Színes Ötletek

a kézügyes blog

Lássuk a medvét! - 10 érdekesség a Színes Medvehétre

szines_medvehet_borito.jpg

Igazából reggel, az óvodai faliújságon vettük észre, hogy ezen a héten már február, és a néphit szerint hamarosan előbújik barlangjából a medve, hogy megjósolja, meddig tart még a hideg. Az eredményt kíváncsian várjuk, hiszen az idei tél mondjuk úgy, az érdeklődés ellenére eddig nagyrészt elmaradt, ugyanakkor ha már így alakult, úgy döntöttünk, a most következő napokat kinevezzük Színes Medvehétnek, hiszen ez a gyerekszobákban kedvessé szelídült állatfigura számtalan kézügyes ötlet inspirációforrása lehet. A tematikus hét első fejezeteként összeszedtünk nektek néhány érdekességet a medvékkel kapcsolatban. A folytatásban lesz sok minden az ősszláv nyelvtől Billy Murray-n át az Egyesült Államok 26. elnökéig. Nem hiszitek? Olvassatok tovább!

1. Család

A medvefélék rendszertani családjába jelenleg összesen nyolc állatfajt sorolunk. Ezek az óriáspanda, a pápaszemes medve, az ajakos medve, a maláj medve, az örvös, a fekete, a barna, illetve a jegesmedve.

pexels-vincent-ma-janssen-3048718.jpg

2. Kihalt rokonok, híres alfajok

A barna medvének közel húsz alfaja ismert, ezek közül néhány mára kihalt, mint az eredetileg Észak-Afrikában honos Atlasz-medve, ami a XIX. század második felében tűnt el, vagy a kaliforniai és mexikói grizzly. Utóbbi Mexikó északi részének síkságain és fenyveseiben élt, de elterjedt volt Arizonában és Új-Mexikóban is, utolsó példányait a hatvanas években látták. A kipusztult alfajok nagyrészt a túlzott mértékű vadászatnak estek áldozatul. A legjobban ismert alfajok a grizzly, illetve a jegesmedve méreteivel is vetekedő, Délnyugat-Alaszkában honos kodiak-medve, melynek legnagyobb állatkerti példánya 966 kilogramm súlyú volt.

3. A név és a méz

A medve név szláv eredetű. A medved, medvegy szó eredetileg „mézlátót”, „mézmutatót” jelentett, a kifejezés az ősszláv nyelv „med” (méz) és „vedj” (látni) szavainak összetétele.

bear_graffiti.jpg

4. Rendszertan és unaloműzés

A barna medve latin neve Ursus arctos. Az „ursus” latinul, az „arktosz” ógörögül egyaránt medvét jelent, tehát a rendszertani név tükörfordításban azt jelenti „Medve medve”. Ennek analógiájára kiváló fedőtevékenység korlátozott lelkesedéssel megkezdett munkanapokra, ha különböző nyelvekből új variációkat készítünk. Mi egyelőre a Bear Bär, Bjørn björn, Karhu lācis, медвед ведмідь (Medved vedmid), Orso αρκούδα (Orso arkoúda), Oso Kuma kombinációkig jutottunk, de van még ötletünk bőven.

5. A jósok jósa

Az európai néphit szerint ha február 2-án, gyertyaszentelő napján a medve barlangjából előbújva meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és tovább alszik, mert még negyven napig kitart a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Egyes helyeken ugyanennek a hiedelemnek a borz, máshol a farkas a főszereplője, Észak-Amerikában pedig az erdei mormota tölti be az időjós szerepét, amint azt Harold Ramis - minden idők egyik legalulértékeltebb filmrendezője a Színes Ötletek csapatának egy része szerint, aki olyan vígjátékok rendezői székéből lehet ismerős, mint a Golfőrültek, a Családi vakáció, a Közös többszörös, vagy a Csak egy kis pánik - Groundhog’s Day, magyar változatban Idétlen időkig című kitűnő filmjében is láthattuk.

Egy pillanatra játsszunk el a gondolattal, milyen filmet látnánk, ha arrafelé is a medve tölti be az időjós szerepét! Hogy mást ne mondjunk, kicsit körülményesebben lett volna leforgatható az a jelenetsor, amikor a Bill Murray által játszott, addigra már eléggé becsavarodott főhős elrabolja Punxsutawney Philt, a híres időjóst. Punxsutawney városa egyébként létező hely, és a Mormotanapot is valóban megrendezik minden év február 2-án.

6. Az elnök és a medvebocs... meg a nyilvánosság

A plüssmackó angol elnevezését, a teddy bear-t (teddy maci) az Amerikai Egyesült Államok 26. elnökéről, Theodore Rooseveltről (1858-1919) kapta, aki a történet szerint egy vadászat alkalmával nem volt hajlandó lelőni egy fához kötött medvebocsot. Meg tudjuk érteni, bár a rossznyelvek szerint ebben közrejátszott, hogy a vadászaton részt vett néhány sajtófotós is.  

teddy-roosevelt.jpg

7. Az elnök története és a Teddy bear orosz-amerikai keresztapja 

Bár az első játékmackók 1894-ben készültek el a németországi Sussenguth-fivérek játékgyárában, igazi világhódító útjukat a 20. század elején kezdték meg, olyan alkotóknak köszönhetően, mint Margarete Steiff, vagy az orosz származású amerikai üzletember és feltaláló, Morris Michtom, akit pont Roosevelt elnök és a medvebocs története ihletett arra, hogy édesség- és írószerboltjának dekorációjaként plüssmackót készítsen. Michtom Teddy’s Bear nevű macija akkora sikert aratott, hogy nem sokkal később már kizárólag játékmackók gyártásával foglalkozott. 1904-ben, a St. Louis-i Világkiállításon már mintegy 12 000 darab mackó talált gazdára.

8. Plüsskedvencek múzeumban

A világ első játékmackó-múzeumát 1984-ben nyitotta meg az angliai Petersfield városában egy Judy Sparrow nevű gyűjtő. Az intézmény 2006-ban zárt be, de ezen kívül is számos hasonlómackómúzeum” létezik világszerte.

teddy.jpg

9. Medvék hazai könyvekben és versekben

A magyar irodalomban különösen sok medvékkel kapcsolatos alkotást találunk. Írt már róluk verset Arany János, Csukás István, Donászy Magda, József Attila, Kányádi Sándor, Lackfi János, Majtényi Erik, Móricz Zsigmond, Nagy László, Romhányi József, Végh György, Weöres Sándor és Zelk Zoltán, és persze ki ne ismerné Sebők Zsigmond Dörmögő Dömötörét - ezt a nevet vette át az 1957-ben indult, gyerekeknek szóló folyóirat is -, Bodó Béla Brumi-mesesorozatát, vagy Kormos István verses mesekönyveit, főszerepben Vackorral, a piszén pisze kölyökmackóval?

10. A darab, amit egy ország ismer - valószínűleg nagyrészt anélkül, hogy végighallgatta volna

A Magyar Televízióban 1963-ban feltűnt TV-Maci kisfilmjeinek jellegzetes aláfestő zenéjében Pécsi József (1874–1958) katonakarmester és zeneszerző Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című, fagottra és zongorára hangszerelt művének részletei hallhatók.

Hamarosan jövünk néhány témába vágó kézügyes ötlettel is!

Források: Wikipedia.org, saját élmények és azok emlékei. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9418037408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

farkashazi_reka_tintanyul_pic_300x250.jpg

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Támogatás

donably_szinesotletek_300x250.png

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Pinterest

pinterest_banner.jpg

süti beállítások módosítása