Színes Ötletek

a kézügyes blog

Adventi naptár egészségesen, hulladékmentesen

69e7c9469bd223a57d2613f39b0c4261.jpg

Az idei év eseményei sok mindenben megváltoztatták a napi szokásainkat, és ez valószínűleg nem lesz másképp az ünnepi időszakban sem. Ismét - talán már némi rutinnal - az otthonunk falai közé szorultunk, ok nélkül nem megyünk az utcára, főleg nem csak úgy vásárolgatni, és talán elgondolkodunk mindeközben azon, mennyire ingatag lábakon áll az a világ, amiben élünk. De ne kalandozzunk el ilyen messzire, hiszen ez mégiscsak egy vidám, kreatív hobbi blog! Nyilván szeretnénk a megszokott módon köszönteni szeretteinket minden lehetséges alkalommal, és ahhoz, hogy ezt megtehessük, a látásmódunkon túl nem is szorul sok minden változtatásra. Hiszen az ünnep lényegének megőrzéséhez nincs szükség műanyagba csomagolt és gyakran silány minőségű  ajándékokra és édességekre. Ma egészséges és hulladékszegény lehetőségeket mutatunk nektek az ünnepi szezon bevezetéséhez, az adventi naptár készítéséhez, amivel igazán nagy örömet okozhatunk a kisebbeknek huszonnégy napon keresztül akkor is, ha nem tudunk mindent saját magunk készíteni. 

Az adventi naptár lényege egyébként sem abban rejlik, hogy felfaljunk három marék csokit átlagosan három nap alatt, hanem abban, hogy élvezzük a várakozás örömét, és megéljük az ünnepre való hangolódást, szép lassan, egyik napról a másikra. Ahogy nyitogatjuk a kis ablakokat a gyerekekkel közösen, akárcsak a zsákbamacskánál, itt is az a legszórakoztatóbb, hogy nem tudhatjuk, mi van benne, bármilyen kis ajándék legyen is az!

Az adventi naptár használatának szokása 1900 körül került terjedt el. Története egy német édesanyától ered, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt karácsonyi ajándékok miatt. Édesanyja ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Közben a kisfiú felnőtt, nem felejtve édesanyja meglepetését, üzleti vállalkozásba kezdett. Kitaláljátok, mi volt az?

Persze az is fejtörést okozhat a szülőknek, hogy mi kerüljön a kis csomagokba. Ha édesség, az legyen inkább jó minőségű szaloncukor vagy csokoládé, mézeskalács, aszalt vagy kandírozott gyümölcs, de lehet benne dió, mogyoró, pisztácia is, ezeket már sok helyen meg tudjuk vásárolni kimérve, de sok mindent elkészíthetünk mi magunk is. Ha pedig apró tárgyakkal szeretnénk kiegészíteni a rágcsálnivalók sorát, nézzünk körül az íróasztal fiókjában, mi az, ami nélkülözhető, vagy épp jól jönne a kisebbeknek, és bátran válogathatunk: lehet radír, ceruzafaragó, festék, rövidre faragott színes ceruza. Kislányoknak mindenféle hajbavalót, karkötőt, gyűrűt, mintás textilzsebkendőt is elrejthetünk, kisfiúnak pörgettyűt, ujjbábot, jojót, de jó ötlet az is, ha az édesség mellé puzzle darabokat rejtünk el, amit az utolsó napon együtt rakhatunk ki. Ha mókás tanulás a cél, akár minden nap feltehetünk írásban egy újabb vicces találós kérdést, amiért jutalom jár a kicsiknek.

Ahogy látható, az adventi naptár nagyon kreatívan variálható, és rengeteg szórakoztató, vagy épp meghitt pillanatot rejt a család minden tagja számára. Most pedig nézzünk néhány egyszerűen elkészíthető vagy a megvásárolt alapanyagokból könnyen összeállítható, de aztán évekig használható műanyagmentes kalendáriumot. Nektek melyik a kedvencetek?

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4316282994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása