Színes Ötletek

a kézügyes blog

Egy puha horgolt figura, aki társ és segítség a legnehezebb napokban – ő a KORIP!
Segítsetek ti is, ha tudtok horgolni!

cimlap_1.jpg
Biztosan sokan találkozhatok már ezzel a kedves figurával, de ha még nem, itt az ideje, hogy megismerjétek! A pici horgolt polip története Dániában kezdődött, majd a világ számos országában folytatódott, mára pedig csak Magyarországon több tízezer példány vált a koraszülött babák első kis társává. A KORIPOK horgolásáról több száz önkéntes gondoskodik a Koraszülöttekért Országos Egyesületével (KORE) együttműködve, hogy az ellátás folyamatos legyen az ország intézményeiben. Most egy szívhez szóló közösségi kezdeményezést szeretnénk nektek bemutatni, ami a horgolni tudó alkotókat szólítja meg azzal a céllal, hogy minél több KORIP készüljön Kaposvár legkisebbjeinek, a Kaposi Mór Oktatókórház koraszülött babáinak! A részletekért olvassatok tovább!

A KORIP sokkal több egy kedves figuránál - egyfajta jelképpé is vált, ami fontos kapocs a babák és a külvilág között, a szülőknek a hasonló gondokkal, félelmekkel küzdő szülőtársakkal egyaránt. A tenyérnyi méretű, horgolt polipok a koraszülött csecsemők első társaiként heteket, gyakran hónapokat töltenek kis gazdáikkal az inkubátorban. Tapasztalat igazolja, hogy ők nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik. A puha fonal a méhen belüli tapintást idézi fel számukra, a köldökzsinórra emlékeztető csápok megnyugtatják őket, és segítenek abban is, hogy ne a körülöttük lévő csöveket vagy érzékelőket piszkálják.

ksz_40036_adz_20170830_0102.jpg

„A koraszülött babákat kezdetben az édesanyjukhoz köti, a szülőket pedig ahhoz a távoli képhez, célhoz, hogy az intenzív osztályon, a sípoló gépeken túl olyan hétköznapi dolgok várnak rájuk, minthogy a kisbabájuk magához ölelhet egy színes kis állatkát a kiságyában. A gyászolókat sok esetben segíti a feldolgozásban, hiszen ez az egyetlen kézzel fogható tárgy, emlék, amivel a kisbabájuk érintkezhetett. Összeköt minket, koraszülő családokat is, mindemellett rajtuk keresztül tisztán láthatjuk, honnan indultunk és hol tartunk most. A KORIP sokszor alig nagyobb, mint a kisbaba, aki társul kapja, és szívmelengető érzés látni, ahogy néhány év múlva elvesznek ezeknek a gyerekek kezei között” (koraszulott.com)

Az első hazai KORIP tulajdonosok hat éve kapták meg kis csáposaikat, amik sokszor a koraszülött osztályok falain túl is vigyáznak a legkisebbekre, akkor is, amikor már nem is olyan kicsik. A kezdeményezés pedig közben mozgalommá nőtte ki magát.

korekorip3.jpg

A KORE elnökének, Földvári Nagy Zsuzsannának a segítségével és engedélyével két lelkes anyuka elindított egy gyűjtést, amit szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A Kaposvári Koraszülött Osztálynak mindig szüksége van a KORE által levédett mintával készülő polipokra, ezért most kifejezetten nekik segíthet minden horgolni tudó, vállalkozó szellemű alkotó, akinek van kedve és szabad kapacitása bármennyivel hozzájárulni ehhez a nagyobb polip-csomaghoz. A felajánlásokat ebben a kampányban szeptember végéig várják.

Nagyon fontos információ, hogy a horgolt állatkákat évek óta fejleszti az egyesület az egészségügyi előírásokat és a babák biztonságát mindvégig szem előtt tartva. A koraszülöttek részére készített szabályos és biztonságos polip horgolásához több kritériumnak is meg kell felelnetek, ami egyaránt vonatkozik a felhasználható fonal minőségére, a tömítőanyagra és a formára is - ezek betartására kérünk mindenkit, aki segíteni szeretne!

Az elkészítés menetét sok más tudnivalóval együtt az alábbi videóban találjátok, csakis eszerint járjatok el!

A gyűjtést kezdeményezők egyike Horog Enikő - aki egyben a természetes alapanyagokból készülő gyerekszoba kiegészítőket gyártó @Skubizd márka anyukája is - saját készletéből rendelkezésre bocsát egy nagyobb, előírásoknak megfelelő fonalmennyiséget, ami a készlet erejéig ingyenesen igényelhető. Előzetes egyeztetés után az alapanyagok Győrben és Bodonhelyen vehetők át, de aki igényli, postán is megkaphatja költségmentesen. 

Horog Enikő // +3630 556 4613, skubizdmeg@gmail.com

A felajánlásokat a gyűjtés másik szervezőjének, Kántor Karinának tudjátok eljuttatni személyesen Kaposváron, vagy a megadott címen elérhető Foxpost automatába. Az @apropoart_decor kézműves alkotójaként őt is régi ismeretség fűzi a fonalhoz, ha felveszitek vele a kapcsolatot, egyúttal szuper dekorációit is megnézhetitek.  

Kántor Karina // Kaposvár Spar, +3630 128 0069, apropoartdecor@gmail.com

Keressétek őket bátran kérdéseitekkel, és ha tudtok, horgoljatok szorgosan, mert gyorsan szalad a szeptember! A szervezők minden készítőt nevesítenek a kampány kommunikációja során, ráadásul az önzetlen segítség öröme mellett minden résztvevő 10% kedvezményt is igénybe vehet bármelyikük webáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5816688814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása