Színes Ötletek

a kézügyes blog

Környezetbarát játékok a minőségi időtöltéshez
2. rész - Ajándékötletek iskolásoknak

0_63.jpg
A karácsony közeledtével igyekszünk ötleteket adni mindazoknak, akiknek fejtörést okoz, milyen ajándékot válasszanak a gyerekeknek a szépség - hasznosság - fenntarthatóság metszéspontján. Sorozatunk első fejezetében az ovis korosztályra fókuszáltunk, a második részben az iskolás gyerekek szüleinek járunk a kedvében. Most is segítségül hívtuk Liánát, aki háromgyermekes anyukaként, DIY játékkészítőként, és a számos ökotudatos gyártó termékeit felvonultató Kicsivagyok Nagyleszek játékbolt tulajdonosaként újabb hasznos információkkal látott el minket.

A gyerekek nagyon gyorsan felnőnek, és sokszor sajnos a kelleténél korábban csöppennek bele a felnőttek világába, az élet idejekorán varázstalanodik számukra – ami akárhogy nézzük, a mi felelősségünk, szülőké. Az igazi gyermekkor nem ér véget 6-10 éves kor után sem, fontos, hogy a játék része legyen a nagyobb gyermekek mindennapjainak is. Ez támogatja őket abban, hogy amikor valóban rájuk szakad a nagybetűs élet, az akadályokat rugalmasan, határozottan, jó problémamegoldó képességgel kezeljék, és könnyen feldolgozzák a kudarcokat. Hovatovább a felnőtteknek sem árt egy kis móka, a folytatásban ajánlott játékokkal nemcsak a gyerekeknek szerezhetünk örömet!

A Djeco akció-reakció építőjátéka, a Zig@Go pontosságot, türelmet, fantáziát, és kreativitást igényel - a konstrukciós játékok kedvelőiknek biztosan nem okoz csalódást. Egy olyan pályát kell építenünk, aminek az első elemét mozgásba hozva az megmozdítja a sorra következőket is. Ha jól sikerült megépíteni, az utolsó elemet is akcióba tudjuk hozni. A játék nemcsak gondolkodásra késztet, de segít az ok-okozati folyamatok feltárásában is, fejlesztve a jó kézügyességet és megfigyelőképességet. A természetes alapanyagokból készített játék 25 és 48 darabos kiszerelés között többféle szettben kapható, mindegyikben egy-egy füzettel, ami segít a megépíthető pályák bemutatásában.

20211209_172702.jpg

„Egy unalmas délutánon a férjemmel megpróbálkoztunk az egyik legegyszerűbb pálya megépítésével. A terv az volt, hogy gyorsan felveszem videóra, és mehetünk is – persze nem így történt. A tizenötödik próbálkozás környékén már nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek magunkon, mert kiderült, egyáltalán nem könnyű. Észre sem vettük, és a tíz percre tervezett programunk már másfél órája tartott, úgy belemerültünk a játékba. ITT megnézhetitek a videót róla."

A Djeco hivatalos videójából azért az is kiderül, hogy másképp is lehet ezt csinálni. De hát a játék a lényeg, ugye?

20211209_174124.jpg

A Jenga egy jól ismert építő, pontosabban leépítő játék, aminek egyszerűségében rejlik a zsenialitása. Csak egy kupac egyforma építőelem, mégis nagyszerű szórakozást nyújt az egész családnak ovisoktól a nagymamákig. A Little Dutch termékekről általánosságban is elmondható, hogy a  fenntarthatóság jegyében készült, maximálisan környezet- és gyermekbarát játékok.

A konstrukciós játékok sorából nem hagyható ki a már retrónak tekinthető Mesterlogika. Annakidején csak műanyagból készült pálya volt elérhető, aminél sorra törtek a bábuk. A GOKI Mesterlogika fa alapanyagú, strapabíró pálya, aminél ez már nem fordulhat elő. A tartósságon túl fontos szempont lehet vásárláskor, hogy a Goki termékek gyártói csak fenntartható európai erdőgazdálkodásból származó fát használnak, és az is célkitűzésük, hogy minél több termék újrahasznosítható legyen. A kétszemélyes játék során az egyikük eltakar egy általa kigondolt színsort, majd az ellenfél tippelgetve elkezdi kitalálni az elrejtett kombinációt. Vigyázat, a tippelés lehetősége véges!

20211209_172625.jpg

Egy másik örök klasszikus fejtörő, a Tangramm egy nagyon egyszerű elemekből álló kínai eredetű játék, ami mára meghódította a világot. A játék fejleszti a konstruktív és a logikus gondolkodást, kreativitásra sarkall, és türelemre tanít. A játék tartalma 7 db natúr fa mértani alakzat, amiből több mint 6500 féle konfiguráció rakható össze. Ha ihletre van szükséged, csak nézd meg a dobozon a mintákat!

„Ismered a Tangram legendáját? Egy szerzetes tanítvány egyik feladata az volt, hogy megfesse a világ szépségét egy táblára. Ám miután a festmény elkészült, a tábla eltörött. A tanítvány minden igyekezetével próbálta újra négyzetalakban összerakni, ráébredt a világ csodálatos sokféleségére.”

20210227_101535.jpg

A logikai játékok közül nem hagyható ki a 3D Kocka puzzle. Ez a kisméretű, hordozható játék kiváló unaloműző akkor is, ha utaztok vagy várakoztok valahol. Fejleszti a logikát, a kézügyességet, a problémamegoldó képességet – és egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

A Djeco mini sorozatának tagjai szintén jól jöhetnek utazáskor. A pici füzetecskék tele vannak feladványokkal és más kreatív tennivalóval, jó szórakozást nyújtva a telefon nyomkodása helyett, hiszen ezeket is épp olyan könnyen zsebre tudjuk vágni.

20210227_120945_1.jpg

A személyes kedvenceken túl a listát még hosszan folytathatnánk. Ha szeretnétek további iskolásoknak való izgalmas és tanulságos játékok között válogatni, ITT megtehetitek - de ne felejtsétek, hogy a megfontolt választás fontos ugyan, de nem annyira, mint az idő, amit rászánunk a közös játékra. ("Igen, mindig ezt mondja, Mrs. Lipton!") Mi a magunk részéről már alig várjuk a családi társasozásokat, ami éppoly elmaradhatatlan eleme a karácsonyi ünnepkörnek, mint a bejgli.

Sorozatunk következő részében már a DIY játékoké lesz a főszerep! Tartsatok velünk itt, Facebookon, és Instagramon, hogy arról se maradjatok le! A Kicsivagyok Nagyleszek közösségi felületeit pedig ITT és ITT találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7216779528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása