma vagy modellezőanyag tulajdonképpen egy könnyen formázható, homogén gyurma, amely fehér és klasszikus terrakotta színben is elérhető. Száradás után tartós, nem repedezik, festhető, csiszolható, lakkozható. Figurákat, dísztárgyakat, tálkákat, és még számtalan dolgot készíthettek belőle, bármit, amit pl. hagyományos agyagból is el lehet készíteni. ITT tudjátok beszerezni. Most egy nagyon is különleges, csipkemotívumos tálkát mutatok nektek, amelyhez sablonnak valódi csipketerítőt használtak.

Az elkészítés során a megfelelő mennyiségű gyurmát nyújtsuk kis egyenletesen, ne túl vékonyra. A maradékot gondosan csomagoljuk vissza (légmentesen), így később is felhasználhatjuk. A nyújtást egy puha kendőn vagy alufólián végezzük, ezekkel a végén könnyedén -felszedés nélkül- tudjuk majd formázni a tálunkat. A nyújtófával dolgozzuk bele a csipketerítőt a gyurmába, majd óvatosan húzzuk is le. Ezzel el is készült a sablonmintázás. A terítőből langyos, mosószeres vízzel kiöblíthetjük a gyurmát, de ne várjuk meg, amíg beleszárad. Nedves, puha szivaccsal óvatosan töröljük át a sablonozott felületet, hogy teljesen egységes, sima legyen. Éles, hegyes késsel, vagy sniccerrel/tapétavágó késsel vágjuk ki a tál végleges formáját, majd az éleket itt is töröljük át a nedves szivaccsal. A rongy vagy alufólia segítségével óvatos, de határozott mozdulattal helyezzük át a gyurmát egy olyan tányérba, amely a formáját fogja adni a tálunknak. Hagyjuk teljesen megszáradni (24-48 óra, kövezzük a gyártó utasításait). Száradás után akrilfestékkel festhetjük, lakkozhatjuk dísztárgyunkat. Választhatunk matt, fényes, metál és gyöngyházas árnyalatú akrilfestéket is.

levegőn száradó gyurma tál

 

Forrás: victoria mag

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, kérlek, oszd meg az ismerőseiddel is, megtisztelsz vele!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

Iratkozz fel YouTube csatornámra, és nézd meg a legfrissebb videóimat is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7112354047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korcsok Zoltánné 2024.03.17. 20:19:43

Szia! Gyönyörű munka. Mosogatógépben és mikróban használható?

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása