Színes Ötletek

a kézügyes blog

Húsvéti hímes tojások - természetes festőlevek

Folytatom akkor a természetes festőlevek titkaival. Főtt tojásokhoz mindenképpen ilyet javaslok, hisz a tojás így ehető lesz. De ettől függetlenül is jó móka kísérletezni a színekkel és növényi főzetekkel.

 

 

A "gyári" tojásfestékekre most nem vesztegetem az időt, úgyis rá van írva, mit hogyan csináljunk vele.

Színezéshez sokféle növény főzetét használhatjuk. A mennyiségeket még nem igazán mértem le sosem, általában "szemre" adagolom a növényeket a vízhez. Ahogy írtam már korábban, a tojást festés előtt meg kell tisztítani puha vizes ronggyal, különben nem fogja be egyenletesen a festék. Fontos, hogy a viasszal írt tojásokat langyos festőlébe áztassátok, mert a forró lében leolvadna róla a viaszréteg. 

Minél tovább hagyjátok a festőlében a tojásokat, annál intenzívebb színeket fogtok kapni.

A tojás az élet, az élet keletkezésének szimbóluma szerte a világban. A keresztény vallásba is beépült, a feltámadást, az újjászületést jelképezi. Magyar területen a piros szín a legelterjedtebb, bánatunkra pont ezt a színt a legnehezebb előállítani természetes alapanyagokból.

Piros:

Festőmályva szárított szirmaiból érhető el az áhított piros szín. A növényt ma is termesztik, gyógynövényboltokban beszerezhetitek. 

 

Barna:

Barna szín dió száraz burkából főzött léből, vagy vörös- és lilahagyma száraz héjának főzetéből készíthető. Utóbbival érdemes kísérletezni, mert az arányok változtatásával szép bordó árnyalat is elérhető. Nekem először véletlenül sikerült, de megéri, gyönyörű színeket "főzhettek" ki.

Egész sötétbarna árnyalatot lehet elérni csak lilahagyma héjának felhasználásával.

 

 

Sárgától a barnáig mindent vöröshagymából:

Vöröshagyma száraz héjának tömény főzetéből barnáspiros színt kaptok. Timsó hozzáadásával napsárga árnyalattá szelídíthető. 

 

Sárga:

Sárga színt több növényből is nyerhettek. Vöröshagyma száraz héjának főzetéből timsóval keverve, sáfrány- és körömvirágfőzetből, vagy almafa rügyeinek és fiatal ágainak főzetéből szintén egy kevés timsóval keverve.

 

Zöld:

Zöldet friss csalán levelének, spenótnak vagy fekete bodza zöld bogyóinak és zöld búza főzetének levéből nyerhettek. Ezekkel is mókás próbálkozni, mert más-más árnyalatokat kaptok a különböző növények felhasználásával.

 

 Lilás árnyalatok:

Reszelt cékla főzőlevéből bordóslila árnyalatot, nyárfa virágának timsós főzetéből pedig lila színt kaptok. Sötétlilát bodzabogyóból vagy vöröskáposzta levéből lehet elérni.

 

Rózsaszín:

Csipkebogyó (vagy ahogy a nagymamám nevezi, hecsedli) főzetéből kellemes rózsaszín árnyalatokat tudtok kihozni.

Fekete színt is elő tudtok állítani, bár ezt magyar területeken nem alkalmazták, lévén a tojás az élet és az újjászületés szimbóluma, ellenben pl. a karcolt tojások készítésekor fantasztikus hatást lehet elérni fekete színnel. Tölgyfagubacs forgácsának timsós főzetéből, vagy érett bodzabogyók timsóval és fahamuval kevert levéből nyerhetitek.

 

Források: KatyiSajti, Vitamin Sziget, Mosonyi Éva: Hímes tojások

Következő alkalommal sorra vesszük a tojás festésének hagyományos technikáit. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr302833186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kószalidérc 2011.04.18. 13:33:02

kékre nincs véletlenül ötleted? kékfestő stílusban láttam valahol hímes tojásokat. köszi.

kreablogger 2011.04.18. 15:02:29

@kószalidérc: Természetes anyagokból a csillagvirágról és az áfonyaléről olvastam, de egyiket sem próbáltam még, így nem tudok nyilatkozni az eredményről. Vannak kétségeim, mert ugye a tojás alapszíne is sárgás-barnás, így szerintem félő, hogy zöldes lesz az eredmény. Igazi kék színt mesterséges festékből sokkal könnyebb elérni.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása