Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kedvenc DIY jelmezeink természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból

facebook-blog_borito_20240214_122803_0000.png

Bár sok intézményben és közösségben egészen hét végéig tartanak még jelmezes mulatságokat - ránk is legalább kettő vár - az idei farsangi szezon hivatalosan a mai napon ér véget. Az időszak január 6-tól, azaz vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart, ami mozgó ünnep, 2024-ben épp február 14-re esik. Már biztosan mindannyian elkészítettétek vagy beszereztétek a vágyott jelmezeket, talán már túl is vagytok a bulin, ugyanakkor az inspiráció mindig jól jön, pláne, hogy jövőre is lesz farsang. Összegyűjtöttük tehát kedvenceinket a többnyire természetes vagy újrahasznosított alapanyagból készült jelmezek közül, amik mind lelkes szülők és nagyszülők alkotásai. Csatlakozzatok ti is az ötletbörzéhez, és ha van fotótok saját készítésű jelmezeitekről, netán az elkészítés menetéről, küldjétek el nekünk!


A legtöbb jelmezötlet az egyik népszerű online közösségében, a Természetes játékok Facebook-csoportban bukkant fel, ahol nagyon sok hasznos ismeret és tapasztalat mellett az újrahasználat jegyében játékok is gazdát cserélhetnek, valamint megismerhetitek a hazai kézművesek, környezetbarát alapanyagokkal dolgozó játékkészítők termékpalettáját is.

Mesegomba, ezúttal nem mérges változatban

Egész biztosan sokatok kedvence lesz ez a látványos gombajelmez, vagyis az öltözet leginkább kézügyeskedést igénylő része, a kalap. A mesekönyvek lapjainak legjellemzőbb gombafaját, a légyölő galócát egyszerű kartonpapírból, méretre vágott dobozokból készíthetitek el papírmasé technikával kombinálva. Pettyei vattából, míg lemezei egészségügyi papírból vannak, így a fürdőszobánál messzebb nem is kell szaladni az alapanyagokért. Ha belevágtok, jól jöhet néhány hasznos tipp, melyekhez Harmatos-Baté Viktória, a jelmez készítőjének szavait idézzük:

A jelmezt 3,5 éves kislányommal együtt készítettük, így bár viszonylag sokáig tartott, de közös programmá vált a készülődés, és nagy lelkesedéssel működött közre. Saját tapasztalatunk alapján javaslom, hogy a fejre húzható belső részt érdemes egy picit nagyobb méretűre hagyni, ne legyen olyan szoros, ami zavarná a gyermeket. Én szalagot is fűztem bele és azzal biztosítottam, hogy ne essen le a fejéről. Úgy a papírmaséhoz, mint a vatta és a toalettpapír felragasztásához bőven hígított faragasztót használtunk, mert az mindig van itthon, de PVA ragasztót vagy tapétaragasztót is bevethettek erre a célra. A lemezek ragasztásánál  a papírt belemártottam a ragasztós vízbe, a helyére tettem, majd ecset segítségével feltoltam, hogy megkapjam a redőket. A papír nagyon lassan szárad, de semmi pánik, biztosan ott marad! A piros felületet hígítatlan akrilfestékkel színeztük, amit három rétegben vittünk fel. Ennyi szükséges ahhoz, hogy ne üssön át az újságpapír mintája. 

A kalap alapjának elkészítéséhez és a rögzítéshez ITT találtok segítséget!

Bíborkék csillogás

Talán nincs is olyan maszkabál, amin nem bukkan fel valaki pávajelmezben, legyen az gyerekeknek vagy felnőtteknek szóló rendezvény. Éppen emiatt elsőre azt hinnénk, nemcsak az ötletet, de a megvalósítást illetően is a lehetőségek végére értünk páva-kategóriában, mégis minden szezonban előrukkol valaki egy-egy csodaszép változattal. A galériában látható összeállítás Feke Zsuzsanna alkotása, amiben nekünk különösen tetszik, hogy bár megjelennek a pompás díszmadár sajátosságai, mégis viszonylag egyszerűen - legalábbis különösebb jelmeztervezői és varrónői képzettség nélkül - nekiláthat az egyszeri szülő vagy nagyszülő az elkészítésének.

Rovarok a jelmezbálban

Németh-Sarkadi Eszter jelmezei szintén az "egyszerű és nagyszerű" kategória győztesei lehetnének. Erdei állatok témára kisfiának szarvasbogár-, kislányának szitakötőjelmezt készítettek közösen. A bogárjelmezhez egy kartondobozt dolgoztak fel, amit együtt festettek ki.

szarvasbogarjelmez.jpg
Az univerzális alapanyag a szitakötő szárnyaihoz is keretet biztosított, a felületén pedig vastag celluxra szórtak flittereket. Testét egy használtruha boltban vásárolt, kitömött és összekötött flitteres ruha jelképezi, ami igazán látványos eleme lett az öltözetnek.

szitakotojelmez.jpg

Kedves fenevad

Ez a klassz farkasjelmez remek példa arra, hogy érdemes varrás terén szerzett komolyabb rutin nélkül is belevágnunk a farsangi készülődésbe. Vad Veroni mindössze néhány terítő és ágynemű szegésével szerzett csak tapasztalatot ezen a téren azelőtt, hogy elkészítette kisfiának a képen látható jelmezt. És milyen jól tette, hogy nem ijedt meg a nagyobb feladattól! A gyermekek lelkesedése milliószor többet ér, mint néhány olyan jelentéktelen hiba a kivitelezésben, amit valószínűleg senki nem vesz észre.

421956082_7220441497977180_9065523034023642_n.jpg

Sompolygó, a rókatündér

Ha már az erdő vadjainál járunk, mi is megmutatjuk egy nemrég látott bábszínházi előadás által inspirált rókajelmezünket, amit korábban készített - őzikés - maszkunk átalakításával, némi filc, és függönyök vágása után leeső darabok felhasználásával készítettünk. Csak némi tüllanyagot kellett vásárolnunk a jelmezhez, mert a többi kiegészítőt a meglévő ruhatárból kölcsönöztük. 

Tüllszoknya készítése varrás nélkül

A pávajelmez szoknyája is ezzel az egyszerű módszerrel készült. A szoknya tervezett hosszának a duplájára, és körülbelül 5 cm szélesre vágott tüllanyagot egyszerűen hurkoljuk át a derékméretre szabott gumin, majd jó szorosan húzzuk meg. Csomózzuk végig, míg körbe nem érünk teljesen! 

tullszoknya_montazs.jpg

A lovagvilág büszke hőse

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha megállapítjuk, a kisfiúk körében a tűzoltósággal és a mezőgazdasági munkagépekkel kapcsolatos öltözetek mellett a lovagi páncél a legmenőbb. Abszolút érthető a rajongás oka, ami miatt a fiús anyukáknak picit nagyobb kihívással kell szembenézniük, mintha a pillangó - tündér - cica vonalon kellene alkotniuk. Kontra-Fritz Lilla saját kezűleg készített jelmeze egyszerre látványos és egyszerűen elkészíthető, ráadásul majdnem egészen természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból. A sisak és a páncél vállrésze dekorgumiból, a többi kartonból és gyapjúfilcből készült.

Éber, erős, egy igazi hős!

Nem volt véletlen az előző bevezető, meg is érkeztünk egy másik közönségkedvenchez. A tűzoltóautó fő alapanyaga szintén kartonpapír, a leleményes kivitelezés pedig Ferenczi Kitti keze munkáját dicséri. 

tuzoltoauto.jpg

Gyermekkoromban anyukám mindig készített nekünk jelmezt, így nagyon vártam, hogy én is továbbvihessem ezt a hagyományt a gyermekeimmel. Az időbeosztással persze mindig bajban vagyok, de ez kiküszöbölhető, ha nem az utolsó pillanatban kezdem el a munkát. A kisfiam farsangjára tűzoltóautót és két tűzoltókészüléket is készítettem. 

A tűzoltókészülék oldala és alja is karton, a belsejét papírral tömtem ki. A tetejéhez egy műanyag palackot vágtam el, aminek a felső - kupakos - részét ragasztottam oda. Az egyik változat csöve összetekert újságpapír, a másik egy darab flexibilis gégecső. 

tuzoltokeszulek.jpg

A népszerűségi verseny újabb dobogósa

Természetesen nem hagyjuk ki az említett mezőgazdasági kategóriát sem. Kontár-Kovács Réka kisfia kérésére készített egy egészen professzionális kivitelű John Deere kombájnt. A váz alapanyagként papírdobozt, papírgurigákat és műanyag zöldséges tartót használt fel, a kerekek papírtányérból, az ablakok lefűzhető tasakokból készültek. Ezeken túl redőnygurtnira, ragasztóra és festékre volt még szüksége, meg persze némi szabadidőre az összeállításhoz. Még az olyan részletekre is adott, mint az antenna a fülke tetején, ami egy Kinder tojás belsejének egyik feléből készült. 

421319336_233721416460999_3767148446087952867_n.jpg

422035433_7332852760070573_7674371012783862172_n.jpg

Noé bárkája

Sipos-Kovács Hajnalka szintén egy viszonylag könnyen kivitelezhető, de annál ötletesebb jelmezt varázsolt kisfiának hétköznapi alapanyagokból. A hajó testét vastag kartondobozból, az oldalán látszó deszkákat barnára színezett papírból, a hullámokat krepp-papírból készítette el. A meglévő plüssállatok kreatív felhasználása szerintünk igazán eredeti megoldás.

noe_barkaja.jpg

Két lábon járó fényképezőgép

Nemrég megjelent cikkünkben a fotózás rajongóinak kedveztünk a ZumyZoom ötletes jelmezével, ami nem más, mint egy kartonpapírból készített fényképezőgép. Úgy gondoljuk, ebben a válogatásban is megemlítjük, hiszen mind az alapanyag, mind a megvalósítás tekintetében abszolút illik a koncepcióba. Kattintsatok ide a részletekért!

beige_minimalist_photo_collage_autumn_facebook_cover_20240214_175018_0000.png

LEGO Ninjago 

Csakis a véletlennek köszönhető, hogy valószínűleg ismét a fiúknak kedvezünk ezzel a legofigura jelmezzel. Holczinger Erika első osztályos unokájának segített kedvenc Ninjago szereplőjét életre kelteni, nekünk pedig szívesen elmesélte, hogyan készült a vagány öltözet. A fő alapanyag ezúttal is a kartondoboz, ami úgy tűnik, az idei farsangon is megnyerhetné a legkedveltebb jelmezalapanyag díját.

ninjago_0.jpg

Először lemértem az unokám vállszélességét és magasságát a nyakától a csípőjéig. Egy sima kartondobozt szétszedtem, a két szélesebb oldalából vágtam egy enyhe trapézformát, ez lett az eleje és a háta. A tetején kivágtam egy, a fejméretének megfelelő kört, az oldalaira pedig egy-egy ovális lyukat, hogy kényelmesen elférjen benne a karja. Ezután szövetalapú ragasztószalaggal rögzítettem az elemeket egymáshoz. Ez az anyag azért praktikus, mert elég rugalmas, ugyanakkor megfelelő tartást is biztosít. Következő lépésként az egészet lealapoztam Harzo T16 alapozó és hídképző festékkel.

ninjago_1.jpg

A lábak téglalap alakú dobozból készültek, ezekre ragasztópisztollyal rögzítettem a lábfejet, majd ezeket is lealapoztam. A térde magasságában hátul ék alakban bevágtam a kartont és meghajlítottam, hogy az unokám kényelmesen tudjon lépni benne. A tartásról két-két széles gumiszalag gondoskodik, amit a lábak oldalaihoz erősítettem, így csak bele kellett lépnie. A kezei két papírpohárból és egy nagyobb papírhengerből készültek, amiket méretre vágtam majd feketére festettem.

ninjago_2.jpg

A sisak egy kiszuperált bukósisakból készült, amiből kiszedtem a belső bélést és a csatokat. A plexi helyén lévő nyitott részre elöl és oldalt is beragasztottam egy-egy kis darab hungarocellt, hogy kicsit zártabb legyen. Ezt is alapoztam, majd száradás után minden elemet két-három réteg akrilfestékkel vontam be. A figura feje egy ív erősebb, sárga kartonból készült, amire még összeállítás előtt lyukat vágtam a szemnek és megrajzoltam a szemöldökét és a száját. 

ninjago_3.jpg

Ha idén vagy akár az előző években készítettetek saját kezűleg jelmezt természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból, és van kedvetek bővíteni vele ezt az ötlettárat, küldjétek el nekünk a róla készült képeket a szinesotletek.blog.hu@gmail.com e-mail címre vagy a Facebook-oldalunknak küldött privát üzenetben. Nagyon örülünk, ha a munkafolyamat lépéseiről is írtok pár mondatot.

A képeket és útmutatókat a készítők hozzájárulásával tettük közzé. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4318324417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása