Színes Ötletek

a kézügyes blog

Mindig kell egy barát - Újra napirenden a megunhatatlan fűfej

a0.jpg

Akik látták a Számkivetett című filmet, biztosan jó szívvel emlékeznek vissza Wilsonra, aki a Tom Hanks által alakított főszereplő, Chuck Nolan egyetlen barátja volt a szigeten töltött évek alatt. Ha a négy fal közé szorultunk akár a járványhelyzet, akár az esős idő miatt, vidáman eltölthetjük az időt egy rá emlékeztető mókás fűfej készítésével. Jól emlékeztek, írtuk már erről tavaly, az első korlátozó intézkedések idején, de a téma azóta is aktuális - ne legyünk pesszimisták, remélhetőleg most már hamarosan csak az eső miatt! Addig is érdemes felelevenítenünk ezt a régi kedvencet, hiszen a család kisebb tagjainak rendkívül izgalmas mind az elkészítés, mind  várakozás és a megfigyelés, amíg kidugják a fejüket az első kis növénykék. Az alapanyagok tekintetében ezúttal azok járnak jól, akik kertes házban laknak, vagy akik tartanak növényeket az erkélyen, de bárki más is könnyedén beszerezheti a szükséges dolgokat.

Némi segítséggel akár óvodások is elkészíthetik, a nagyobbak pedig maguk is nekiláthatnak és megtapasztalhatják, milyen jó érzés, ha valami kihajt a kezünk munkája nyomán. Később, a játékon túl talán nagyobb kedvvel és kíváncsisággal kezdünk majd a balkonládák benépesítéséhez is. A klasszikus verzión kívül mutatunk távolabbi rokon megoldásokat is, válogasson mindenki kedve, és persze a rendelkezésre álló hozzávalók szerint!

Az alapverzióhoz egy kidobásra ítélt nejlonharisnyára, cérnára, búza- vagy fűmagra, illetve fűrészporra lesz szükségünk. Első lépésként a harisnya egyik végére kössünk egy csomót, majd fordítsuk ki! Szórjunk bele egy marék magot, aztán töltsük fel a maradék részt fűrészporral, és kössünk csomót a másik végére is! Csomózás előtt tehetünk bele egy fonott zsinórt, vagy egyszerűen csak hosszúra hagyhatjuk az anyagot - a lényeg, hogy legyen valami, ami belelóg a tartójába öntött vízbe egy fordított kanóchoz hasonlóan. Azt, hogy mekkora méretűre vágjuk a harisnyát, az határozza meg, hogy mibe szeretnénk végül elhelyezni: cserépbe, vázába, kaspóba, joghurtos vagy műanyag pohárba, esetleg elvágott műanyag palackba. Ha szeretnénk, füleket vagy orrot is kaphat, ha a megfelelő helyen szorosan elkötjük a töltettel együtt.

a1_1.jpg

Az arc és a test kialakítása számtalan módon lehetséges, filc, színes- vagy hab papír, filc, szemes matrica, zsenília drót, gombok, fonál vagy cérna, textildarabok vagy festék felhasználásával. Minden attól függ, hogy mi van a készletünkben, illetve hogy melyik minta tetszik leginkább. Úgy járunk a legjobban, ha előzetesen készítünk egy gyors leltárt a fiókokban vagy a kreatív dobozunkban, és megnézzük, milyen maradék anyagok állnak rendelkezésre, esetleg mi az, amit már jó eséllyel nem tudunk másra felhasználni, hiszen a figura dekorálásához többnyire apró darabok is elegendőek. Variálhatjuk az elkészítési módot, ha harisnya helyett közvetlenül a tartó alkalmatosságba ültetünk, ami a fentieken felül lehet egy konzervdoboz, fűrészpor helyett pedig ez esetben használatunk virágföldet is.

a1_2.jpg

a2_2.jpg

a3_1.jpg

a4_1.jpg a9.jpg

a8.jpg

x1_3.jpg

a5.jpg
a7.jpg

Nézzünk meg részletesebben egyet az alternatív verziók közül is! Ebben az esetben két nagyon egyszerű, pénztárcakímélő és mindig rendelkezésre álló anyaggal dolgozunk, WC-papír gurigával és tojáshéjjal, melyeknél az sem elhanyagolható szempont, hogy mindkettő a szemeteszsákunk méretét csökkenti. Igaz, idővel valószínűleg ott fognak kikötni, hacsak nem komposztálunk, de legalább előtte beiktathatunk egy plusz funkciót.

A tojáshéjakat alaposan mossuk és szárítsuk meg, majd következhet a festés. Találjunk ki vidám arcokat, vagy készítsük el az egész családot! A kisebbeknek segítsünk ennél a résznél, mert a tojáshéj könnyen törik, nehogy kedvüket szegje egy ilyen baleset! Ezután öltöztessük fel őket, azaz fessük ki WC-papír gurigákat is, de ha úgy tartja kedvünk, színes kartonból ki is vághatjuk a ruháikat. Ha a gurigákat különböző méretűre vágjuk, akkor a magasságkülönbségekkel is tudunk játszani. Miután a festék megszáradt, óvatosan helyezzük a fejeket a testre, pár csepp ragasztót is használhatunk a két rész egymáshoz rögzítéséhez, de ez elhagyható. 

b1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

A fűfejéhez képest göndörnek mondható frizurához kerti zsázsát használhatunk, mely azon kevés növény közé tartozik, amelyeket nem kell feltétlenül földbe ültetni, ezért a tojásokat most vizes vattaréteggel töltjük meg, arra szórjuk a magokat. A tetejére is teszünk egy kis vattát takarásnak, azon majd nagyjából 3-5 nap múlva könnyen át tudnak bújni a kis növények. Természetesen ezt az alapötletet is kedvünkre alakíthatjuk.

A kerti zsázsa a káposztafélék családjába tartozó növény, melynek jellegzetes, a tormáéra emlékeztető csípős, pikáns íze van. Mustármagolajat és glükozamint is tartalmaz, ezeknek köszönhetően rengeteg hasznos hatása lehet a fogyasztásának.  Szabályozza az anyagcserét és a veseműködést, erősíti a gyomrot és a húgyhólyagot, gyógyítólag hat a reumatikus betegségekre és a herpeszre, nem utolsó sorban pedig kiváló  A-, B1-, B2-, C-, E-, PP-vitamin forrás. Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kén, a króm, a kálium, a mangán, a magnézium és a kalcium. Különböző saláták értékes összetevője lehet és rendkívül könnyen nevelhető a kertben, az ablakpárkányon vagy az erkélyen, ami pedig fűfejeink szempontjából nem mellékes. 

b6.jpg

b4.jpg

b5.jpg

b7.jpg

Akármelyik megoldást is választottuk, ne felejtsük el mindennap öntözni új barátainkat! Ha így teszünk, hamarosan előkerülhet a fodrászolló (természetesen egy egyszerű papírvágó is megteszi), hogy kialakítsuk a nekünk tetsző frizurát.

a6.jpg

Ha te is kedved kaptál a kézügyeskedéshez, tedd közzé munkáidat a Színes Ötletek Blog alkotói csoportjában

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516499586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása