Színes Ötletek

a kézügyes blog

Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa

bosch_web_800x340_3.jpg

Szombattól egészen július harmadik vasárnapjáig Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállításával várja a közönséget a Szépművészeti Múzeum, amely a nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb ilyen tárlatának ígérkezik. A világhírű németalföldi festő saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek április 9. és július 17. között. (Illusztráció: Földi gyönyörök kertje - triptichon; Madrid, Museo Nacional del Prado; szepmuveszeti.hu)

Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) egyedülálló alkotásai a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogatnak számunkra, hiszen ő a világ egyik legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett művésze. A múzeum közel kilencven, gondosan válogatott műalkotással kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly' eredeti módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. 

bosch_utolso-itelet_bruges-e1648044717885.jpg Illusztráció: Utolsó ítélet triptichon, erfgoedbrugge.be

A késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét állítja ki a múzeum, tíz saját kezű festményt, köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját, a Királyok imádását, a Szent János Patmosz szigetént, vagy az Ecce Homót. A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum vagy a madridi Museo Nacional del Prado is kölcsönzött alkotásokat a budapesti tárlatra. A kiállítás hét szekcióban tárja a nézők elé a németalföldi mester életművét és a korszak művészetét, melyekről a Szépművészeti Múzeum weboldalán olvashattok részletesen.

A tárlat látogatásával és a jegyvásárlással kapcsolatos további információkat ITT találjátok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817789448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása