Színes Ötletek

a kézügyes blog

Mozaikozzunk - alapvető ismeretek

Nyáron sokkal bátrabban vágunk bele egy nagyobb kihívást jelentő ötlet megvalósításába. A mozaikozás is ilyen, hiszen hosszasabb tervezést és előkészítést igényel, de a végeredmény szemet gyönyörködtető és megismételhetetlen, ráadásul kezdőknek sem annyira bonyolult!

A mozaikkészíthez szükséges alapanyagok, eszközök:

  • Mozaiktörő
  • Gumikesztyű
  • Rongydarabok
  • Ceruza (a minták tervezéséhez, előrajzolásához)
  • Opcionális: áttetsző öntapadós fólia (indirekt módszerhez)
  • Csipesz (a kisebb darabkák illesztéséhez)

A mozaikokról

Akrilmozaik

1x1 cm-es méretű műanyag kockák. Sokféle színben, fémes árnyaltú, transzparens, márványmintás és csillámos szériában is elérhető. Kezdőknek különösen ajánlott, egyszerűbb minták készítéséhez kiváló. Ezek akár ollóval is vághatók, súlyuk pedig elenyésző, így speciális felületek díszítésére is kiváló!

Üveg- és kerámiamozaik

A gyakorlottabbak bátran kísérletezhetek az üveg- és karámiamozaikokban rejlő lehetőségekkel. Mozaikvágó eszközzel tetszés szerinti formára is vághatók, bonyolult, aprólékos minták megvalósítására is alkalmas.

Tükör- és töredezett mozaik

Különleges hatású az általuk díszített felület, remekül mutat önállóan vagy más mozaiktípusokkal párosítva is!

Eszközök

A különböző mozaiktörő fogók segítségével az üveg- és kerámiamozaikokat tetszés szerinti formára vághatjuk.

Vágás közben védőkesztyű és védőszemüveg használata ajánlott.

Ragasztó

Érdemes jó minőségű, erős ragasztót választanunk. Ha kültérre tervezzük a mozaikot, akkor fagyálló ragasztó a megfelelő választás.

Fuga

Sokféle színben beszerezhető, a világosabb szürke illetve bézs árnyalatok senkinek sem fognak csalódást okozni, mert szinte mindenhez passzolnak, és nem „nyomják agyon” a mintát. A fehér fuga kiindulásnak tökéletes, kis mennyiségű akrilfesték hozzácseppentésével színezhető minőségi romlás nélkül. A fuga por alakban kapható, ezt víz hozzáadásával keverhetjük be használatkész állapotúra, ami nagyjából tejfölhöz hasonló sűrűséget jelent. A fugát mindig a gyártó utasításai alapján keverjük be. Figyeljünk rá, hogy inkább egyszerre kevesebbet keverjünk be, mert gyorsan köt!

Mindez a gyakorlatban

Amennyiben szükséges (pl. fa esetében) alapozzuk a felületet. Ha transzparens mozaikkal dolgozunk, gondoljuk át az alap színét.

Tervezzük meg a mintát, ha kell, ceruzával rajzoljuk elő. Mozaikragasztóval rögzítsük a mozaikkockákat. Kisebb motívumoknál egész kicsiny rést hagyjunk csak a kockák között, egy fogjávó remek távtartóként szolgálhat, de egyszerűen "szemre" is dolgozhatunk.

Várjuk meg a teljes száradást, erre érdemes akár egy napot rászánni. Ezután keverjük be a fugát, és töltsük ki vele a réseket. A fugát spatulával, spaklival vagy egyszerűen kézzel (gumikesztyűben) is felhordhatjuk.  Alaposan dolgozzuk be a résekbe, mindenhova jusson. Ne féltsük a szépen csillogó mozaikokat sem bemaszatolni, mert a munka végeztével a felesleget letöröljük. 10-15 perc száradás után nedves ronggyal töröljük vissza fölösleget. A fugával nem fedett részeket struktúrpasztával is díszíthetjük!

Virágmintával ékített, dekoratív tál

amely nem csupán egy kedves lakásdísz, hanem hasznos darab egyben.

Anyagok:

1x1 cm-es üvegmozaikok feketeszürkerózsaszín és fehér színekben

Mozaikragasztó

Háromszögletű MDF-tál

Fuga (a színezéséhez akrilfesték)

Mozaiktörő fogó (a kisebb darabok vágásához)

 

Elkészítés:

A mintaív alapján indigóval vagy pauszpapírral másoljuk át a mintát a tálra.

A ragasztás a virág középénél kezdődik a fehér színnel, ezeket előtte mozaiktörővel meg kell felezni. Fontos, hogy az éles részeket a vágás mentén még a felragasztás előtt le kell csiszolni, ezzel elkerülhetők a későbbi balesetek. 

A mintaívet elegendő a szirmok felragasztásáig követni, onnan már akár improvizálni is lehet a fekete és szürke mozaikok variálásával.

Ezután egy kis szünet következik, meg kell várni a ragasztó száradását. 

 Száradás után az ismert módon fugázzunk!

További mozaikos ötleteket a blogon ITT találtok!

Webáruházunkban minden mozaikozáshoz szükséges alapanyag beszerezhető!

 Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le. 
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4712355169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása