Színes Ötletek

a kézügyes blog

Karkötő és medál japágyöngyből

Régóta tervezem, hogy megmutatom nektek ezt a mintát, amit már pár évvel ezelőtt készítettem, de a leírás elkészítését mindig halogattam. Ennél a darabnál vettem a kezembe először a Miyuki cég delica gyöngyeit, és azóta le sem tettem. Nem győzöm dicsérni, és nem véletlenül.

minta4.jpg

A legprecízebb gyöngyök a Földön, a méretükhöz képest nagy furatuknak köszönhetően pedig a fűzőszál sokszor átvezethető rajtuk. A színek és a bevonatok sokfélesége pedig lélegzetelállító, némelyik árnyalat szinte már gyűjtői fogalmat képvisel. Az áruk ennek megfelelően akár a sokszorosa is lehet egy hagyományos kásagyöngynek, de aki már próbálta, az tudja, hogy ennek ellenére megéri (itt még olvasgathattok erről a gyöngyfajtáról). Amióta a Színes Ötletek webáruházban elkezdtünk gyöngyöket is forgalmazni, szívügyem volt, hogy a választékunkat a Miyuki delica gyöngyök is kiegészítsék. Egyszóval a magam részéről a Miyuki delica mellett teszem le a voksomat, ajánlom, hogy próbáljátok ki, bármelyik fűzésminta átültethető erre a gyöngytípusra. 

Anyagok

Miyuki elica gyöngy 11/0-ás méretben, három, tetszés szerinti különböző árnyalatban.

A webáruház teljes választékát ITT találjátok.

Az itt látható változat a következőkből készült:

Elkészítés

Karkötő

abra.jpg

A karkötő összesen 12 db háromszögből épül fel, először ezeket készítsük el. Háromszögenként kb. 50…60 cm damilra lesz szükségünk, így elég hosszú rész marad az elemek összedolgozásához is. Első lépésben vegyünk fel 15 db gyöngyöt a damilra (négy arany - egy olajzöld sorrendben háromszor egymás után), majd alakítsunk kört az elsőként felvett két aranyszínű gyöngyszembe visszafűzve. Most vegyünk fel újabb két arany gyöngyöt és fűzzünk vissza a következő arany gyöngybe (1. ábra). Ezután egy olajzöld gyöngyöt vegyünk fel, visszaöltve az olajzöld gyöngybe, majd egy újabb olajzöld gyöngy következik az aranyszínű gyöngybe visszafűzve (2. ábra). Most ismét két aranyszínű gyöngy következik, innentől az előbbiekben leírtak szerint folytassuk a fűzést, amíg körbeérünk (3. ábra). Ahogy elkészültünk az első körrel, már szépen kialakul a mintánk háromszög formája. Addig folytassuk a fűzést, amíg az aranyszínű gyöngyökből álló heringöltéses oszlopok hat szem magasak lesznek (4. ábra). Az háromszög egyik oldalán az utolsó sor sárgászöld gyöngy középső szemét hagyjuk ki (és öltsünk vissza a már felfűzött sorba, így elrejtjük a damilt), itt lesz a helye a Swarovski gyöngynek. Ahogy körbeértünk az utolsó sorral, bújtassuk vissza a damilt a kihagyott gyöngyszemhez és fűzzük fel a Swarovski gyöngyöt is. Ugyanezzel a technikával készítsünk összesen 12 háromszöget. Kapoccsal együtt ez a karkötő 17 cm hosszú lesz, amennyiben hosszabbat szeretnénk, több háromszöget készítsünk. Most az elemek összedolgozása következik. Az első háromszög egyik oldalára vegyünk fel egy plusz sort (4. ábra, szaggatott vonallal jelölt), majd a második háromszög egyik oldalával dolgozzuk össze. Figyeljünk rá, hogy a háromszögek a megfelelő irányba álljanak, az egyiknél a Swarovski gyöngy lefelé a másiknál felfelé nézzen. Ha kész az első két háromszög összedolgozása, ugyanígy folytassuk a többivel. A második háromszög még szabadon maradt oldalára újra vegyünk fel egy plusz sort, majd dolgozzuk össze a következővel. A karkötő kapcsa gyöngykapocs, a háromszöges fele ugyanúgy készül, mint a karkötő elemei, csak most nem 15 hanem 21 szemmel kezdjük a fűzést. A színeket tetszés szerint alakítsuk ki, a képen oldalanként azonos színű a kapocs. Az ellenpárja 12 szem magas és hat szem széles peyote négyzet. A négyzet első és utolsó sorát dolgozzuk össze, így egy hengert kapunk, melyet néhány szem gyönggyel illesszünk az ékszerhez.

Nyaklánc

minta2.jpg

A medál a karkötőhöz hasonlóan készül, itt összesen hat háromszöget készítsünk. A Swarovski gyöngynek ne hagyjunk ki helyet, vegyük fel a középső sárgászöld gyöngyöt is. Az összedolgozás is ugyanúgy, plusz sor fűzésével készül, ennél a mintánál viszont nem sorba, hanem körbe haladva fűzzük egymáshoz az elemeket, így kapjuk meg a virágmintát.

minta1 másolata.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesotletek.blog.hu/api/trackback/id/tr684683766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nézd meg!

husvet_banner.jpg

Pinterest

pinterest_banner.jpg

colors & ideas

colorsandideas_banner_1.png 

 

Ajánló

nebulo-iskolaszerek-banner-01-01-01.jpg

Színes Ötletek

A Színes Ötletek blogon megtalálsz minden kreatív technikát, hozzájuk gyakorlati tudnivalókat, DIY és környezettudatos ötletek egész arzenálját. Kaphatsz tippeket lakberendezéshez, újrahasznosításhoz, találsz mintákat gyöngyfűzéshez, kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, készíthetsz divatos kiegészítőket, dekorálhatod az otthonod, szépítheted a kerted, ünnepi és alkalmi dekorációkat készíthetsz, mindezt egy igazán jó hangulatú közösség tagjaként.

Impresszum

impresszum_1.jpg

süti beállítások módosítása