Színes Ötletek

a kézügyes blog

Otthon, édes otthon

Alig vártam, hogy elkezdjem az ezévi mézeskalács sütést, minden évben több turnusban sütök, mert imádjuk, de szentestére így sem szokott maradni egy falat sem. Azért döntöttem elsőre a házikó mellett, hátha ezt nem lesz szívünk megenni az ünnepig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden évben ugyanezt a receptet használom, nekem tökéletesen bevált, lehet egyből duplázni is a mennyiségeket, mert a tészta 3-4 napig eláll a hűtőben.

Recept és kellékek:

50 dkg liszt

25 dkg méz (nekem megengedett, a nagyim remek házimézét dézsmálni ilyenkor)

12,5 dkg vaj

12,5 dkg cukor

1 tojás

2-3 kávéskanál szódabikarbóna

1-1 csapott evőkanál fahéj, szegfűszeg és gyömbér)

A díszítéshez cukormáz (1 felvert tojásfehérje legalább 10 dkg porcukorral sűrítve), mindenféle díszítő cukorkák, és az idei újításom: Dr. Oetker dekor tollai, továbbá habzsák, mintaív és kiszúróformák.

 

 

 

 

 

A ház mintaívét én rajzoltam, a tető lehetett volna nagyobb is, azt hittem szépen túl fog lógni a falon, de sajnos nem így lett, mert az elemeket túl közel pakoltam a tepsibe és összesültek, így végén vágnom kellett (a tető rovására). Érdemes legalább 3 cm helyet hagyni, és inkább két körben kisütni őket, akkor akár arányos épületet is kaphatunk. A tésztát pihentessük 1-2 órát hűvös helyen, adagonként gyúrjuk át és nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. 180 °C-on 10-12 percig süssük, majd várjuk meg, amíg kihűl, mert melegen sérülékeny. 

 

 

 

 

 

A falak összeragasztásához cukormázat és papírcsíkokat használtam. Meglepően hamar megkötött, először azt hittem, összedől az egész, de pár percet vártam csupán, és felraktam az alulméretezett tetőt is. A tető két oldalát először egymáshoz ragasztottam, hagytam kicsit kötni, majd feltettem a falakra. Sok helyen olvastam, hogy karamellizált cukorral ragasztják össze az oldalakat, én leszavaztam, mondván, túl gyorsan köt én meg túl lassú vagyok,  de egyszer ki fogom próbálni. A díszítés a legjobb része a dolognak, és ehhez nagyon sok mindent használhatunk: a ragasztásnál már jól bevált cukormázat, csokit, gumicukrot, drazsét, marcipánt, díszítő tollat, stb. Én inkább a klasszikusabb stílus felé kanyarodtam, cukormázzal és habzsákkal, de a cukordrazsénak én sem tudtam ellenállni.

 

 

 

 

 

A fenyőfát hatágú csillagokból állítottam össze, van egy csillag formájú kiszúró készletem, minden méretből egy csillagot ragasztottam cukkormázzal egymásra. Zöld díszítő tollal rajzoltam rá fenyőágakat, most ez a kedvencem.

A férjem jövőre az Eiffel-tornyot vagy a pisai ferde tornyot kérte, szerintetek melyik legyen? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr92493675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kreablogger 2010.12.10. 12:29:07

@nyisznyasz: akkor még idén hozzá kell látnom...:-)

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása