Színes Ötletek

a kézügyes blog

Karácsonyi fonott csillag peddignádból

A peddignád a hiedelmekkel ellentétben igazán sokoldalú alapanyag, nem csak kosárfonásra alkalmas, hanem különleges karácsonyi dekorációt is készíthettek belőle. Kisebb méretben karácsonyfadíszeket, nagyobb méretben ajtó- és ablakdíszeket, koszorúkat is fonhattok. A peddignád természetes alapanyag, így bármi is készüljön belőle, annak garantáltan nem lesz mű hatása. Így akiket az ünnepek táján is a natúr, természetes dekorációk vonzanak, nekik mindenképpen ajánlom, de persze azoknak is, akik nem tudnak ellenállni a csillivilli, tarkabarka díszeknek (én sem!), mert remekül ellensúlyozza a túlzásokat is.

fonott csillag szalaggal.jpg

Anyagok

Elkészítés

- A csillag vázához 3 mm-es 20 cm-es karókat, a csúcsok kifonásához pedig a  2 mm-es 120 cm-es szálakat használjunk. A munkához kis olló, bármilyen alkalmas kötöző szál (erős cérna, vékony spárga, rafia stb.), a termések rögzítéséhez esetleg ragasztópisztoly, vagy vékony drót szükséges, ha nincs, akkor a kötöző szálat használhatjuk.

Karácsonyi fonott csillag.jpg

Tennivalók:

- Az összes peddignádat 5-10 percig áztassuk langyos vízben.

- A vastag karókból 3-3 db-ot a végeiktől kb. 1 cm-nyire kössünk össze kötöző szállal úgy, hogy két háromszöget kapjunk (1. ábra).

- A hosszú fonószálakból hármat félbevágunk,  majd az így kapott darabokkal kifonjuk a háromszögek csúcsait a következőképpen: a fonószál darab egyik végét beállítjuk a csúcsba, leszorítjuk, majd a szállal nyolcas alakban szorosan körbefonjuk a vázat (2-3. ábra) addig, amíg a fonószál el nem fogy. A szál végét hegyesre vágva és a megfelelő helyen derékszögben kissé „megtörve” a váz belső oldalához, a fonásba beszúrjuk (4. ábra).

Jó tanács: fonás közben a fonószálat mindvégig feszesen tartsuk és a két szélső vázra óvatosan, de hézagmentesen fordítsuk rá. Ha ezen a ponton kissé megtörne, az még nem nagy baj, a kiszálkásodott részeket később le lehet vágni.  A nagyobb törés kiküszöbölésére érdemes kicsit megsodorni a szálnak azt a részét, amelyik pont a fordulóhoz esik. Türelmesek és kitartóak legyünk, ha nem sikerülne az első szállal, akkor vegyük elő a tartalékot.

- Ha mind a hat csúcsot kifontuk, akkor nedvesítsük be újra a háromszögeket, és az 5. ábra szerint óvatosan meggyökkentjük (kissé megtörjük) befelé a karókat, a háromszögek szárainak közepénél. Ezután a két háromszöget tegyük egymásra, és kötöző szálakkal kössük egymáshoz őket a megfelelő pontokon (6. ábra).

- A kész csillagot díszítsük fel valamilyen örökzöld ággal (fenyő, tiszafa, tujaág) úgy, hogy bújtassuk a karók közé őket, figyelve arra, hogy a csillag fonott csúcsai kilátszódjanak. Különféle termésekkel (fahéj, havas éger, bakuli termés,fa csillag, stb.) díszítsük  a fenyővel borított középső részt úgy, hogy ragasztópisztolyt vagy vékony drótot, esetleg  kötözőszálat használunk. A kész csillagot az egyik csúcsára kötött szállal felakaszthatjuk, így adventi ajtó vagy ablakdíszként, de akár karácsonyfa csúcsdíszeként is alkalmazhatjuk.

Ötlet: Ha megszerettétek a peddignáddal való munkát próbáljátok ki a az angyalkát és a harangot is.

Fonott harang kockás szalag kép.jpg

kosárfonó Angyalka kép.jpg

Leírás és fotók: Míves Portékák Boltja

mives_csik_3.jpg

(X)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr554917876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angry birds rio · http://www.angrybirdsrio.biz 2014.10.13. 04:38:54

Like this post, i will make it for Christmas tree! thanks. <a href="http://kiziaz.com/">kizi</a>

Programajánló

kalaka_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

szinestizespromocio_banner.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása