Színes Ötletek

a kézügyes blog

Gyöngyből fűzött tulipán türelmes kézügyeskedőknek
Korábbi cikkünk ráncfelvarrva

1000x522_blog_cover_20240314_122547_0000.png
Nagyon szeretjük a praktikus, könnyen elkészíthető, kezdők számára is sikerélménnyel kecsegtető ötleteket, bármilyen technikáról legyen is szó, ugyanakkor nem szeretnénk elhanyagolni emiatt azokat a kézműves hobbikat sem, melyek gyakorlásához viszonylag sok idő és türelem szükséges. Az egyik ilyen minden bizonnyal a gyöngyfűzés, amitől talán - hozzánk hasonlóan - sokakat eltántorít a gondolat, amikor a millónyi apró hozzávaló szerteszalad az asztalon, pedig még hozzá sem kezdünk a munkához. Talán ki is találtátok, a folytatásban következő csodás tulipán és elkészítési útmutatója ezúttal nem saját kezünk munkája, az illusztrációkat a Színes Ötletek könyvsorozat lapjairól kölcsönöztük, hogy a papír, filc, textil és sok más alapanyagokból készült, rajzolt és festett virágok sora után most egy gyöngyből fűzött változat is készülhessen. 

 Anyagszükséglet

  • Kásagyöngyök 
  • Rézdrót ∅ 0,25 - 0,3 mm
  • Kreppszalag 
  • Virágtűző drót

Alapfűzés - általános leírás mindenféle virághoz

A virágok elemei szembefűző technikával készülnek. Ez azt jelenti, hogy a drót két végét egy sor egy vagy több gyöngyén keresztül szembe fűzzük. A gyöngyök számának növelésével vagy csökkentésével alakítható ki a szirmok egyedi alakja. A kezdő sorban annyi gyöngyöt fűzzünk fel a drót közepére, amennyit a mintaív megad. Ezután a következő sor gyöngyeit a jobb oldali drótvégre fűzzük, majd a bal oldali drótvéget átvezetjük az imént felfűzött gyöngyökön. A külön jelölt szélső gyöngyöket kihagyjuk a szembefűzésből. Ezután jöhet a következő sor. Nagyon fontos, hogy minden egyes átfűzés után húzzuk meg szorosan a drótokat, máskülönben nem lesz elég stabil a virág, és az egyes részek elveszítik a formájukat. A drótok átfűzésekor ügyeljünk arra, hogy ne csavarodjanak meg, vagy ne legyenek rajtuk csomók, mert azon a helyen könnyen eltörnek. A drót hosszúsága nem csak a virág szirmának a méretétől függ, hanem a szár hosszúságától is, hiszen a maradék drótszálakból építhetjük fel magát a szárat is.

h_post_159453_import_3c2cb1f007949781_1.jpg

Szélek megerősítése

A szirmok és levelek széleit egy különálló dróttal megerősíthetjük, szebb tartást adhatunk vele, és a hézagok is jól kitölthetők az erősebb tartásért beiktatott gyöngyszemekkel.

h_post_159453_import_45137da8beda15c8.jpg

Az elemek összekötése szélső gyöngyökkel

Némely virágnál a virágzat és a levél is több elemből áll, amelyek összekötéséhez a már felfűzött gyöngysorok szélső gyöngyeit használjuk. Először az első elemmel dolgozunk, majd a második elemet is hozzáillesztjük úgy, hogy az első elem egyik szélső gyöngyét és a második elem kezdő gyöngyét összefűzzük. A drótot átfűzzük a legfelső, szélső gyöngyön. Ügyeljünk arra, hogy a gyöngyök a drót közepén legyenek. Ezután a drótnak erre a végére felfűzzük a második sor két gyöngyét, valamint egy szélső gyöngyöt. A drót másik végét szembefűzzük a második soron és az első elem második szélső gyöngyén. Ezután a drót végeit húzzuk meg szorosan. A következő sorok váltakozva ugyanígy készülnek. A kör alakú szirmoknál az utolsó szirmot az első szirom szélső gyöngyével kötjük össze.

h_post_159453_import_33f79f8e224a948d.jpg

Az elemek összekötése a szélek megerősítésével

Két elem összekötésének egy másik módja a szélek megerősítése. Ezt a módszert azoknál a virágoknál alkalmazzuk, amelyek szirmai csillag vagy kör alakúak, mint például a nárciszé. Ehhez először megerősítjük az első elem széleit a már ismertetett módon, majd a másik részegységnél csak egy bizonyos pontig végezzük el ezt a műveletet, mert onnantól a már elkészült rész megerősítő gyöngyeit használjuk. A másik oldalon a megerősítést a szirom alsó széléig vigyük végig. Ha az utolsó résszel egy kört vagy egy csillagot zárunk le, akkor az első elem megerősítő gyöngyét használjuk a kör bezárására.

h_post_159453_import_865911e96f51fa82.jpg

A szár elkészítése és megerősítése

A szár elkészítéséhez egy vagy több szál virágtűző drótot, esetleg bármilyen más típusú, vastagabb drótot vagy akár hurkapálcát csokorba fogunk a drótvégekkel együtt, majd kreppszalaggal körbetekerjük. Valamennyi elemet, amelyet a szárhoz csatlakoztatunk, ugyanúgy egy darabon hozzáerősítjük a szárhoz a kreppszalaggal. Ehhez több rétegben lefelé haladva tekerjük körbe a virágtűző drótot. Ezután a szárat a kívánt méretre vágjuk. A drótok vágásához mindig csípőfogót használjunk, mert az olló éle könnyen kicsorbul.

Tulipán

A tavasz egyik legjellegzetesebb virága, sokunk kedvence a tulipán, amit a fent ismertetett technikával gyöngyökből is elkészíthetünk. 

A tulipán virága két kehelyből áll, amelyhez 3-3 darab szirmot kell fűznünk. Akkor érünk el igazán szép hatást, ha az egyik kelyhet piros, a másikat pedig gyöngyházfényű piros gyöngyökből fűzzük. Mindegyik sziromhoz két 50 centiméteres drót szükséges, mivel két részből állnak. Először készítsük el a bal, majd pedig a jobb oldali részt. Ezután erősítsük meg a széleket egy 40 centiméteres drótdarabbal, amelyre a szélső gyöngyökön kívül megerősítő gyöngyöket fűzünk fel. Miután a második szirmot is megfűztük, kössük össze az ábra alapján az első szirommal.

h_post_159453_import_3594db73b7f48983.jpg

A harmadik szirmot az egyik oldaláról a második sziromhoz, a másik oldaláról az első sziromhoz rögzítjük. Ezt ismételjük meg még egyszer a másik virágkehellyel is, majd a két kelyhet illesszük elcsúsztatva egymásba. A virág két részét termővel és porzóval erősítjük egymáshoz. A termőhöz egy 25 centiméteres, a három porzóhoz pedig egy 30 centiméteres drótot használunk.

h_post_159453_import_6d57a421c20774c9.jpg

A porzók drótjait felülről lefelé fűzzük át a virágkelyheken és alul csavarjuk össze a végeket. Ezután a fennmaradó részt erősítsük meg virágtűző dróttal. Vágjuk megfelelő hosszúra a virágtűző drótot, és tekerjük körbe kreppszalaggal.

h_post_159453_import_daf31e5d7826ad1c.jpg

A tulipán zöld levelének a fűzését a bal oldallal kezdjük, majd a jobb oldalon folytatjuk. Egy-egy nagyjából 70 centiméteres dróttal dolgozunk. A levél megerősítésénél egy ugyanekkora drótra fűzzünk fel három gyöngyöt levélcsúcsnak. A kész levelet a szár alsó harmadához illesszük, hajlítsuk formára, majd tekerjük körbe kreppszalaggal!

gyongyfuzes_tulipan.jpg

A fotóanyag és a szöveg a Gyöngyből fűzött virágok című kiadványból kölcsönözve a Cser Kiadó engedélyével jelent meg. A könyv sajnos már nem kapható, de IDE kattintva még szemezgethettek a Színes Ötletek sorozat korábban megjelent részei és más, kreatív hobbi témájú olvasnivaló között.

Tartsatok velünk itt, FacebookonInstagramon, és Pinteresten is, hogy a következőről cikkről se maradjatok le! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr85106213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása