Színes Ötletek

a kézügyes blog

Hulladékmentes ajándékozás - Papírmasé tálak anyák napjára

0.jpg

Gondolatban már az anyák napjára készülünk, így a következő hetekben hozunk majd néhány izgalmas ötletet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A papírmasé jól ismert, sokoldalúan használható kreatív technika, és első látásra talán nem tűnik egyértelműnek, de némi segítséggel akár óvodás korú kicsik is bátran kipróbálhatják, sőt, látványos eredményeket érhetnek el - például pompás színekben játszó tálakat alkothatnak! Az anyukák vagy a nagyik biztosan örülnek majd egy ilyen eredeti, saját kezűleg készült ajándéknak, aminek a megalkotása is remek móka. Ezt mutatjuk meg nektek a folytatásban!

Nemcsak amiatt szerettük meg ezt az ötletet, mert szórakoztató időtöltést és sikerélményt garantál, hanem mert megismertethetünk a kicsikkel egy természetes ragasztóanyagot, a csirizt, arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen hulladékból hozhatunk létre velük mutatós és hasznos tárgyakat. Ha ajándéknak szánjátok, ne az utolsó pillanatban kezdjetek neki, mert a teljes folyamat picit hosszadalmas a száradási idők miatt, cserébe az eredmények gyönyörűek!

1_3.jpg

Amire szükségetek lesz:

  • liszt
  • víz
  • egy tál, amit formaként használtok
  • zsír vagy zsíros testápoló krém
  • újság (például kidobásra ítélt reklámújság vagy más papírhulladék)
  • akrilfesték
  • ecset
  • lakk (opcionális)

3_4.jpg

1. A ragasztó elkészítéséhez két deciliter vizet melegítsetek fel és tegyetek bele három púpozott teáskanál lisztet, folyamatosan kevergetve főzzétek 1-2 perc alatt sűrű, pudingszerű masszává. Közben keverjetek hozzá egy csipet sót, majd hagyjátok kihűlni.

4_4.jpg

2. Amíg várakoztok, készítsétek elő a tálakat! Ha különleges, strukturált felületet szeretnétek létrehozni, összegyűrt - akár használt - alufóliával is beboríthatjátok a külső felületét, de ha ez nem cél, egyszerűen csak kenjétek be alaposan zsírral vagy testápolóval. Ez amiatt szükséges, hogy könnyen le tudjátok választani a kész papírmasé tálakat a formáról.

3. A felhasználni kívánt - lehetőleg matt felületű - újságpapírt vágjátok fel ollóval két-három centiméteres csíkokra, vagy tépkedjétek vegyes méretű és formájú darabokra. Ennél a fázisnál egyáltalán nem szükséges pontosan dolgozni.

4. Ha fólia nélkül dolgoztok, készítsetek ki egy tálkába vizet és az első réteget a vízbe mártott papírcsíkokból vigyétek fel a tálkára. Ügyeljetek rá, hogy a teljes felületet beborítsátok. A következő rétegeket - fóliával már az elsőt is - a ragasztóba mártott papírdarabokból vigyétek fel, papírvastagságtól függően ez 5-15 réteget is jelenthet. Ha szeretnétek ecsettel is dolgozhattok, ebben az esetben kenjétek be alaposan a papír felületét, simítsátok a helyére, majd rá is tegyetek egy finom réteget.

5. Ha készen van a tál, hagyjátok alaposan megszáradni. Erre akár egy egész nap is szükséges.

 

7. Óvatosan pattintsátok le a formáról, ha szükséges, egy vékony pengéjű késsel lehet segíteni a folyamatot. Ha vannak túllógó darabok, ollóval vágjátok körbe a szélét.

 

8. És most jön az igazán kreatív mulatság! Fessétek ki a tálakat kedvetek szerint, ehhez már a kisebbeknek sem kell segítség! Úgy a legizgalmasabb, ha rájuk bízzuk a tervezést és a színválasztást. Érdemes egy régi ágyneműhuzatot vagy terítőt bevetni munkaszőnyegnek, hogy ne legyen az egész lakás festékes, de igazán szabadon alkotni nem is lehet foltok nélkül!

9. A festék száradása után kívül és belül is felvihetünk rá egy lakkréteget a tartósság érdekében, de ez akár el is hagyható.

5_4.jpg

6_4.jpg

2_4.jpgFotók: happyhooligans.ca

Ha tetszett a bejegyzés, tartsatok velünk itt a blogon, a Facebookon és az Instagramon, mert hamarosan újabb tavaszi kreatív tennivalóval jelentkezünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr9716502082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása