Színes Ötletek

a kézügyes blog

A szardíniatemetéstől a tuskóhúzásig - Néhány érdekesség, amit talán nem tudtál a farsangról

mask-g446e9eb77_1280.jpg

Nemrég még a karácsonyi ünnepkör bűvöletében töltöttük mindennapjainkat, ami leginkább az otthon melegéről, a családról, örömteli percekről, és meghitt pillanatokról szólt. Az újév köszöntésekor legtöbb helyen a könnyed vigasságoké a főszerep, ez a hangulat pedig a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakban teljesedik ki. A tél elköszönését valamilyen formában az egész világon ünneplik, de a beöltözős mulatságon, a busójáráson, és a fánkon kívül van még néhány kevésbé nyilvánvaló szokás és érdekesség, ami ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik. Ezekből gyűjtöttünk össze párat, mielőtt részletesebben foglalkoznánk egyik kedvenc témánkkal, a vidám dekorációk és jelmezek elkészítésével. Írjátok meg nekünk, ha van köztünk olyan, amiről ti sem hallottatok! (Illusztráció: pixabay.com) 

A farsang pogány gyökerű télbúcsúztató ünnep, amit - mint sok más hasonlót - később a vallási ünnepek közé iktattak. Így lett ez egy, a húsvét előtti negyven napos böjtöt megelőző mulatozással, evéssel-ivással töltött időszak. A karnevál szó eredete is erre utal, ugyanis a latin carne, azaz hús, illetve a levare (vagy vale), azaz elhagyni szavakból eredeztethető. A farsang szavunk eredetére több elmélet is létezik, ezek szintén a húshagyással hozhatóak összefüggésbe. Az egyik szerint a német Fastenschank, azaz ‘böjti kocsma’ szóból többszörös átalakulás után nyerte el mai formáját. Jellegét népi hagyományok alapozták meg, hiszen ilyenkor volt a legkevesebb munka a gazdaságokban, ez volt a lakodalmak, és ez az állatok vágásának időszaka is. 

cultura-bruegel-farsang-bojt-harca-kicsi.jpgPieter Bruegel: A farsang és a böjt csatája, 1559. (Forrás: Wikipedia.hu)

Amíg a legtöbb helyen az ünneplés fogalmához fény és csillogás társul, a hagyományosan három napig tartó baseli karnevál azzal veszi kezdetét, hogy hajnali négy órakor az egész városban kialszanak a fények, hogy kizárólag a felvonulók hatalmas gurítható, illetve a fejükön viselt kisebb papírlámpásai világítsanak. Svájc legnagyobb farsangi mulatsága idén március 7-én kezdődik. A város utcáit fuvószenekarok, énekesek, és mindenféle különös jármű kíséretében menetelő jelmezesek töltik meg. 

basler-fasnacht-g34d4547db_1280.jpgFotó: pixabay.com

A világ különböző pontjain a hangszerektől a szalmabábukig sokféle tárgyat temetnek ebben az időszakban szó szerint és átvitt értelemben egyaránt, de ezek között is különösnek számít a szardínia temetésének hagyománya, melynek története Madridban kezdődött a 18. században. A néphit szerint III. Károly uralkodása idején egy szállítmány romlott szardínia érkezett az udvarba, amit a király parancsára elástak a vadászbitrokán. Más verziók szerint ez voltaképpen egy fertőzött sertéshúszállítmány volt, de napjainkban ennek már egyáltalán nincs jelentősége, a felvonulások kultikus jelképe a szardínia maradt.

sardina.jpgFotó: elpais.com

A riói után a világ második legnépszerűbb farsangi felvonulásnak tartott Santa Cruz de Tenerife-i karneválon 1987-ben Celia Cruz kubai-amerikai énekesnő adott szabadtéri koncertet, amin 250 000 néző veszt részt. Ezzel az akár száz kilogramm súlyú ruhakölteményekről, karneválkirálynő választásról, és a több hétig tartó mulatozásról híres esemény a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. 

1518082706_809400_1518083197_album_normal.jpgFotó: elpais.com

Nem kell ilyen messzire utaznunk egy másik különös ünnepi szokáshoz, legfeljebb időben. Már a 15. századból maradtak emlékek az asszonyfarsangról, ami hazánkban főképp a Dunántúlon volt jellemző népszokás a századforduló környékéig. Ennek oka az is lehetett, hogy míg akkoriban az asszonyoknak ez volt az egyetlen alkalom, amin férfiak jelenléte nélkül, dolgukat félretéve mulatozhattak hajnalig, addig a mai kor szokásai szerencsére ennél megengedőbbek. Hagyományőrző céllal napjainkban is megtartják több helyen: van, ahol vidám felvonulásokon, férfias maskarába bújva borotválják meg az asszonyok az urakat, máshol pedig bálokat szerveznek hölgyek részére.

818_8265.jpgFotó: Gál Gábor, kekesonline.hu

Bár a köztudatban a farsang a hatalmas mulatságok időszakaként él, nemcsak vidámság és móka kapcsolódik hozzá. Az ősi avatási szertartások maradványait őrzik azok a népszokások, amik a párválasztás témája köré csoportosíthatók, és többnyire a csúfolódás eszközeivel gyakorolták, az asszonykorbácsolástól kezdve a kocsi elé fogásig sokszor egészen kegyetlen módszerekkel. Magyarországon a tuskóhúzás hagyománya maradt leginkább fent. Ilyenkor a legények nehéz rönköt tettek a pártában maradt lány ajtaja elé, hiszen neki kell először felkelnie, hogy dolga után nézzen, így rá várt büntetésképpen a feladat, hogy elhúzza az útból, ha már nem ment férjhez. A tuskó, bár gunyoros jelentés nélkül, de napjaink felvonulásain is helyet kap.

2441155_660.jpgFotó: delmagyar.hu

Míg Magyarországon a mohácsi busójárás a legismertebb télűző szertartás, addig Bulgáriában a kukeri. A gonosz szellemek távoltartása érdekében a felvonulók a hazai hagyományokhoz hasonlóan rémisztő jelmezekben, groteszk maszkokban, állatbőrből és szőrből készült ruházatukra akasztott hatalmas harangokat viselve ünneplik a tavasz kezdetét. Ami különlegessé teszi ezt a rituálét, hogy bizonyos elméletek szerint az eredete négyezer évvel ezelőttig vezethető vissza, amivel biztosan versenybe szállhat a legrégebbi farsangi szertartás címért.

bulgaria-g66457fe5a_1280.jpgFotó: pixabay.com

Ha te is ismersz egy érdekes vagy különleges farsangi szokást, tényt, vagy hiedelmet, írd meg nekünk hozzászólásban vagy a szinesotletek.blog.hu@gmail.com e-mail címre küldött leveledben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416812002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása