Színes Ötletek

a kézügyes blog

Térbeli virágok üvegmatrica-festékkel

Napok óta felkapott téma a blog a facebook oldalán az üvegmatricás virágok készítése. Nagyon sokan kértetek hozzá részletes leírást, kérésetek pedig számomra parancs. Nézzük is meg, hogyan készülnek!

erika lanya.jpg

A képet egy olvasónk, Erika küldte, hétéves kislánya munkáit láthatjátok!

Anyagok, eszközök:

  • Rézdrót kb. 0,3 mm átmérőjű (ITT beszerezhető)
  • Üvegmatrica-festékek (ITT beszerezhető)
  • Olló, fültisztító pálcika, gombostű
  • Irattartó fólia

Elkészítés

A virágszirmokat és leveleket papíron tervezzétek meg. A bejegyzés végére tettem néhány sablont is, de az első próbálkozások után már önállóan is tervezhettek formákat, igazán nem nagy ördöngösség. Elég megfigyelni a választott virágot, aztán pedig papírra vetni a formákat. A papírsablont betehetitek a fóliába is, megkönnyíti a munkát. A sablonok alapján hajlítsátok meg a drótot a kívánt formára. Ugyanis ennél a technikánál nem kontúrfestéket fogtok használni, hanem a drótváz lesz maga a kontúr. Ezeket a drótvázakat helyezzétek a fóliára, törekedve arra, hogy a lehető legtöbb helyen odasimuljon. Így kevésbe fog túlfolyni a vázon a festék. A drótokat a száruknál ragasztószalaggal rögzíthetitek is a fóliához. Most pedig következhet a festés. A kontúrokat óvatosan töltsétek ki a festékkel. Használhattok több színt, pöttyözhettek, összemoshatjátok a színeket vagy márványos mintát is létrehozhattok (ehhez jól jön egy gombostű). A hibákat fültisztító pálcával javíthatjátok ki. A még nedves festékbe csillámport is szórhatok!

Várjátok meg, amíg teljesen megszárad a festék. Ehhez a flakonon feltüntetett időt vegyétek alapul, de festékenként eltérő lehet! Ezután óvatosan lehúzhatjátok a kész szirmokat és leveleket a fóliáról. A formák száradás után meglepően erősek lesznek, azaz hajlíthatók, formázhatók. Ha néhol túlfolyt a festék a dróton, ott ollóval vágjátok le a felesleget. Mindez képekben:

PicMonkey Collage.jpg

 Nincs más hátra, mint a kész szirmokat formára hajlítani és összeállítani a virágot. A sok drótszár elrejtéséhez öntapadó kreppszalagot is használhattok. Ezzel csak körbetekeritek a kívánt részt, és eltakarja a nemkívánatos részeket, de ettől függetlenül ugyanúgy hajlíthatjátok a virág szárát, ugyanis a kreppszalag nem keményíti meg. ITT rendelhettek kreppszalagot!

tavirozsa.jpg

Tavirózsa

tigrisliliom.jpg

Tigrisliliom

Mintaívek


Példák a virágszirmok és levelek hajlításához:

Üvegmatrica virágok-18.jpg

Üvegmatrica virágok-17.jpg

Mintaív a tavirózsához:

Üvegmatrica virágok-22tavirozsa.jpg

Mintaív a tigrisliliomhoz:

Üvegmatrica virágok-22tigrisliliom.jpg

Végezetül egy újabb olvasói inspiráció, Pircsi orchideája ilyen lett:

pircsi.jpg

A többit pedig már a fantáziátokra bízom! És várom a kész művekről a képeket a facebookra!

A képekért köszönet a Cser Kiadónak! (Forrás egy nagy sikerű, de immáron archivált kötet, Üvegmatrica-virágok, 2005.)

Ha szereted a Színes Ötleteket, kérlek tisztelj meg a szavazatoddal a 2013 Bloggerinája versenyen! Csak egyetlen kattintás mindössze, nincs regisztráció és semmi egyéb, csak Facebook tagság szükséges! Nagyon köszönöm! A szavazáshoz IDE KATTINTS!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr845065658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása