Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bársonyos dísztárgyak nem csak anyák napjára - Kipróbáltuk a Raysin öntőporokat

rayher_hobby_klub_20240419_145231_0000.jpg

A Rayher Hobby Klub áprilisi részeiben anyák napjára készülődünk, ami persze nem akadálya annak, hogy az ötletek bármelyikét más jeles napra, vagy akár magatoknak készítsétek el. Az előző fejezetben fagolyókból összeállítható vázát és olyan filclevél formákat találtok, amikből egészen egyszerűen készíthettek zöld ágakat ajándékként vagy saját virágdekorációtokhoz, kopogtatótokhoz. A folytatásban egy számunkra új anyaggal ismerkedünk: a Raysin öntőporral bársonyos tapintású, elegáns dísztárgyakat hozhatunk létre meglepően könnyen és gyorsan, a sikerélmény garantált, a végeredmény pedig épp olyan látványos lehet, mint egy boltban vásárolt termék, mégis belecsempészhetjük kreativitásunkat és saját stílusunkat. Ha érdekel titeket a epoxi- vagy akrilgyanta öntés, kísérleteztetek már hobbibeton tárgyak készítésével, vagy szeretnétek valami hasonlót kipróbálni, olvassatok tovább, mert ez az alapanyag is hasonlóan izgalmas, ugyanakkor nagyon gyorsan és eredményesen dolgozhatunk vele!

3_raysin_rayher.jpg

Számtalan kézzel készített ajándékot alkothatunk, melyekkel örömet szerezhetünk szeretteinknek. Ezek lehetnek szépek, funkcionálisak, felidézhetnek közös emlékeket, az idő és az energia pedig, amit a munkába fektetünk önmagában is kifejezheti érzéseinket az ajándékozott felé. A különféle öntési eljárással készült tárgyak általában mutatósak és rendkívül tartósak, tehát érdemes bevetnünk őket, ha különleges ajándékot szeretnénk. Ugyanakkor az elkészítésük viszonylag sok időt igényel és némi tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy igazán elégedettek lehessünk a végeredménnyel. Rögtön az elején eláruljuk a termékteszt legfontosabb tapasztalatait: a Raysin öntőporral rendkívül könnyen dolgozhatunk, az öntvények már 30-60 perc után eltávolíthatók a formákból, felületük pedig csodaszép matt, selymes, sima és buborékmentes. A praktikus szempontok között pedig meg kell említenünk, hogy az eszközök és öntőformák langyos vízzel tökéletesen megtisztíthatók, amiben nem sok bizodalmunk volt, miközben a sűrű, erősen pigmentált, mélyfekete öntőporral dolgoztunk. Ráadásul ez egy környezetbarát öntőanyag, amit akár gyerekek kezébe is adhatunk, ha például velük együtt szeretnénk végtelenszámú kavicsfestős ötletünket megvalósítani. 

kavicsontes_rayher.jpg

Ehhez a képre kattintva a Rayher Hobby blogján találtok inspirációt, mi pedig mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetünk elegáns dísztárgyakat például anyák napjára. A főszereplő a mi verziónkban egy lótuszvirág formájú tálka vagy mécsestartó lesz, de a lépések azonosak, bármilyen műanyag, latex, szilikon vagy gumi öntőformát is használtok.

Fontos és hasznos tudnivalók

A Rayher saját gyártású terméke, a Raysin egy kiégetést nem igénylő, levegőn keményedő, szagtalan és élelmiszerbiztos öntőpor, ami teljesen természetes alapanyagokat - kalcium-szulfátot és pigmenteket - tartalmaz. Fontos tulajdonsága, hogy nem gyúlékony, így ideális például gyertyatartók készítéséhez, azonban a kiöntött tárgyak felszívják a nedvességet, nem vízállóak, ezért virágvázák vagy más, vízterhelésnek kitett dísztárgyak készítéséhez nem ideális választás. Ezen némileg javíthatunk, ha valamilyen lakkal kezeljük a felületet, ami vízlepergetővé teszi azt, ha kültérre szánjuk öntvényünket. 

Az általunk kipróbált fekete öntőpor a 2024-es év egyik újdonsága, amivel letisztult, modern tárgyakat készíthetünk. Ugyanakkor a fehér változat is sokféle kreatív lehetőséget kínál, hiszen önmagában is szép és elegáns, de még színezhető is akár utólag, például krétafestékekkel, akár már a kiöntés során különféle pigmentporokkal. Utóbbi esetben a száraz összetevők alább részletezett arányát módosítsátok: 5 egység Raysin öntőporhoz 1 egység pigmentpor szükséges!

raysin_szines.jpg

A színes változatok elkészítéséhez a Rayher Hobby blogján találtok segítséget!

 Amire szükségünk lesz:

1_raysin_rayher.jpg

1. lépés - Az alapanyag bekeverése

A Raysin 250 öntőporhoz a vízzel való keverési arány 1:4 a por javára (ez a Raysin 100 esetében 1:2,5, míg a Raysin 200-nál 1:3,5). Óvatosan szórjuk a port a vízbe és alaposan keverjük el, nagyjából 1 percen keresztül! A keverék ideális állaga tejfölszerű, ha szükséges, korrigáljuk a por vagy a víz mennyiségét!

4_raysin_rayher.jpg

2. lépés - Az öntés

Öntsük az előzőleg kiöblített formába a keveréket! Dolgozzunk egyenes felületen, ahol nyugodtan ott is hagyhatjuk a formát a száradási idő alatt anélkül, hogy útban lenne vagy meglöknénk. Ha megtöltöttük a formát, kicsit ütögessük meg, hogy a buborékok távozhassanak!

3. lépés - Az öntőforma eltávolítása

A munkadarab nagyságától függően 30-60 perc után már el is távolíthatjuk a szilikonformát az öntvényünkről, és ha nincs vele további tervünk, el is készültünk! A teljes száradás néhány nap, ezért ha szeretnénk csiszolni, festeni vagy más módon megmunkálni az anyagot, inkább csak ezután tegyük! 

2_raysin_rayher_1.jpg

Ha hozzánk hasonlóan sok alapanyagot kevertetek be elsőre, nyugodtan használjátok a többletet további kísérletezéshez! Mi bevetettük meglévő formáinkat, egy jégkockatartót, egy kis maradék drótot és füstfóliát is, hogy készítsünk pár kiegészítőt a mécsestartónkhoz. Végül egy kis aranyszínű viaszpasztával hoztuk közös nevezőre az elkészített tárgyak küllemét. 

Tipp! Ha szeretnétek valamilyen más tárggyal kombinálni az öntvényeteket, mint a fényképtartóhoz szükséges, spirálformára hajtogatott drót, legyetek résen, mert a kötés tényleg nagyon hamar beindul! 10-15 perc után talán már el is késtetek, tehát ennél a lépésnél figyeljétek az anyagot, és amint sűrűsödni kezd, helyezzétek el benne, amit szeretnétek, majd rögzítsétek könnyen eltávolítható módon, például hurkapálcákkal!

5_raysin_rayher.jpg

7_raysin_rayher.jpg

ITT A RAYHER HOBBY KLUB!

Nemcsak számos kézügyes ötletet, de egy kivételes lehetőséget is hozunk nektek új sorozatunkkal. A Színes Ötletek olvasóiként 10% kedvezménnyel vásárolhattok a Rayher Hobby webáruházában nemcsak a cikkekben említett, hanem a virtuális polcokon kapható bármely termékből, ráadásul mennyiségi korlátozás nélkül - használjátok a RAYHERSZ10 kuponkódot!

Bár a kód csak webáruházas rendelés esetén érvényesíthető, választhatjátok a személyes átvételt, amennyiben Budapesten, a József körút 36. szám alatt található üzletben szeretnétek megvásárolni kedvenc eszközeiteket, hobbi-és dekorációs alapanyagaitokat.

Azon túl, hogy a kuponkódot használva kedvezményes áron próbálhatjátok ki a Raysin öntőport vagy szerezhetitek be hozzá bármelyik öntőformát, most még egy nyereményjátékot is hoztunk nektek! 

Írjátok meg nekünk a Facebook-poszt alatti hozzászólásban, mit készítenétek szívesen ebből a különleges és innovatív alapanyagból, jelöletek meg valakit, akinek szerintetek tetszene, és ha nektek kedvez a szerencse, tiétek lehet egy 1 kg-os kiszerelésű Raysin 250 fekete öntőpor és egy lótuszvirágos szilikonforma. Akár többet is felsorolhattok, de azt külön kommentben tegyétek, ezáltal az esélyeiteket is növelitek a sorsoláson! A galériában mutatunk néhány további klassz ötletet, és a Rayher Hobby kapcsolódó termékei között is találtok inspirációt, de nagyon örülünk, ha újakkal is találkozunk a válaszok között!

Ha tetszett a bejegyzés, követhettek minket Pinteresten, TikTokonFacebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le! 

A NYEREMÉNYJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYZATA ÉS ALAPELVEI

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

  • A jelentkezés beküldési határideje: 2024. április 30. 12:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 
  • Az eredményhirdetés időpontja: 2024. április 30. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik.
  • A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.
  • A játékban nem vehetnek részt a Rayher Hobby Magyarország Kft. és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.
  • A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.
  • A játékot a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik az Instagramhoz.
  • A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218384879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása