Színes Ötletek

a kézügyes blog

Kint a kertben, kreatívan - Virágzó szeptember

pagan-gcc40c7a85_1.jpg

Kint a kertben, kreatívan sorozatunk a munkák egy részével - és persze velünk - együtt nyári pihenőre vonult, de az ősz első napjaiban már jelentkezünk is az új fejezettel, amiben a szeptemberi teendőkből szemezgetünk. Év eleje óta futó kitekintőnkkel azokat szeretnénk inspirálni, akik még nem rendelkeznek évtizedek tapasztalatával, így jól jöhet nekik néhány praktikus tipp azt illetően, mit mikor érdemes elvégezni a kertben ahhoz, hogy lehetőleg kevés munka mellett élvezhessük az időtöltést a szabadban. A teendőket Színes Ötletek módra hozzájuk kapcsolható kreatív ötletekkel is kiegészítjük! Olvassatok tovább a szeptemberi tippekért!

A tavaszi virágözön

Nehéz nem észrevenni, hogy az áruházak és boltok polcai roskadoznak a virághagymás dobozoktól ilyenkor, így kezdő kertészként is tudhatjuk, itt az ideje ültetni! Kertünkben magunk is létrehozhatunk különféle virágkompozíciókat, és kaphatók előre porciózott virágválogatások is - kísérletezzünk velünk bátran, ha van rá helyünk! A nárciszt korán ültessük, hogy még sok gyökere képződhessen, de a tulipánhagymákkal akár novemberig is ráérünk.

Virághagymák a fűben

A nárcisz, a hóvirág vagy a krókusz természetes hatást kelt, ha hagymáikat rendszertelen alakzatban, a fűben helyezzük el. A módszer nagyon egyszerű: éles lapáttal, óvatosan vágjuk fel a gyeptéglát, lazítsuk meg a talajt és keverjünk hozzá komposztot, majd ültessük el a hagymákat, végül helyezzük vissza a gyeptéglát! Pár nap múlva már nyoma sem lesz a műveletnek, cserébe tavasszal csodás virágcsoportok színesíthetik kertünk füves területeit is.

trumpet-narcissus-g7656fb5e9_1920.jpg

Nárciszmező a cserjék alatt

A sövények vagy a fák alatt is ragyogóan mutatnak a tavaszi virágok. Aki egész virágszőnyegre vágyik kertjében, arra hatalmas munka vár, ha az ehhez szükséges akár több száz hagymát egyesével szeretné elásni. Gyorsabb megoldás, ha szétszórjuk őket, terítünk rá egy réteg jó érett komposztot, majd mulccsal takarjuk le.

400500-g3d0e81a52_1920.jpg

Tipp! Növényösszeállításokkal tovább színes maradhat a kertünk. Az ágyásokban a hagymások mellé ültessük nefelejcset, szarvacskás ibolyát és sárgaviolát, amik akkor is díszítik majd kertünket, amikor a hagymások már elvirítottak.

Költöztetések

Itt az ideje az örökzöld cserjék és fák átültetésének, hogy még elegendő nedvességet tudjanak felvenni a gyökérképződés után. A nyári időszakban a szabadban tartott szobanövényeket telepítsük vissza! Évelőinket tőosztással szaporíthatjuk a hónap vége felé.

A veteményesben

Csak nagyon meleg, napsütéses években érdemes ilyenkor retket, salátát, spentót, édesköményt vetni, de a zöldtrágyának alkalmas növények magját még nyugodtan elszórhatjuk. A nagy tápigényű zöldségek helyét szórjuk be már most most komposzttal, a leszüretelt területeket takarjuk mulccsal. A csigák ellen talajlazítással védekezhetünk, mivel petéiket a talaj repedéseibe rakják korhadt fadarabok és a lehullott lomb alá. Egész évben hatékony megoldás, ha a veteményest körbevesszük durván összetört náddal és faforgáccsal.

snail-g12d19a589_1920.jpg

Tipp! Ültetőgödör készítéséhez 1 m2 területet 0,5 m mélyen kiemelünk, a kitermelt földet érett komposzttal keverjük, és visszatöltjük a keveréket.

Akár magunkban, akár a gyerekekkel együtt töltjük az időt a szabadban, a kert takarítása közben számos alapanyagot találhatunk játékokhoz és kreatív tevékenységeinkhez egyaránt. Gyűjtsünk szép leveleket, kavicsokat, terméseket, kisebb nagyobb botokat, és készítsünk belőlük valamit közösen az ilyenkor már hűvösebb estéken.

fall-g55bfdaffd_1920.jpg

Őszi virágok

Csupa olyan teendőnk volt eddig, aminek hasznát majd csak tavasszal élvezhetjük, ezért ne feledkezzünk meg színes virágládáink őszre hangolásáról sem, hogy ebben az időszakban is legyen miben gyönyörködnünk! A krizantém és az őszirózsa klasszikusnak számít ebben az évszakban, de levéldísznövényekkel is mutatós növénycsoportokat hozhatunk létre.

pagan-gcc40c7a85_19.jpg
Ezekbe ültethetünk például díszzsályát, sárga árvacsalánt, pénzlevelű lízinkát, mini bőrlevelet. Ha nem szeretnénk magunk tervezni az összeállítást, az erika egészen biztosan jól mutat önmagában is bárhol a kertben, de cserjés margitvirággal, tőzegmirtusszal, vagy tollborzfűvel sem érhet minket csalódás. Ezek a növények viszonylag jól tűrik a fagyot és kevés gondozást igényelnek.

Akkor sem kell lemondanunk a növények nyújtotta örömforrásról, ha nincs elég helyünk, vagy egyáltalán nincs kertünk. Kedvenceinket elrendezhetjük egy régi kosárban, kiszelektált konyhai edényekben, egy öreg fiókban, vagy akár egy teáskannában is.

garden-g49a5c4ec0_1920.jpg

Tipp! A díszkáposzta egyesíti magában az ősz valamennyi színét. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál színesebb, szinte egész télen.

A tanácsok összeállításában Karl Ploberger 12 hónap a kertben című munkája volt segítségünkre, aki négy évtized kertészeti tapasztalatait, kertbarátok ötleteit, szakemberek javaslatait foglalta össze könyvében. 

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6817884905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása