Színes Ötletek

a kézügyes blog

Bemutatkozik a Mákvirág Szappanműhely

Nem tagadom, szívügyem ez a téma is, hiszen tudjátok, mennyire fontos szerepet kap a blogon a környezetvédelem, az újrahasznosítás, és a tudatos életmód kreatív, kézműves szemszögből való megközelítése. Ha tisztálkodásról van szó, a természetes alapanyok használata a mindennapokban ugyanilyen fontos számomra, pláne, ha a kézművességhez is szervesen kapcsolódik. A közelmúltban ismerkedtem meg a Mákvirág kézműves szappanokkal, és félretéve a mindenféle hangzatos, üres butítást, én egyszerűen csak szeretném bemutatni az alapanyagokat, pontosan, tényszerűen, mellébeszélés nélkül. 

 

Judit szappanjai a jó minőségű növényi olajoknak, kecsketejnek és extra ápolóként a sheavajnak köszönhetően bármilyen bőr hatékony ápolói lehetnek. A szappanok a hidegen sajtolt olívaolaj-, kókuszolaj-, pálmaolaj-, napraforgóolaj-tartalomnak köszönhetően hatékonyan ápolják a bőrt – legyen az érzékeny, pattanásos, zsíros, gyulladt psoriázisra hajlamos, száraz, ekcémás, pikkelysömörös, vagy éppen normál. Extra ápolóként minden szappan kecsketejet és sheavajat is tartalmaz. A szappanok elegáns színét és visszafogott, diszkrét illatát gyógynövények (geránium, citromfű, teafa, mentol, levendula, rozmaring, ánizs, kakukkfű) adják.

Alapanyagok áttekintése

Zsírok, olajok

  • Sheavaj
  • Pálmazsír
  • Kókuszolaj
  • Olívaolaj
  • Napraforgóolaj

A sheavaj az afrikai sheafa, másnéven karitéfa gyümölcsének magjából nyert zsír.  Tökéletes a száraz, ekcémás bőr ápolására. Hidratál, nyugtat, a bőrt finomabbá teszi. Csökkenti a ráncokat, a bőrirritációt és a pattanásokat. Összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, magas vitamintartalma kiváló bőrápolóvá teszi.

A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Nagyszerű testápoló és ránctalanító is egyben.

A pálmazsírt a trópusi olajpálma gyümölcséből (magjából) nyerik. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a zsíroldó, tisztító hatásuk.

Olívaolaj

Az olívaolajat az olajfa terméséből, az olajbogyóból állítják elő. Magas az E vitamin tartalma, mely gátolja a bőr öregedését, segíti a bőr megújulását, gátolja a ráncok kialakulását. Az olívaolajjal a bőr öntisztulása is könnyebbé válik, mert a pórusoknak kevesebb zsírt kell kiválasztani. Az extra szűz olívaolajnak kimelkedő az anti-aging (öregedésgátló), hidratáló, regeneráló hatása. Gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatása is van.

Napraforgóolaj

Hidegen – tiszta bélből – sajtolva, vitamin tartalma teljes értékű, a héjról nem kerül bele szermaradvány, idegen ízanyag. Oldószerektől (aceton, könnyűbenzin) mentes. Kiváló étkezési, kozmetikai és ipari olaj. A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére. A hidegen sajtolt tiszta napraforgóliszt humán célú felhasználásra is előnyös, különösen az 50%-os fehérje tartalma miatt. Az étolaj fogyasztása a 92%-os telítetlen zsírsav tartalma és magas E-vitamin tartalma miatt is ajánlatos.

Illóolajok

  • Geránium
  • Kakukkfű
  • Levendula
  • Ánizs

Kakkukfű

A kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.

Levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is. A levendula virágából nyerik az olajat. Gyulladáscsökkentő, nyugtató, antibakteriális, görcsoldó, keringésjavító, immunrendszer erősítő, gombaölő hatású. Enyhíti az ekcémát, gombás fertőzéseket, hajhullás csökkentő, megszünteti a lábgombát.

Növények, gyógyhatású összetevők

  • Ganoderma gyógygomba őrlemény (Fiatalítja a bőrszövetet, legyőzi a bőrbetegségeket, megszépíti, a bőrt. Csökkenti a ráncok képződését, tompítja a bőrön a pigmentfoltokat. Mivel lúgosít, tisztit, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír ezért a problémás bőrűeknek nagy segítségükre lehet.)
  • Vörösszőlőmag őrlemény (Szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását)
  • Agyag (Pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatása ismert, ezen felül tisztit, elősegíti a bőr rugalmasságát, nyugtat, semlegesíti a mérgeket)
  • Rózsaszín agyag (Az extrém érzékeny bőr és az erősen dehidratált, vízhiányos bőr megoldása, egyébként a fehér és a vörös agyag keverékéből áll, és a benne lévő vas-oxid adja gyönyörű színét. Van benne többek közt szilícium, alumínium, vas, magnézium, szódium, foszfor és kalcium is.)
  • Levendulavirágzat (A levendulavirág csodás illatú, és kellemesen masszírozza a bőrt. A levendula illóolaja emellett köztudottan nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő hatású.)
  • Csalánlevél (Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van)
  • Körömvirág szirom (Gyulladásgátló, antibiotikus, immunstimuláns)
  • Fahéj (hatékonyan kezelhető általa az aknés, pattanásos bőr, az ekcéma illetve a viszkető fejbőr egyaránt)
  • Szegfűszeg (nyugtató, fertőtlenítő, összehúzó hatású a gyulladt, aknés bőrön alkalmazva)
  • Ánizsőrlemény (Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet)

Kecsketej

A legendás szépségű nők, mint Kleopátra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bőségesen használták testápolásra a kecsketejet. Tudták, hogy a bőrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik.

Bőrápolási szempontból a kecsketej természetes AHA sav forrás, ami finoman hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.
A kecsketej gyulladáscsökkentő, gyógyítja a bőrallergiát, pattanásos bőrt, ekcémát, száraz bőrt, érzékeny bőrt, gombás fertőzéseket, korpás fejbőrt.
Hatóanyagai testhőmérsékleten azonnal felszívódnak és a bőr mélyebb rétegeiben fejtik ki hatásukat.
kecsketejben lévő ásványi anyagok megegyeznek a bőr védőrétegében található anyagokkal, ezért mindennapi használatra alkalmasak, nem szárítják a bőrt. Élénkítik a vérkeringést, megőrzik a bőr rugalmasságát a kollagén- és elasztin rostok képződésének serkentésével.

A kecsketej fontos ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, magnézium és kálium, továbbá vitaminokat, mint az A, B, B2, B6, B12, C, D,nyomelemeket,Q10 koenzimet  A tejfehérje is rengeteg tápanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült szappan természetesen rendkívül gazdag proteinekben.
A kecsketejes szappan a bőrt puhává és egészségesebbé, hidratálttá varázsolja. Kiválóan alkalmazható bőrirritációk esetén.
Minden bőrtípus ápolására alkalmas. Azonban a száraz, ekcémás bőrre különösen ajánlott.

Aki kézzel készített szappant vásárol, nem tömegterméket kap, így nem kell csodálkoznia, hogy a szappanok nem egyformák, minden egyes darab egyedi, természetesen a bennük lévő ápoló összetevők azonosak.

Rendelhető termékek

A nyitási akció keretében most 20% kedvezmény jár minden termékre!)

Csalános szappan kakukkfű illattal

Hatékonyan ápolja az érzékeny bőrt, samponszappanként pedig táplálja és erősíti a hajhagymákat. Minden korosztálynak ajánlott, akinek problémás, mitesszeres, könnyen zsírosodó, gyulladásra hajlamos a bőre. Bőrkiütésekre, hajhullásra, korpaképződés és hajzsírosodás ellen kiváló. Izzadásban is segíthet, tisztít, fertőtlenít.
Kakukkfű illóolaj: jellegzetes illatával frissesség, üdeség érzetét kelti, ugyanakkor fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő tulajdonsággal bír.

Levendulás szappan

Tökéletes ápolója a gyulladt, pattanásos bőrnek. Rózsaszín agyaggal kombinálva száraz, érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Fő hatóanyaga a kellemes illatú illóolaj, mely kiválóan táplálja a bőrt. A szappan bőségesen tartalmaz morzsolt virágot. Jól habzó, krémes állagú szappan.
Levendula illóolaj: varázslatos illata nyugtató, lazító, stresszoldó.

Gyógygombás szappan geránium illattal

Áldás a bőrnek! Összetevőinek köszönhetően egy kiváló ápoló szappan. A kecsketej, sheavaj, a ganoderma és a növényi olajok felerősítik egymás hatását. Színező- anyagként vörösszőlőmag őrleménnyel vegyítve, finoman leradírozza az elhalt hámréteget, ugyanakkor fontos ásványi anyagokat juttat a bőrbe. Segíthet meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit. A hozzáadott illóolaj baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Jól habzó, krémes állagú szappan bármelyik bőrtípusnak ajánlom.
Geránium illóolaj: finoman édeskés illat, férfiak, nők kedvence egyaránt. Nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Körömvirágos szappan geránium illattal

Hatékonyan ápolja a száraz, érzékeny, sebesedésre hajlamos bőrt. Bőrbetegségek gyógyítójaként gyulladásgátló, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Jól habzó, krémes állagú szappan, a legnépszerűbbek egyike.
Geránium illóolaj: finoman édeskés illat, férfiak, nők kedvence egyaránt. Nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

„Mézeskalács” szappan ánizs illattal

Fahéj, szegfűszeg, ánizs, alma. frissít, élénkít. Baktériumölő, gyulladt, gombás bőrre jótékonyan hat. A narancsbőr ellensége. Jól habzó, krémes állagú szappan minden bőrtípusra.
Ánizs illóolaj: érdekes, kellemes illata ellazít, nyugtat. Aknés bőr kezelésében hasznos lehet. Fertőtlenítő, baktériumölő.

Illat- és színmentes szappan

Legyen az érzékeny, pattanásos, zsíros, gyulladt, psoriázisra hajlamos, száraz, ekcémás, pikkelysömörös, normál bőr. Használja bátran hajmosásra akár borotválkozásra is. Jól habzó, krémes állagú szappan bárkinek.

A szappankészítés rejtelmeivel foglalkozó írásom első részét, amely a szappankészítés történetét mutatja be, ITT tudjátok elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312354625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása