Színes Ötletek

a kézügyes blog

A százegy ajtajú palotától a kalóz királylányig

szazegy_1.jpg

Május végén jelent meg a Móra Kiadó gondozásában Dr. Zalka Csenge Virág „A százegy ajtajú palota” című mesekönyve, melyben újraálmodott népmesék, a szerző által továbbgondolt mesetöredékek, hallgatóságával együtt alakított történetek olvashatók, melynek szereplőiben könnyen magunkra ismerhetünk, legyenek azok római kori mutatványosok, rémült istenek, hűséges sárkányok, hosszú fülű szamarak, lefátyolozott hölgyek, vagy akár viking legendák, hun mondák és a görög mitológiai történetek hősei. Mai összeállításunkban a 2020-ban Az Év Gyerekkönyv írójának díjával kitüntetett meseíró világába kalauzolunk el titeket. Olvassatok tovább, érdemes! (Illusztráció: Orosz Annabella, A százegy ajtajú palota)

Lehet, hogy nem sokan gondolnánk, de még ma is vannak a világon főállású mesemondók. Dr. Zalka Csenge Virág is közéjük tartozik: 2006 óta járja a világot, könyvtárakban, iskolákban, múzeumokban fesztiválokon lép fel, és hagyományos történeteket (főleg népmeséket és mítoszokat) ad elő magyar, angol, és spanyol nyelven. Csenge eredetileg régésznek készült, első diplomáját az ELTE-BTK hallgatójaként szerezte, de már az egyetemi tanulmányok idején rájött, hogy a mesemondás lesz az igazi hivatása. Időközben szerzett egy Mesemondás (Storytelling) mesterdiplomát, majd Fulbright ösztöndíjasként egy Kulturális Tanulmányok doktori fokozatot is az Amerikai Egyesült Államokban.

zcsenge.jpgKép forrása: zalkacsenge.hu

Kutatási területe a hagyományos mesemondás és a popkultúra, főleg a szerepjátékok keresztmetszete. Magyarországon és Amerikában is több népmesegyűjteménye, mesemondásról szóló kézikönyve jelent már meg, melyek felnőtteknek, kamaszoknak és gyerekeknek szólnak. Mesemondóként különösen szereti a mítoszokat, eposzokat, izgalmas, kalandos legendákat, és az olyan hősöket, akik mindenféle szuperképességekkel rendelkeznek. Könyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást közérthető nyelven, különös figyelemmel a mai gyerekek számára érdekes kérdésekre és történetekre. Jelenleg Budapesten él, a Világszép Alapítvány mesemondó munkatársa.

sablon_1.jpg

A százegy ajtajú palota” már az ötödik könyve a Móra Kiadó gondozásában. Mindegyik történeten érezhető, hogy a szerző gyakorlott mesemondó, aki biztos kézzel választja ki a mai gyerekek számára izgalmas témákat az önbizalomhiányos lajhármakitól a darumadár hátán útra kelő hercegnőig. És hogy mik azok az újraálmodott népmesék? Ezzel kapcsolatban a legegyszerűbb, ha idézzük az ő szavait a könyv előszavából:

„Szeretem a régi, generációk által gömbölyűre csiszolt, sokrétű és sokszínű hagyományos meséket, és az eddigi köteteimbe is ezeket gyűjtöttem össze. Kutattam, válogattam, fordítottam őket, és próbáltam úgy visszaadni mindet a saját szavaimmal, hogy az eredeti formájuk ne változzon. Tulajdonképpen pont ez a folyamat döbbentett rá, hogy igenis vannak saját meséim. Csak nem „írtam” őket. A történetek, amelyeket ebben a kötetben találtok, kétféle módon születtek: újraálmodott népmesékből vagy népmesetöredékekből. Az előbbi esetben egyszerűen az történt, hogy hosszú éveken keresztül addig-addig meséltem, alakítottam egy történetet, míg egyszer csak fellapoztam az eredeti szöveget, és felismertem, hogy már semmi köze nincs az én verziómhoz. Minden mese alakul minden egyes mesemondás alkalmával, a közönség kérdései, reakciói alapján, és azáltal is, hogy maga a mesemondó egye jobban megismeri, egyre kényelmesebben beleéli magát. Legtöbbször megtartja az eredeti formáját, csak színezésében, hangulatában változik – máskor viszont teljesen új dolgok történnek benne, új szereplők bukkannak fel, új irányt vesz a végkifejlet”

szazegy.jpgIllusztráció: Orosz Annabella, A százegy ajtajú palota

Az Orosz Annabella szemet gyönyörködtető illusztrációival megjelent könyvbe bele is olvashattok a Kiadó weboldalán! Ha pedig kedvet kaptatok a mesékhez, érdemes fellapoznotok az olyan korábbi köteteket is, mint az ismert népmesék ismeretlen változatait összegyűjtő „A varjúherceg”, a rendhagyó családokról mesélő „Széltestvér és Napkelte”, „A kalóz királylány”, melyben nemzetközi népmeséket, vagy a „Ribizli a világ végén”, melyben régi magyar népmeséket olvashatnak a mai gyerekek – és persze a felnőttek is, hiszen bármilyen korosztály számára izgalmas kalandot kínál a kevésbé közismert mesék felfedezése!   

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy a következőről se maradjatok le!  Már csak azért is érdemes, mert játékunkban megnyerhetitek az egyik klassz mesekönyvet!

A nyereményjáték játékszabályzata és alapelvei

A nyereményjáték meghirdetésével együtt közzéteszünk néhány fontos tudnivalót, hogy elkerüljük az esetleges félreértéseket. Kérünk mindenkit, aki bármilyen formában részt szeretne venni a játékban, szánjon néhány percet az elolvasására! 

  • A jelentkezés beküldési határideje: 2022. július 8. 24:00. A Színes Ötletek Blog a beküldési határidőt indokolt esetben saját hatáskörben meghosszabbíthatja, erről a kapcsolódó felületeken a közönséget idejében tájékoztatjuk. 
  • Az eredményhirdetés időpontja: 2022. július 9. A nyertesek értesítése és a nyereménykiküldés részleteinek egyeztetése kommentben és privát üzenetben történik. 

  • A nyereményeket csak belföldi címre tudjuk postázni.

  • A játékban nem vehetnek részt a Móra Kiadó és a Színes Ötletek Blog munkatársai és azok közvetlen családtagjai.

  • A sorsolás véletlenszám-generátorral történik, utólagos reklamációnak nincs helye. A Színes Ötletek Blog fenntartja a jogot, hogy az esetleges sértő hozzászólásokat, kommenteket moderálja a bloghoz kapcsolódó felületeken.

  • A játékot az Instagram nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, a promóció semmilyen tekintetben nem kapcsolódik az Instagramhoz.

  • A játékosok a részvétellel, ráutaló magatartással elfogadják a fenti szabályzatot, és a játék lebonyolítására, kommunikációjára vonatkozó alapelveinket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8917871479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ajánló

lginsta_1200_1.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Akció

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása