Színes Ötletek

a kézügyes blog

A jobb agyféltekés rajzolás - tárd ki a szíved az önfejlesztés útjain!
jobb-agyfeltekes-rajzolas.jpg
Bármilyen furcsán is hangzik, a rajzolás nem kézügyesség, sokkal inkább látásmód kérdése. A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a sikeres és sikertelen emberek között nem a képességek jelentik a különbséget, hanem a vágy a bennük szunnyadó lehetőségek kibontakoztatására. A Művészház tanfolyamain az egyéni fejlődés óriási távlatai nyílhatnak meg előtted. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy felismerd, a benned rejlő lehetőségeket csak tudatosan bontakoztathatod ki. Itt megmutatják, hogy benned is megvan a művész.

Pár szó az agyféltekék jellemzőiről
 
Ahhoz, hogy megértsük, mi történik egy ilyen tanfolyamon, nem árt tisztában lenni a két agyfélteke alapvető jellemzőivel. A bal agyféltekénk felelős a racionális gondolkodásért, gondolatainkat számokra, szavakra, betűkre redukálja. A jobb agyféltekénk ezzel szemben a kreativitás központja, nem-verbális, ösztönös, képekben, egészekben gondolkodó részünk. 
 
A jobb agyféltekés rajzolásról
 
A módszer egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, előtérbe helyezve a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódját. Ennek a rajzolási módnak az a lényege, hogy ha szeretnénk lerajzolni bármit pl. egy elefántot, akkor az egész képet egybe kezelve könnyen más kerül a papírra, mint ami valójában ott van. Az oviban tanult szimbólumok és más elképzelések arról, hogy hogyan is néz ki egy elefánt elvisz bennünket egy teljesen másik irányba és kevésbé tudjuk pontosan azt lerajzolni, ami valóban ott van előttünk.
1.jpg

Ezért a trükk a következő:
 
Fordítsuk el a képet egy másik irányba, ez lehet oldalra, de lehet fejjel lefelé is. Takarjuk ki a kép egy jó részét, hogy egyszerre csak egy kisebb területen legyen a figyelmünk.

2.jpg

3.jpg

Tekintsünk úgy a képre, hogy ezek csak jelentéstartalom nélküli vonalak, amik valójában nem ábrázolnak semmit. Figyeljünk a vonalak meredekségére, magasságára, irányára. Nézzünk rá úgy mintha az egy szánkópálya lenne és képzeljük el, hogy milyen ÉRZÉS lenne lecsúszni a szánkópályán.
29.jpg
Ennek köszönhetően nem logikusan - bal agyféltekésen - egy elefántot rajzolunk, hanem sokkal inkább az érzéseinkre hagyatkozva - jobb agyféltekésen - csak vonalakat rajzolunk. Ha pedig minden vonalat jó helyre és jó méretben rajzoltunk meg, akkor "véletlenül" lesz belőle egy elefánt, vagy bármi más, ha mást rajzolunk.
jobbagy2.jpg
Ceruzánkkal mérhetünk is a képen látható módon.
jobbagy1.jpg
Tippek:
Ha kész az első rész, akkor húzzuk arrébb a takarópapírt és rajzoljuk hozzá a többit. Érdemes úgy beilleszteni a takarólapokat, hogy az az elefánt egy jellegzetes pontjához érjen, például az agyarhoz, és így tovább. Így könnyebb kialakítani a formát. Fontos, hogy rajzolás közben végig azon tartsuk a figyelmünket, hogy azok csak vonalak és ne az legyen a nézőpontunk, hogy valamit ábrázol.
Tanfolyamok: 

A jobb agyféltekés rajzolás eszköz ahhoz, hogy fejleszd a kreatív oldaladat. A segítségével többet tudsz kihozni magadból, és ez nem korlátozódik arra, hogy a pálcikaemberen kívül mást is le fogsz tudni rajzolni. A rajzok önmagukért beszélnek: hihetetlen a különbség a tanfolyam első és harmadik napján készített rajzok között.

jobb-agyfeltekes-rajzolas-elotte-utana.jpg
A Művészház felnőtteknek egy gyermekeknek is szervez tanfolyamokat.
Tanfolyamok felnőtteknek
Mit tanulsz meg a tanfolyamon?
  • megtanulod, hogy hogyan lesz arányos a rajzod,
  • hogyan tudod jól érzékeltetni a tereket, valósághűen visszaadni a perspektívát,
  • elsajátítod az árnyékolás egyszerű és látványos technikáját,
  • megismered a trükköket, amikkel élethűen tudsz lerajzolni emberi arcokat.
felnottrajz_collage1.jpg
Ha kedvet kaptál, minden részletet (időpontok, helyszín, ár, garancia) megtalálsz IDE KATTINTVA, a Művészház oldalán.
Tanfolyamok gyermekeknek
Aki szeret rajzolni, az élvezi a rajzolás minden egyes pillanatát. A jobb agyféltekés rajzolás segítségével a gyermek rajztudása nagy mértékben fejlődik, és olyan rajzokat lesz képes elkészíteni, amit soha nem gondolt volna magáról. A gyermek technikailag sokkal magasabb szintre lép, a kezdeti sikerélményeket pedig újabbak fogják követni az iskolában. Nemcsak a rajzolás terén! Fejlődni fog a koncentrációs és a megfigyelőképessége is, ami könnyebbé teszi majd a tanulás folyamatát.

Minden olyan 9-13 évesnek itt a helye, aki:

  • szeret rajzolni
  • szeretné fejleszteni a rajztudását
  • sikerélményre vágyik
  • jófej tanároktól szeretne tanulni, akik az ő nyelvét beszélik
  • klassz tábort keres, ahol felhőtlen kikapcsolódás várja, és új barátokat is szerezhet

Gyerekbarát és szülőbarát felügyelettel!

gyerek_tabor_kollazs_2.jpg

Ha többet szeretnél megtudni a gyermekeknek szervezett kurzusokról, KATTINTS IDE, a Művészház oldalán minden információt megtalálsz.
Ha pedig kapcsolódó szakirodalmat keresel, szívből ajánlom figyelmedbe a webáruházunk Kis Műterem könyvsorozatát, amelyben az olajfestészettől a pasztellen át az akvarellig és a szobrászatig számos művészeti ábrázolástechnikáról szóló kötetet találsz.
muveszhaz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr7712592821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása